Alkalmassági vizsga lovaknak? Szeptembertől ez is kell

2013. augusztus 23., 10:24

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az Európában egyedülálló hazai lovas szolgáltatások érdekében változik a rendelet.

A változások 2013. szeptember 1-jétől lépnek hatályba. A módosítás új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket és a lovasterápia és fogyatékos személyek lovagoltatása szolgáltatás személyi feltételeit is tartalmazza.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a lovas szolgáltatás igénybe vételénél fontos a biztonság, a ló és az ember közötti harmonikus kapcsolat kialakításához feltétlen szükséges, hogy a szolgáltatást nyújtó létesítményben a közreműködő szakemberek hozzáértése és az állattartás feltétele (lovak elhelyezése, szerszámok) megfelelő legyen. A rendelet szabályozza a lovas turisztikai szolgáltatásokat (lovagoltatás, lovas oktatás, lovas terápia, terep- vagy túralovaglás, fogathajtás, fogathajtás-oktatás, fogatoztatás, lovas bemutató) és a létesítmények hatósági nyilvántartásba vételének feltételeit is.

Jövő nyárig kell vizsgáztatni a lovakat

A rendelet módosításába beépült a lovas szakemberek álláspontja, mely szerint a lovas szolgáltatás minőségét alapvetően befolyásolja a vendégek által igénybe vett lovak képzettsége, kondíciója, kezelhetősége, kapcsolatteremtési készsége, szolgáltatásra való alkalmassága. A hatályos rendelet nem írt elő a szolgáltatásba bevont lovak kiképzésére vonatkozó elvárásokat, a módosítás viszont tartalmazza új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket.

A vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tenyésztési hatósága a lovas turizmus és lovasterápia országos működési területű szakmai szövetségek szakértői bevonásával végzi majd. A Magyar Lovasterápia Szövetség és Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség által kidolgozott egy a lovakra vonatkozó minősítési rendszert, mely e szervezetek közreműködésével kötelező jelleggel vezetnek be. A már működő lovas szolgáltató létesítményekben a lovas szolgáltatásba vont lovak minősítésének határideje 2014. június 30.

Nemcsak a lovaknak fontos a vizsga

A módosított rendelet pontosítja a lovasterápia és a fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatás személyi feltételeit is, melyeket fontos volt meghatározni, hisz a lovas szolgáltató tevékenységért felelős személy, illetve az általa a vendég lovagoltatása idejére kijelölt személy megfelelő szakértelmének kiemelt jelentősége van.

Fontos megkülönböztetni a két szolgáltatást: A lovasterápia egy speciális fejlesztő-rehabilitációs szolgáltatás, amely sérült, fogyatékos vagy pszichológiai kezelés alatt álló személy gyógyítására, készségei fejlesztésére, egészségi és pszichés állapotának javítására irányul. A fogyatékos személynek nyújtott lovas szolgáltatás pedig a fogyatékos személy és a ló együttes felkészültségén alapuló, kondíciónövelő, rekreációs, szabadidős tevékenységként végezhető lovas oktatást, lovagoltatást, fogatoztatást, fogathajtás oktatását, lovas parasportot, valamint lovas speciális sportot jelenti.

Az NGM szerint a lovagolni szándékozó vendégek - a szolgáltató által gyakran nem ismert - lovaglási tapasztalatából és a szolgáltatásba vont lóval való együttműködési készségéből adódó lehetséges balesetek megelőzése érdekében új képesítési követelményeket határoztak meg. A lovasterápia szolgáltatás nyújtásakor jelen kell lennie olyan lovasterapeutának, aki rendelkezik gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus, konduktor, vagy orvos alapdiplomával, vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséggel, és megszerezte a felnőttképzés vagy a pedagógiai-továbbképzés keretén belül a lovasterapeuta szakmai végzettséget. A fogyatékos személyeknek nyújtott lovas szolgáltatásnál jelen kell lennie olyan lovas oktatónak vagy edzőnek, aki rendelkezik a lovas szolgáltatás nyújtásának általános képesítésével, és megszerezte a fogyatékos személyek lovassportja kiegészítő képzettséget vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséget. A képesítés megszerzésének határidejét a megfelelő felkészülés érdekében 2015. december 31-re írja elő a tervezet.

A tárca közleménye szerint Magyarország lovas kultúrája világhírű, hazánk Európa egyik legszabadabban belovagolható országa, kiválóak a természeti adottságok, mélyen gyökerezik a lovak iránti szeretetet, melyet a magyar kormány tudatosan ápol. A lovaglás egyre több hazai és külföldi turista számára vonzó időtöltés, Magyarország kiváló úton jár, hogy Európa legnagyobb lovasközpontja legyen - áll a közleményben.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlete, a THM 18,53 százalék.További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Orbán Viktor régóta kivetette volna az illetéket a belterületbe sorolt ingatlanok eladására, de valami mindig közbejött.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Privátbankár Árkosár

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX43384.63+0.38%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?