BUX
36 222.58
+2.34%
+828.00
OTP
10 900.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 860.00
+2.14%
+39.00
RICHTER
6 895.00
+5.67%
+370.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
2020. július 1. 12:46

Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.

Összefoglaló

  • A Five9 Inc. egy innovatív, felhő alapú cég, amely éves átlag 33%-os bevétel növekedést produkált 2009 óta.
  • Az előfizetés alapú üzleti modell javuló profit marzsokat hozott az elmúlt évek során.
  • A jelenleg 24 milliárd dolláros ügyfélszolgálati piacon, egyelőre csak 15%-os a felhő alapú megoldások penetrációja.
  • A COVID-19 koronavírus várhatólag csak még jobban felgyorsítja a gazdaság digitalizációját, és így a felhő alapú megoldások piaci penetrációja is gyorsulhat.

Cégprofil

Five9 Inc. felhő alapú ügyfélszolgálat platformot fejlesztett céges ügyfelek számára. A platformjuk olyan alkalmazásokat nyújt, amivel a céges felhasználók az értékesítési és marketinges folyamataikat hatékonyabban tudják ellátni. A platform a következő csatornákat biztosítja a céges ügyfelei és azok vásárlói között: hívás, chat, email, web, közösségi media, mobil alkalmazás. A Five9 Inc. a Nasdaq-on van bejegyezve és amerikai illetve nemzetközi ügyfélkörrel rendelkezik.

Iparági áttekintés

A gazdaság digitalizációja mindenhol tetten érhető: egyre több mindent rendelünk online, egyre kevesebbet járunk bankfiókba, egyre többen intézik online az adóügyeiket,  egyre több online videóhívást intézünk - legyen az üzleti megbeszélés vagy oktatás, és még sorolhatnánk. Azonban a digitalizációs lehetőségek fejlődése még közel sem ért véget.

A Világbank egy 2016-os tanulmánya többet között a digitális szolgáltatások használatának mértékét vizsgálta. Mindegyik lentebbi ábrán látszik (vállalkozások, magánszemélyek és kormányok szerint bontva), hogy az életszínvonal növekedésével a digitális szolgáltatások használata is emelkedik, ahogy azt várnánk. Azonban érdemes észrevenni, hogy a magánszemélyek (középső ábra) előrébb járnak a digitális érettségben, mint a vállalkozások (bal oldali ábra). Nevezetesen, nagyjából már 10 ezer USD GDP/fő szinttől a magánszemélyek elérik a 80 százalékos szintet. (Viszonyításként, Magyarországon ~16 ezer USD volt az egy főre eső GDP 2018-ban). Ezzel szemben a digitális alkalmazkodás 80 százalékos szintjét csak azok a vállalkozások érik el, ahol a GDP/fő megközelíti az 50-100 ezer dolláros szintet. Összefoglalva, a magánszemélyek készen állnak már digitalizációs szempontból, azonban sok vállalkozás még nem nyújtja az ennek megfelelő digitalizációs ügyfélélményt.

A megfelelő digitalizációs ügyfélélmény egyik kulcsfontosságú eleme az úgynevezett omnichannel marketing. Ennek lényege, hogy a vásárló egy teljes, összefüggő folyamatként éli meg a szolgáltatóval a kapcsolatát, az éppen használt csatornától függetlenül. Tehát a szolgáltató minden csatornáján (web, mobil app, email, chat, stb.) felismeri ügyfeleit és annak megfelelő, személyreszabott élményt nyújt. Egy rövid példa: épp betérünk egy plázába, amikor kedvenc ruhaboltunk küld egy értesítést, hogy a korábban weben nézegetett pulóver éppen le van árazva. Így a boltban csak gyorsan levesszük a polcról és fizetésnél a mobilalkalmazásba integrált törzsvásárlói kártya további kedvezményt nyújt.

Ennek az élménynek kritikus eleme, hogy a megfelelő szoftveres támogatással rendelkezzenek a vállalkozások. Nem hiába, a jelenleg ~24 milliárd dolláros ügyfélszolgálati szoftver piac várhatólag meg fog duplázódni 2026-ig.

Cégelemzés

 Five9 Inc. pontosan ebben segít a vállalkozásoknak, hogy egy felhő alapú rendszer segítségével olyan ügyfélszolgálati élményt nyújtson, ami csatornákon átível. Ennek kritikus része az az API alapú rendszer, ami a vállalkozások adatbázisát, csatornáit összeköti, ezzel egy omnichannel kapcsolatot teremtve az ügyfélszolgálat és a vásárlók között.

Ahogy a lenti ábra mutatja, a rendszer további marketinges feladatok ellátására is alkalmas, mint például adatelemzés, riportálás, stb.

A Five9 további előnye, hogy számos más nagy céggel létesített partneri kapcsolatot, így a rendszer bevezetése viszonylag könnyen végrehajtható. Például már kialakították a legnagyobb CRM rendszerekkel az integrációs pontokat, a nagy tanácsadócégek már ismerik az architektúrát, ami mind gyorsítja a bevezetést.

Ennek eredményeként a cég 33 százalékos annualizált bevételnövekedést ért el 2009 óta, és a javuló méretgazdaságosságnak köszönhetően a profitmarzsai is folyamatosan javultak:

 

Versenytárs-elemzés

Két nagy független elemzőház szerint is iparágvezető a Five9:

A két legnagyobb versenytárs (NICE inContact és Genesys) nincsen tőzsdén jegyezve, így a pénzügyi mutatóik összehasonlítása sajnos nem lehetséges.

Múltbeli teljesítmény

Ugyan a részvényár több mint megduplázódott az elmúlt egy évben – szemben az S&P500 ~5%-os hozamával – a cég bevételei és profitja is ugyanilyen agresszíven növekedett az elmúlt időben, így a részvényár-emelkedés teljesen indokolt. Továbbá a cég újabb termékeket jelentett be (részletek itt olvashatóak), így további bevételnövekedésre számíthatunk, aminek részvényár-emelkedést kellene eredményeznie.

Technikai elemzés szempontjából egy 3 hónapos időtávon látszik, hogy az 50 napos mozgóátlag (lila vonal) támasztotta az árfolyamot, míg a 21 napos mozgóátlag időnként elesett. Azonban jelenleg újra a 21 napos mozgóátlag fölé emelkedett az ár, ami újabb momentumot adhat.

Szerző: Somfai Fábián, partner - MFC Equity

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

  1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
  2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
Részvény / Deviza / Áru CFD-kereskedés – útmutató kezdőknek
Márkázott tartalom | 2020. június 30. 15:22
A CFD, vagyis Contract For Difference egy olyan típusú szerződés, amelyet gyakran használnak a pénzügyi ágazaton belül, hiszen nagyban megkönnyíti a befektetési eszközök kereskedésének módját. Akár nagyon csekély tőke mellett is. Áttekintjük, hogyan működik a CFD-kereskedés nagyon leegyszerűsítve, fő jellemzői mentén.
Részvény / Deviza / Áru Utazhatunk végre vagy sem? Ez foglalkoztatja a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2020. június 30. 11:36
Enyhe mínuszban vannak a tőzsdeindexek Európában, Ázsiában viszont az új Hong Kong-törvény ellenére is jó a hangulat. A BUX sem nagyon tér el az átlagtól, fél százalékkal süllyed, főleg az OTP húzza le. Tart a forint maratoni gyengülése, alaptőkét emel a CIG Pannónia.
Részvény / Deviza / Áru Nem friss pénzből hajt végre óriási tőkeemelést Mészáros Lőrinc biztosítója
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:58
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. úgy növeli 6,3 milliárd forinttal, 9,4 milliárdra a jegyzett tőkéjét, hogy a részvényei névértékét megháromszorozza, 33 forintról 100 forintra. Ami azt jelenti, hogy a tulajdoni arányok nem változnak, így Mészáros Lőrinc Opus Global Nyrt.-je marad a biztosító fő, 24,5 százalékos tulajdonosa.
hírlevél