Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
 1. a
 2. b
 3. c
 4. cs
 5. d
 6. e
 7. f
 8. g
 9. h
 10. i
 11. j
 12. k
 13. l
 14. m
 15. n
 16. ny
 17. o
 18. p
 19. q
 20. r
 21. s
 22. sz
 23. t
 24. ty
 25. u
 26. v
 27. w
 28. z
 29. zs
Eladási hozam
Az eladási hozam azt mutatja meg, hogy a befektető mekkora jövedelemhez jut, ha a papírt megtartja a lejáratig. A hozam egy termék tartásából keletkezett - kezdőtőkére vetített - eredmény százalékos mértéke. Számítása során figyelembe vesszük a kezdőtőke átértékelődését is. Nem azonos a kamattal, ami az az összeg, amelyet egy értékpapírra a befizetett tőkén felül fizetnek. A kamat mindig pozitív, a hozam viszont az árfolyamveszteség lehetőségéből következően negatív is lehet.
Eladási nettó árfolyam
Az árfolyamot a kötvény névértékének százalékában határozzák meg. A bruttó árfolyam az értékpapír tényleges ellenértéke, amelyet a vevő megfizet az eladónak. A nettó árfolyamot úgy kapjuk meg, hogy a bruttó árfolyamból levonjuk a felhalmozott kamatot. A felhalmozott kamat a soron következő esedékes kamatnak - az előző kamatfizetéstől a papír megvásárlásáig jutó időtartamra jutó - időarányos része. A felhalmozott kamatot azért kell a vevőnek megfizetnie az eladó részére, mert a kamatfizetés esedékességekor a teljes kamatpriódusra jutó kamatot az a személy kapja meg, aki éppen a papír tulajdonosa. A kötvények árfolyamjegyzésekor a vétel/eladás kifejezéseket a forgalmazó szemszögéből kell érteni, azaz az eladási árfolyam jelöli azt az értéket, amelyen a papírt megvásárolhatjuk a forgalmazótól, a vételi árfolyam pedig azt, amelyen el tudjuk adni azt. A 99,11%-os árfolyam azt jelenti, hogy egy 10 000 forint címletű papír ellenértéke 9911 forint.
Elsődleges forgalmazó
Az Államadósság Kezelő Központtal (ÁKK) az állampapírok forgalomba hozatalára, illetve forgalmazására vonatkozó megbízási szerződést kötött befektetési szolgáltatók.
Elszámoló nap
A T napi tőzsdei ügyletek teljesítésének napja a T+5 munkanap: ezen a napon történik meg a tőzsdei elszámolási értékpapírszámlák és a tőzsdeforgalmi, valamint bankok esetében az MNB-nél vezetett pénzforgalmi számlák tényleges terhelése, jóváírása.
EHM (egységes hozammutató)
A Egységes Hozam Mutató közlésére a kormány 41/1997(III.5.) sz. rendeletében kötelezte az értékpapírokat kibocsátó cégeket a befektetési lehetőségek átláthatóságának növelése érdekében. Az Egységes Hozam Mutatót egy meghatározott képlet alapján kell kiszámolni.
Elsődleges piac
Értékpapírok első forgalomba kerülésének (kibocsátásának) a színtere.
Éves kamat
A kamatozó hitelintézeti termékek egyik legfontosabb jellemzője. Megmutatja, hogy ha pénzüket egy adott betéti konstrukcióba fektetjük, akkor a bank egy év alatt lineáris kamatszámítás mellett, mekkora hozamot ír jóvá számlánkon. A lineáris kamatszámítás lényege, hogy az éven belül jóváírt kamatokat nem fekteti be újra. Egy évnél rövidebb futamidejű termékek esetén a valós hozam – amennyiben élünk a jóváírt hozamok újrabefektetésének lehetőségével – ennél magasabb lehet. Lásd még: EBKM címszó.
EBKM
Egységesített Betéti Kamatláb Mutató. A különböző feltételekkel kamatozó pénzintézeti termékekkel elérhető tényleges hozam összehasonlítását elősegítő mérőszám. Az EBKM megmutatja, hogy mennyi lenne egy olyan termék éves kamatlába, amely a vizsgált termékkel azonos kifizetéseket teljesítene de a kamatszámításnál a központilag meghatározott elveket veszi figyelembe. Azonos futamidejű termékek összehasonlításánál - amennyiben nem ismerjük a kamatozás feltételeit – érdemesebb ezt a mérőszámot vizsgálni. A 41./1997. (III.5.) Kormányrendelet minden betéti terméket kibocsátó hitelintézetet kötelez a termékeire vonatkozó EBKM kiszámítására és közzétételére. Az egységesen alkalmazandó számítási eljárást a rendelet 1.és 2. számú melléklete tartalmazza. Példa: A termék 1 hónapos lejáratú, az éves hozam megadásánál lineáris kamatozással számoltak, meghirdetett éves hozama: 8,5% meghirdetett EBKM: 8,62%. Számítás: A termék 1 hónapra kifizetett kamata: 8,5%/12=0,7083% Ebből: EBKM= (0,7083/30)*365= 8,62% A két érték közötti eltérés oka, hogy az éves kamat számításnál a hónapot az év 1/12 részeként értékelik, az EBKM esetében pedig 30 napként, ami az év 30/365 (<1/12) része.
Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX43541.88-0.18%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta