<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.

 

Éppen 25 éve, 1997. május 15-én - elsőként a hazai lakás-takarékpénztárak közül - lépett piacra a Fundamenta. Belépésével egyúttal meghonosodott Magyarországon a nálunk akkor még ismeretlen lakás-takarékpénztári intézményrendszer.

„Nagy ünnep ez, nemcsak nekünk és a kollegáinknak számára, hanem annak a másfél millió családnak is, akiknek - az indulásunk óta megkötött 3 millió szerződésünk segítségével - sikerült megvalósítani lakásálmát”- mondta Tátrai Bernadett elnök-vezérigazgató a Fundamenta fennállásának 25. évfordulója alkalmából. Tette mindezt a Fundamenta egy olyan piacon, ahol 2,2 millió család rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal.

A lakás-takarékpénztári konstrukció ma is rendkívüli jelentőséggel bír. Egyrészt elősegíti a lakosság pénzügyi tudatosságának növelését az öngondoskodáson és a hosszútávú megtakarításokon keresztül, másrészt pedig kiszámítható finanszírozási lehetőséggel járul hozzá a magyar családok otthonteremtéséhez és pénzügyi biztonságának megalapozásához. Mindezek fontossága különösen felerősödik egy olyan inflációs időszakban, mint amit jelenleg tapasztalhatunk.

Fogasztóbarát működés

Tátrai Bernadett kiemelte: „Az elmúlt évtizedek során bebizonyosodott, hogy a lakástakarék rendszer képes hozzájárulni a pénzügyi rendszer biztonságos és fogyasztóbarát működéséhez, valamint a lakossági lakásfinanszírozás dinamikus növekedéséhez. Továbbá kiemelkedő szerepet játszik a lakosság életkörülményeinek korszerűbbé tételében, és ezzel jelentősen hozzájárul - a környezeti szempontból is fenntartható - gazdasági fejlődéshez.”

A Fundamenta utóbbi éveinek egyik mérföldköve a „lakhatási ökoszisztéma” kiépítése volt, melynek lényege, hogy új piaci szegmensekbe történő belépéssel az otthonteremtés egyre több területén tudja szolgáltatásaival támogatni ügyfeleit.

Előtakarékosság

Első lépése a Fundamenta Solar üzletág elindítása volt, ennek fókuszában a napelem-rendszerek telepítésének közvetítése, illetve finanszírozása áll. Később a Fundamenta belépett az ingatlanközvetítés piacára is. A Fundamenta Ingatlan elindításával a társaság egy kézből tudja kínálni az ingatlanok vételét, eladását, valamint finanszírozását is.

Másfélmillió otthonba költöztek a Fundamenta segítségével. Fotó: depositphotosMásfélmillió otthonba költöztek a Fundamenta segítségével. Fotó: depositphotos

A Fundamenta alaptevékenységeként definiálható lakás-előtakarékossági tevékenység mellett jelentős a lakhatáshoz kapcsolódó közvetített pénzügyi tevékenységek (lakástámogatások, lakáshitelek, banki termékek) szerepe. Ebben nagy szerepet játszik a Fundamenta kivételes értékesítési hálózata, a Személyi Bankár hálózat, amely mintegy 1500 fővel, az ország legnagyobb pénzügyi közvetítői hálózata.

Jelenleg közel 700 000 ügyféllel és csaknem 100 milliárd forint összegű éves folyósított lakáshitelezéssel a Fundamenta a piac legnagyobb szereplőinek egyike, lakossági lakáshitelpiaci részesedése a saját hitelek és partnerek részére végzett lakáshitelek közvetítésével tartósan 10-13 százalék körül mozog.

A szerződések közel fele az otthonok felújítását, korszerűsítését és ezzel a legtöbb esetben a környezetkímélőbb, energiatakarékosabb megoldások alkalmazását szolgálta. A megújuló energiaforrások alkalmazásának segítségével a lakosság nagymértékben csökkentheti az energiafelhasználását, ami jelentősen hozzájárulhat a hazai és nemzetközi klímavédelmi célok teljesüléséhez. 

Faültetés

A 25 éves születésnapja alkalmából a Fundamenta, munkatársai segítségével 2500 fát ültetett el Magyarországon, ezzel is megüzenve, hogy a hosszú távú öngondoskodásnak egyértelműen része a környezettudatosság és a fenntarthatóság.

A társaság elkötelezett a rászorultakkal való szolidaritás irányában. A Fundamenta Gondoskodás Alapítvány indulásától kezdve a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő, gyermekes családokat és az őket befogadó intézményeket támogatja nem csupán pénzügyi hozzájárulással, hanem a vezetés és munkatársai személyes részvételével is. Most pedig, az Ukrajnából menekülők a rászorultság minden eddiginél nagyobb nagyságrendjét hozták elénk, azonban a Fundamenta egy pillanatig sem habozott. Már az első napoktól kezdve a kollégák és a Személyi Bankárok a határon voltak és azóta is folyamatosan támogatják a menekülteket.

A lakhatás lényeges eleme a családok biztonságának. A saját lakás hozzájárul a kiszámítható, biztonságos hétköznapokhoz, a gyerekek biztonságos felneveléséhez és idős korban az anyagi biztonság garanciája is egyben. Jelenti ugyanakkor az otthon melegét, a család szeretetét, a ma és a holnap biztonságát, s mindez az otthonteremtés örömével fonódik össze” – tette hozzá Tátrai Bernadett elnök-vezérigazgató.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG