<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A forint euróban és dollárban is új történelmi gödörben van, egy év alatt pedig jobban csökkent az értéke, mint az argentin peso-é. A részvények is esnek, de nem jobban, mint másutt Európában. A recessziós félelmek miatt zuhannak az ipari fémek, de az olaj tartja magát, a gáz pedig tovább emelkedik.

Tegnapról mára alaposan elromlott a hangulat a tőzsdéken, de nehéz megmondani, pontosan miért is, ok van rá bőven. Kijött egy sor gyenge beszerzésimenedzser-index (PMI) Európában, a francia ipari termelés stagnált májusban. Erős kritikák érik az Európai Központi Bank (EKB) új programjait.

Az már jobban hangzik, hogy Joe Biden elnök csökkentheti a Kínából érkező áruk vámjainak egy részét, ami jótékonyan hathat az inflációra, de ez már tegnap is szerepelt a hírekben. Ráadásul a kínai Caixin szolgáltatóipari PMI 54,5 pontra emelkedett a májusi 41,4-ről, jóval az elemzők által várt 50 pont fölé.

Elveszett a tegnapi nyereség

A német, francia és brit tőzsdeindexek így 1,2-1,3 százalékkal esnek, az amerikai határidős mutatók pedig 0,5-0,7 százalékkal vannak lejjebb. Mivel azonban tegnap az USA-ban szünnap volt, ma az esés ott mérsékelt lehet, legalább kezdetben.

Itthon a BUX-index nagyjából visszaadja, amit tegnap megnyert, 0,9 százalékkal süllyed, miközben az OTP 1,5, a Mol 0,7, a Richter 0,3 százalékkal esik. A Telekom 2,3, a felvásárlási ajánlat nyomán tegnap még száguldó Waberer’s 1,3 százalékkal megy le.

Árfolyamok és grafikonok

Megvan az új forintrekord

Az euró/forint új rekordja délben 406,5 volt, ebben szerepe lehet a dollár ütemes erősödésének is. A zöldhasú 393,31 forinton tetőzött nemrég, egyébként reggel még csak 385 volt. Az euró/dollár egy százalékkal, 1,0313-ra esett.

Az euró/forint és a dollár/forint egy éve. Tradingview.comAz euró/forint és a dollár/forint egy éve. Tradingview.com

Újabb forintgyengülési hullámról ír az Equilor Befektetési Zrt. A dollár erősödése szerintük folyamatosan szívja ki a tőkét a feltörekvő piacokról, és a forintnál az uniós források körüli vita miatt hatványozottan érvényesül a hatás.

Továbbra is inkább a kedvezőtlen piaci környezetnek köszönheti a gyengélkedést a magyar deviza írja viszont a KBC Equitas.

Mitől ilyen gyenge a valutánk?

A forint önálló életet él – kezdi kommentárját az Erste Befektetési Zrt. Miközben a kuna, a zloty vagy a cseh korona alig mozdult, a nagy vesztes megint a forint. Ebben két tényező játszik leginkább szerepet a brókercég szerint:

  • A földgáz ára emelkedik, ami elég komoly lyukat üt a költségvetésen.
  • A három hónapos carry (kamatkülönbözet) a német állampapírhoz képest 6,68 százalékra csökkent, miközben az elmúlt hónapokban ez az érték hét százalék körül volt, de júniusban volt 7,4 százalék fölött is.

Az MNB-nek tovább kell növelnie az irányadó kamatokat ahhoz, hogy fékezze az inflációt, s ez a forintot is stabilizálhatja.

De ez a lépés valószínűleg odébb van. A forint elleni spekulánsok továbbra is szabadon „garázdálkodhatnak” teszik hozzá.

12 százalékkal esett a vasérc ára

Főleg a recessziós félelmek és a kínai ingatlanpiaci válság miatt erősen lefelé tartanak az ipari fémek, hétfőn a vasérc ára 12 százalékkal süllyedt. Az egyik nagy termelő, az Anglo-American részvényárfolyama egy hónap alatt 4000 font közeléből 2755-re esett, ma is három százalékkal csökken.

Ma a réz, a cink és az alumínium másfél-két, a nikkel 1,1 százalékkal van lejjebb. Az ezüst valamelyest emelkedni tud.

Szenved az olaj, száguld a gáz

Az olajra a recesszió árnyéka szintén lefelé irányuló nyomást gyakorol, de számos más tényező megtartja a jelenlegi magas szinten (a WTI 109,9, a Brent 113,6 dollár). Ezek elsősorban:

  • a G7 ársapkát tenne az orosz olajimportra,
  • Líbiában újra politikai feszültségek vannak,
  • a norvég munkások sztrájkja miatt kutakat állítanak le,
  • Szaúd-Arábia az amerikai kérések ellenére sem termel ki több olajat.

Igazán nagyot azonban megint az európai földgáz megy, Nagy-Britanniában tíz százalékkal, 311 fontra drágult egységenként.

Ki kell menteni az Unipert

A német Uniper gázipari óriásvállalat tárgyalásokat folytat a kormánnyal egy esetleges kilenc milliárd eurós mentőcsomagról – közölte a Bloomberg. A források szerint a kormány egy sor eszközt fontolgat, köztük hiteleket, tulajdoni részesedés szerzését, valamint a megnövekedett költségek egy részének a fogyasztókra való áthárítását. A vállalat az orosz gáz egyik legnagyobb importőre, a szállítások kimaradása és a piaci ár megugrása sújtja.

Olaf Scholz kancellár a hétvégén jelezte, hogy a kormány a világjárvány idején létrehozott gazdasági mentőeszközöket is felhasználhatja a jelenlegi válságban.

Megmozdult valami a kriptodeviza-piacon?

A bitcoin öt, az ether kilenc százalékos emelkedést ért el az utóbbi 24 órában, ezzel 20 100, illetve 1150 dollár körül járnak. A piaci hangulat azonban még mindig pocsék, a "fear and greed" (félelem és mohóság) index csak 19, ami még extrém félelemnek számít. Ezzel együtt azonban majdnem két hónapja, a Terra-rendszer beomlása óta nem volt ilyen magasan a mutató.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ki éli túl a medvét?

Sokan a kriptodeviza-piac mostani helyzetét a 2007-2009-es válsághoz hasonlítják, benne a Lehman-csőddel, amikor számos bank és vállalat csődbe ment, és a piacok több évig tartó konszolidáción mentek keresztül. Most a kriptovállalkozások is egy csődsorozat után (vagy közepén?) vannak, újabb kisebb vállalkozások mennek tönkre. (Legújabban például a szingapúri Vauld.)

A Terra, a Three Arrows Capital és a Celsius talpra állása, megmentése nem valószínű, a szintén bajba jutott BlockFi tőzsdét viszont felvásárolhatja az FTX. A KuCoin megrendüléséről szóló pletykákat annak vezetője hevesen cáfolta.

Kriptodollárba menekülnek az argentinok

Az argentin kriptodeviza-tőzsdék a stabilérmék (többnyire dollárhoz kötött, stabil árfolyamú kriptovaluták) forgalmának két-háromszorozódását jelentették a múlt hét végén, miután lemondott Martin Guzmán gazdasági miniszter a válság miatt. Három nagy tőzsde szerint a fogyasztók az argentin peso leértékelődése ellen keresnek menedéket, amely vásárlóereje az elmúlt évben az egekbe szökő infláció miatt nagyot zuhant.

Az argentin Buenbit tőzsde is 300 százalékos forgalomnövekedést regisztrált vasárnap. Mivel a hétvégén nem voltak árreferenciák a dollárra, a legtöbb argentin tőzsde 18 százalékra növelte a spreadeket a vételi és eladási árak között.

A forint, az argentin peso, a török líra, a brazil reál és a dél-afrikai rand árfolyama az euróhoz képest 2022-ben. Tradingview.comA forint, az argentin peso, a török líra, a brazil reál és a dél-afrikai rand árfolyama az euróhoz képest 2022-ben. Tradingview.com

A forint helyzete a roncsderbiben

Törökországban kijött egy orbitális, 78,6 százalékos éves inflációs adat, de a líra alig reagált, vélhetően valami ilyesmire számított a piac. A török deviza azonban az elmúlt másfél hónapban már egy jókorát gyengült.

A forint idei értékvesztése az idén vetekszik az argentin peso-éval, amint a fenti ábrán látható. (Ezen olyan feltörekvő piaci devizákat ábrázoltunk, amelyek gyakori leértékelődésükről, magas inflációjukról és kamatszintjükről híresek.) Ha pedig egy egész évet nézünk, akkor a fizetőeszközünk még alul is múlja az argentin pénzt, csak a török líra volt sokkal gyengébb a felsorolt devizák közül. (Lenti ábra.)

A forint, az argentin peso, a török líra, a brazil reál és a dél-afrikai rand árfolyama az euróhoz képest, egy évre. Tradingview.comA forint, az argentin peso, a török líra, a brazil reál és a dél-afrikai rand árfolyama az euróhoz képest, egy évre. Tradingview.com

Zimbabwe aranyérméket árul

A zimbabwei központi bank még ebben a hónapban el akarja kezdeni aranyérmék értékőrző eszközként való értékesítését a vágtató infláció és a valutaválság miatt. Zimbabwei dollárban, valamint amerikai dollárban és más külföldi valutákban is értékesítenék ezeket, az aktuális nemzetközi aranyár és a termelési költségek alapján meghatározott áron – írja az N-Tv.de.

A “Mosi-oa-tunya” érme – amely a Viktória-vízesésről kapta a nevét – készpénzre váltható, és belföldön és külföldön is forgalomba hozható. Az érme egy uncia aranyat tartalmaz majd.

Forinttbankjegyek és ötforintosForinttbankjegyek és ötforintos

Megvan a gyógyír a magas inflációra?

Az amerikai fogyasztók ráléptek a fékre, a magasabb árak miatt májusban már volumenben kevesebbet költöttek, mint egy éve – írta Vakmajom a Hold Blogon. Jó hír, hogy a maginfláció tovább csökkent, 5,4 százalékra.

Az infláció legjobb ellenszere a recesszió. Ez segít kordában tartani az árakat, ami a szigorító Fed célja. A kevesebb költés egyenlő a kevesebb profittal, viszont az ezzel némileg kontroll alá kerülő infláció valamivel alacsonyabb jövőbeli kamatpályát tesz lehetővé.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9212 8920 9212 +2,63% 0 0 3 218 515 768 Ft 2022-08-16 17:13:09
MOL 2916 2854 2924 +1,04% 0 0 1 485 561 030 Ft 2022-08-16 17:09:32
MTELEKOM 320 317 321 +0,31% 0 0 56 914 053 Ft 2022-08-16 17:05:09
RICHTER 8055 8000 8125 -0,06% 0 0 1 512 656 160 Ft 2022-08-16 17:08:28
OPUS 151 148 152 -1,31% 0 0 22 901 690 Ft 2022-08-16 17:14:44
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyenge szinteken ragadt a forint, hasított viszont az OTP
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,92 pontos, 1,15 százalékos emelkedéssel, 43 528,08 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nagy a gáz, 404 felett az euró
Eidenpenz József | 2022. augusztus 16. 12:34
Az euró/forint megint az egekben, 404-405 között jár, amiben az adósságminősítésünk, az erős dollár és a gázellátás bizonytalansága is szerepet játszhat. Hat és fél hónapos mélyponton áll viszont az olaj, és feléledtek a mém-részvények. “Nagy Pénzrablás” történt a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Reggel már súrolta a 400-as szintet a forint 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:08
Folytatódott a gyengülés.
Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG