TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.

Csütörtökön az európai részvénypiaci hangulat borongós. Miközben a jó ipari adatok segítik a német részvényeket, a többi tőzsde esik. A Bank of England nem változtatott a monetáris kondíciókon, viszont eléggé pesszimista képet festett a gazdaságról. A német index 0,2 százalékos pluszban van, Párizsban 0,4, Londonban 1,3 százalék a vezető index esése. Az amerikai határidős indexek gyakorlatilag nem változnak.

A lengyel index 0,4 százalékkal esik, a BUX viszont ugyanannyival emelkedik. A tegnap nagyot ugró Mol ma 0,7 százalékkal süllyed, a Richter stagnál, az OTP pedig egy százalékkal drágul, 10 320 forintra. Gyorsjelentése után a Magyar Telekom egy százalékkal megy fel. Az Opus és a CIG Pannónia két százalék körüli süllyedést mutat.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A tegnapi nagy gyengülés után ma a dollár minimális mértékben emelkedik. A forint erőteljesen gyengül, két forinttal feljebb van az euró, 346,30. Folytatja emelkedését az arany, a határidős ára 2049 dollár. Az ezüst újabb három százalékkal ugrik 27,7 dollárra. Az olaj a tegnapi emelkedés után ma egy százalék körüli süllyedést mutat. Ismét megindult a Bitcoin, 11 700 dollár környékén jár. A második legfontosabb kriptodeviza, az ether (ethereum) este volt 406 dollár fölött is, most 396.

Május óta nem volt ennyi fertőzött itthon

Közben romlik a vírushelyzet itthon is és Európa számos országában is. Magyarországon, ahogy a grafikonon látható, május 23-a óta nem látott számú új fertőzést fedeztek fel. (A legfrissebb hazai adatokról itt írtunk, a nemzetközi körkép pedig itt olvasható.) Az USA-ban viszont némileg csökkent a naponta diagnosztizált esetek száma a korábbi 60 ezer fölötti értékekről 50 ezer alá.

Júniusban már erősödött az ipar, de tavalyhoz képest még mindig gyengélkedik – derül ki a friss hazai statisztikából.

 

 

Amerika jobban vírusmentesít?

Anthony Fauci, az amerikai kormány járványügyi szakértője szerint nem lesz szükség az Egyesült Államokban új lezárásra, második karanténra a betegség leküzdése során. Meg tudjuk ezt oldani sokkal jobban is, anélkül, hogy mindent leállítanánk – mondta egy egyetemi rendezvényen. Az amerikaiaknak azonban maszkot kellene hordaniuk, távolságot tartaniuk, bezárni a bárokat. Valamint mosni a kezüket és a szabadtéri tevékenységeket kéne előnyben részesíteniük, hogy megállítsák a vírust – jelentette ki.

A Magyar Telekom egy majálison (archív kép) A Magyar Telekom egy majálison (archív kép)

Gyengécske Telekom több optikai hálózattal

A magyar Telekom tegnap tőzsdezárás után közzétett negyedéves gyorsjelentése 21 százalékkal csökkenő, 10,5 milliárdos nettó eredményt mutatott.

Nem lett erős a Telekom második negyedéves beszámolója, a várakozásokat több helyen is elvétette a cég, és az előrejelzés kapcsán is voltak negatív változások írta a KBC Equitas. Ezzel együtt a koronajárvány által sújtott második negyedév után érdemben nem módosultak lefelé a kilátások, az EBITDA kapcsán pedig továbbra is növekedést vár idén a vállalat. A nyári időszakban nem mindig szokták heves piaci reakciók kísérni a Telekom jelentését, így inkább semleges reakcióra számítunk a másnapi kereskedés során.

Az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja a beruházásokra koncentrál.

Bár a társaság továbbra is nagyjából változatlan árbevétellel és 1-2 százalékkal növekvő EBITDA-val kalkulál, felgyorsítja azonban beruházásait. Eredetileg a tavalyi közel 90 milliárdos beruházási összeget tervezték tartani, most viszont úgy döntöttek, hogy a széles sávú optikai hálózat gyorsabb fejlesztése érdekében 10 százalékkal megnövelik a beruházási volument. Ez segíthet új ügyfeleket szerezni a cégnek, de a készpénzáramlásra nézve negatív. A várt költséghatékonyság működött, viszont az 5G tender miatt megugrott az amortizáció, így az adózott eredmény némileg elmaradt a konszenzustól és az Erste várakozásától is.

Minden soron csökkenés volt éves alapon – emelte ki az Equilor Befektetési Zrt.

Az elemzői várakozásokhoz képest felemás az eredmény. A vezetőség csökkentette az idei évre adott szabad pénzáram várakozását és növelte a tőkeberuházás várakozását, míg a 2021-es várakozásokat minimálisan változtatta. Elemzői konferenciahívás csütörtökön három órakor lesz. Itt téma lehet a növekvő verseny a magyar piacon, az esetleges hosszú távú osztalékpolitika, valamint a koronavírus hatásainak részletesebb ismertetése..

Meglepetés a német iparból

A német Gazdasági Minisztérium szerint júniusban a német ipar megrendelés-állománya 27,9 százalékkal emelkedett, az elemzők csak 10,1 százalékkal számoltak. A májusi emelkedés 10,4 százalék volt, az áprilisi zuhanás pedig 26,1. Ezzel az ipari megrendelések a 2019 utolsó negyedévi érték 90,7 százalékát érték el júniusban. Inkább a külföldi megrendelések estek vissza, minta belföldiek.

Eközben nagyon vegyes gyorsjelentések jöttek, a német Rheinmetall ipari konszern például veszteséges lett. Úgy látszik, a válság a hadiipart sem kíméli. A Beiersdorf kozmetikai konszern operatív eredménye negyedére esett, a forgalom 10,7 százalékkal süllyedt. A Siemens és a Lufthansa, valamint az Adidas emelkedésének köszönhetően azonban a német DAX index felszínen tudott maradni.

Az oltóanyag felforgatna mindent?

Az Equilor gyűjtése szerint jelentett ma a Siemens, a Lufthansa , az Adidas, a Munich Re, a Henkel, a Merck.

A Goldman Sachs Group szerint egy esetleges jól működő oltóanyag valóságos sokkot okozhatna a tőkepiacon. Ekkor ugyanis a befektetők jelentős része az eddig biztonságos menedéknek tekintett kötvényekből és a technológiai részvényekből az úgynevezett ciklikus részvényekbe áramlana át. Megváltozna a piac véleménye a ciklikus részvények mellett a végtelen mennyiségű monetáris könnyítésről és a negatív reálkamatokról is. Ez sokkal meredekebb hozamgörbét okozna. Felmennének a bankok részvényei is, és megrendülne a technológiai részvények vezető pozíciója – írta a Bloomberg.com.

Európába jön a TikTok?

A tiktok Európában is megvetni a lábát a Bloomberg szerint. A rövid videókon alapuló közösségimédia-alkalmazás, amely körül most nagy huzavona van az USA és Kína között, európai adatközpontot hozna létre 420 millió eurós beruházással. Ez 2020 elejére az európai felhasználók adatait tárolni, valószínűleg Írországban. Az amerikai hatóságok és a kínaiak között jelenleg arról folyik a vita, hogy biztosítható a felhasználók adatainak védelme és a tárolás az usában. A brit média hét elején arról is beszámolt, hogy a tiktok mérlegeli székhelyének áthelyezését Kínából Londonba.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Friss
hírlevél