Nevelő célzatú IMF-megállapodás?

2013. július 02., 16:25

Harmadszor is hitelmegállapodást kötne az IMF-fel a román kormányfő. Victor Ponta szerint Románia gazdaságának jót tesz, ha a Nemzetközi Valutaalapnak továbbra is beleszólása marad a gazdasági ügyekbe. A legutóbbi, 5,4 milliárdos készenléti hitelcsomagot a múlt hónapban zárták le. Pénzt nem vettek fel, de a valutaalap által megkövetelt reformokat végrehajtották. A román szakértők is azért támogatják az újabb készenléti hitelmegállapodást, mert az IMF nyomása nélkül a román kormány valószínűleg nem tudna reformokat végigvinni. (Forrás: MNO) Más források szerint viszont 2,4 milliárdot lekért a román kormány a készenléti hitelből.
Fura, hogy egy kormánynak a reformokhoz ilyen mérétékű külső kényszerre van szüksége. Nem kétlem, hogy a külső kényszer bizonyos esetekben jól jöhet, de úgy tűnik, hogy inkább kell egy külső entitás, akire mutatogatni lehet a durva megszorítások idején. Az IMF kibírja, a román polgárok pedig előbb utóbb megszokják (vagy megszöknek). A közvetített gondolat alapján eszembe jutott, hogy ez erősen hasonlít a pszichológiai tranzakcióanalízisben egy gyerek-szülő viszonyra. Önbkéntesen, hivatalosan és nyilvánosan felvállalt gyermekállapot egy nemzetközi szervezettel szemben, mert ő a szülő, akit felhatalmazok, hogy gyerekként kezeljen engem. De ez tulajdonképpen egy többrétegű beismerés. Egyrészt annak a beismerése, hogy a megválasztott kormány képtelen bármilyen reformot végrehajtani. Másrészt azt is beismeri a román kormány, hogy nem ért az ország vezetéséhez, mert külső gazdasági irányadásra van szüksége minden különösebb gazdaságpolitikai irányadás nélkül. De akkor ez azt jelenti, hogy kizárólag a választási eredményből fakadó legitimitással rendelkezik az ilyen kormány, és soha nem is rendelkezett erkölcsi megalapozással.
Tudom, hogy az "erkölcsi" jelző már elcsépelt. Főleg egy magát konzervatívnak valló kormány regnálása alatt. Mégis érdemes elgondolkoznunk azon, hogy nem szegényes megalapozás-e egy ország vezetésére való jogosultságához az, hogy "a nép választott meg" és pont. Az ország alatt az országban lakó polgárokat értem, akivel szemben minden egyes tisztségviselő - főleg, ha választott - felelősséggel tartozik, mert X mennyiségű polgár sorsáról dönt (azon kívül, hogy felveszi a fizetését). Mindig a legitimitásra és a felhatalmazásra hivatkozni, igen-igen szánalmas. Ez a hatalomról szól. Ideig-óráig szóló hatalomról.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Korábbi blogposztok

Friss kommentek

 • Milyen egy jó nyugdíjrendszer?

  „Kedves Szerző! Az alapblog.hu-n Zentai Péter interjú alanya a nyugdíjkorhatár és az egészségügyi kiadások összefüggéseit kereste, és arra jutott, hogy a magasabb nyugdíjkorhatár nagyobb egészségügy...”

  2015. október 01., 07:50 lzoli41
 • Milyen egy jó nyugdíjrendszer?

  „Az állami nyugdíjat fokozatosan meg kellene szüntetni, 15-20 éves kifutással. Közben erősen támogatni, propagálni az öngondoskodást. (és fokozatosan megszüntetni a nyugdíjjárulékot/adót) A szolidaritá...”

  2015. augusztus 12., 16:45 Hugo
 • Milyen egy jó nyugdíjrendszer?

  „A tegnapi nap során az alapblog.hu-n megjelent egy grafikon azzal a címmel:napjaink egyik legérdekesebb kérdése, hogy a technológiai fejlődés miért nem növelte a termelékenységet. Az egyik hozzászólás...”

  2015. július 29., 07:44 lzoli41

Friss blogbejegyzések

 • Mi az az átváltható kötvény?

  Mi az az átváltható kötvény?

  2015-07-24 17:17:00

  Az átváltható kötvények érdekes alternatívát nyújtanak mind a befektetők, mind a kibocsátók számára a részvényekkel és kötvényekkel szemben.

 • Rejtély a tőzsdén: a láthatatlan piacokról jön a forgalom?

  Rejtély a tőzsdén: a láthatatlan piacokról jön a forgalom?

  2015-05-11 20:04:00

  Vajon a tőzsdéken az alacsonyabb forgalom azért van, mert a kereskedők csere utáni étvágya csökkent volna?

 • A világ legnagyobb brókerbotrányának története

  A világ legnagyobb brókerbotrányának története

  2015-05-10 13:39:00

  Az egész egy hatalmas piramisjáték volt, amit egy halkszavú, de karizmatikus nagybefektető irányított évtizedeken át.

 • Ami most van az minden, csak nem normális tőkepiac

  Ami most van az minden, csak nem normális tőkepiac

  2015-05-04 08:58:00

  A 2008-as válság óta megháromszorozódott amerikai részvényindexek emelkedése a válság előtti kereskedési mennyiség fele/egyharmada mellett történt.

 • Szemben az egész világgal: mi történik a magyar felsőoktatásban?

  Szemben az egész világgal: mi történik a magyar felsőoktatásban?

  2015-04-26 12:02:00

  A magyar kormány felsőoktatási politikája nemcsak a diákok, az oktatók és a munkáltatók érdekeivel megy szembe, de emellett még a közgazdaságtan legfontosabb állításaival, az EU-s közös politikákkal és úgy általában az egész világgal is.