Nincs pénze? Nagyon kéne spórolni? 10+2 ötlet az ingyenes hétvégi időtöltéshez

Eidenpenz József, 2012. augusztus 04., 10:00

Sújtja a válság, nagyon kéne spórolnia? A legjobb szórakozásokhoz pénz kellene, az pedig nincsen? Megunta, hogy folyton a televízió előtt ül hétvégén, amelyben több a reklám, mint a hasznos tartalom? Íme tucatnyi ötlet a szabadidő kellemes és ingyenes eltöltéséhez, amelyek némelyike még kifejezetten hasznos és egészséges is.

Hétvégenként nagy a kísértés, hogy az ember szórakozzon, pénzt költsön, vásárolgasson, sétáljon egy bevásárlóközpontban, egyen egy ebédet valahol, beüljön egy moziba, táncolni vagy sörözni menjen... ezekhez azonban pénz kell, mégpedig rengeteg, és most nem olyan időket élünk, amikor ezt nem mindenki engedheti meg magának. Ha csak egyetlen hétvégét is ki tudnánk bírni pénzköltés nélkül, az szokásainktól függően több ezer, esetleg sok ezer forint megtakarítást jelenthetne.

A szórakozás költséges dolog, de akadnak olyan tevékenységek, amelyek nem kerülnek pénzbe, mégis szórakoztatók – írja a híresen spórolós németek egyik blogja, a kleingeldblog.de. A német ötleteket is a magyar viszonyokra adaptáltuk:

1. Menjen (kerékpár)túrára!

Akinek kerékpárja van, az szinte bármikor el tud tölteni egy tartalmas délutánt. Az interneten budapesti kerékpárút-térképet és számos más ötletet is talál. Ahhoz, hogy valóban ingyenes legyen a dolog, elemózsiát, ivóvizet persze vinni kell magunkkal, és ajánlatos betartani a közlekedési szabályokat. Helyettesítheti a költséges konditermet, uszodát is, ha egyébként nem mozgunk eleget, és így hosszú távon talán életet is menthet. Kerékpár híján a gyalogtúra is hasonlóan jó hatással lehet.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Critical Mass, USA, Fotó: Wikimedia Commons)

2. Fedezzen fel új zenéket!

Egész napokat lehet az interneten eltölteni úgy, hogy rádióadóról rádióadóra ugrálunk, Erdélytől Ausztráliáig, Paraguaytól Alaszkáig több ezer internetes rádió is lehet az interneten. Ezeket különböző netes adatbázisokból egymás után egy-két kattintással választhatjuk ki, mint a Shoutcast, vagy speciális szoftverrel, mint a Readon Player, amely a hazai adókat is ismeri és minimális angoltudással is kezelhető. (További hasonló oldal az angol vagy német nyelvű LastFM, amely megjegyzi zenehallhatási szokásainkat és további hasonló dalokat kínál fel. Magyar nyelvű adásokat pedig itt érdemes keresni: Netradio.lap.hu, Radio.lap.hu.) Filmeket is nézhet, ahogy azt előző spórolós cikkünkben leírtuk.

3. Pakolja ki a ruhásszekrényét!

Első hallásra nem éppen szórakozásnak tűnik, de főleg hölgyek esetében, azzá válhat. Régen elfelejtett ruhadaraboknak örülhetünk újra és esetleg egy ruhavásárlást is megspórolhatunk, ha pedig sokat selejtezünk, akkor pedig vére újra lesz hely a szekrényben. Néhány értékesebb darabot talán még el is lehet adni. Férfiak próbálkozhatnak az íróasztallal vagy a szerszámos fiókokkal, pince- vagy padlástakarításért bónuszpont jár. Az elfeledett dolgok újra felfedezésén kívül a jól végzett munka öröme is felüdülést okoz.

4. Tanuljon valami újat!

A jó pap is holtig... Az interneten se szeri, se száma a különböző gyorstalpalóknak, de lehet, hogy a könyvespolcunkon is megbújik valami, amit régen nélkülözhetetlen tudástárnak gondolva vettünk meg. Fotótippek, gazdasági alapfogalmak, állampapír-piaci alapismeretek, számítógépes iskola, nyelvtanfolyamok, rengeteg minden van, csak keresni kell. Lehet, hogy egy Google-tanfolyam lenne a legjobb kezdés? (Komoly internetes oktatással kapcsolatos, azaz e-learning információk itt találhatók, valamint itt.)

5. Olvasson el egy könyvet!

Legtöbbünknek szép számmal hevernek otthon régi könyvei, sokuk olvasatlanul. Egy este egy jó könyvvel és egy pohár borral a kanapén, nagyon kellemes pihenés lehet. Ha pedig már mindent olvastunk, lehet csereberélni a barátokkal, vagy irány a városi könyvtár. Emlékszik még a régi könyvek ezreinek illatára?

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

6. Csereberéljen zenéket, filmeket barátaival!

A könyvekhez hasonlóan CD-vel, DVD-vel, esetleg régi bakelitlemezekkel, kazettákkal is Dunát lehet rekeszteni sok háztartásban. Amit mi meguntunk, és lehet, hogy soha többé nem fogunk elővenni, az másnak még nagy felfedezés is lehet, és közben jót lehet beszélgetni. Nem árt, ha később visszacseréljük, ami kölcsönben volt, nehogy sértődés legyen.

7. Tervezze meg a következő vakációját!

Előre örülni valaminek, nagyon kellemes lehet. Hová, milyen útvonalon is mennénk, és mit néznénk meg ott - ilyen kérdések tisztázásával sok kellemes órát lehet eltölteni. Egyben az interneten árakat, ajánlatokat is lehet keresni. Aki pedig egyelőre nem is gondolhat utazásra, legalább álmodozhat róla.

8. Írjon naplót!

Több tanulmány bebizonyította: a naplóírás segíti az embert abban, hogy saját gondolatait, érzéseit rendbe tegye, mert arra késztet, hogy újszerű perspektívából vizsgáljuk meg a dolgokat. Különösen negatív élmények, traumák után lehet gyógyító hatású. Később pedig szórakoztató visszaolvasni, amit régen írtunk.

9. Bármit, de sportoljon végre!

A sok mozgáshiányos, túlsúlyos hazai lakos nagy részének nagyon nagy szüksége lenne intenzív sportra, sokuknál ez szó szerint élet és halál kérdése. Mindegy, hogy mit, csak kellő intenzitású legyen: felülések, kocogás, gyaloglás, gimnasztika, aerobik. Ezeknek is tengernyi szakirodalma van az interneten.

Úszni jó dolog, főleg kánikulában. Budapesten viszont pont a kánikula kezdetére időzítettek egy sajtókampányt, aminek az volt a lényege, hogy tilos és életveszélyes az összes természetes vízben ingyen strandolni, és a fürdőzőket razziázó rendőröket mutogattak a híradók. Az ország sok településén léteznek azonban szabadstrandok természetes vagy mesterséges tavainknál, folyóinknál. Hosszú idő után először nemrég a Dunán, Gödön is újra szabadstrandot nyitottak.

10: Nem csak a húszéveseké... fesztiválozzon!

A fesztivál nem csak azt jelenti, hogy rengeteg fiatal, nagy tömeg, alkohol és por, bömbölő zene. Számtalan olyan alkalmat lehet találni, ahol szabadtéri ingyenes programok várják a nézőket, és nem csak augusztus 20-án. Budapesten régi autók felvonulása a Széchenyi téren, utcai szüreti felvonulás a Váron keresztül a borfesztivál nyitányaként, kerületi önkormányzatok különböző ünnepségei, plakátkiállítás (ARC) a felvonulási téren vagy a Duna Karnevál nemzetközi multikulturális rendezvénye, majális, múzeumok majálisa, cseh sörök fesztiválja, Critical Mass kerékpáros-felvonulás, futóverseny... A fővárosban tavasztól őszig majdnem minden hétvégére jut valamilyen ingyenes vagy részben ingyenes látnivaló.

Betyárfesztivál 2006, Zamárdi (Fotó: Eidenpenz József)
Betyárfesztivál 2006, Zamárdi (Fotó: Eidenpenz József)

A vidéki városok is igyekeznek, legalább évente egyszer-kétszer valamilyen ünnep alkalmával számos helyen tartanak kulturális fesztivált, szabadtéri koncerteket, búcsút, körmenetet, szüreti felvonulást. Ahol a fesztiváloknak eddig nem volt hagyománya, ott mostanában igyekeznek azt megteremteni új turistacsalogató rendezvényekkel, fokhagymafesztivál, pálinkafesztivál, halászléfesztivál, betyárfesztivál, kocsihajtó verseny, utcazenész-fesztivál... Ha Ön nyugdíjas és ingyen utazhat, könnyen végig is látogathat sok vidéki helyszínt. (Fesztiválinformációkat lehet találni például a port.hu, a koponyeg.hu, esetleg az iranymagyarorszag.hu oldalakon.)

+1: Hajókázzon ingyen!

Ha a fővárosban BKV-bérlete van és ráér, hét közben most ingyen hajókázhat. Az idén vízibusz-szerűen beállított új, fél vagy egy óránként közlekedő hajókon hét közben elfogadják a bérletet, összehasonlításképpen a hasonló vonalon tavaly közlekedő BKV-turistahajókon még 600-1200 forintot kellett fizetni egyetlen útra. Ha éppen ráér hét közben, akár egész nap fel-alá hajókázhat a Dunán. Hétvégén és bérlet nélkül 400 forint egy jegy, ami még mindig töredéke az említett tavalyi hajókénak. Vigyázat, már nem mindig lehet rájuk felférni.

+2: Gyűjtsön ötleteket a hét közbeni spóroláshoz!

Korábbi spórolási ötleteinket itt olvashatja.>>>>>, arról pedig, hogy hogyan nem ajánlatos spórolni, itt írtunk.>>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Eddig meg sem kottyant az adatkiszivárgás a Facebooknak

Eddig meg sem kottyant az adatkiszivárgás a Facebooknak

Kiváló első negyedéves eredményt tett közé a Facebook, ma meglátjuk majd, mit szól hozzá a piac. Estek a kínai tőzsdék, Európa nem mozdul, a BUX sem, de a Mol gyengül, a Richter viszont emelkedik. A svájci frank egyre inkább odatapad a bűvös, eurónkénti 1,20-as szinthez.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Privátbankár Árkosár

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX38086.36+0.1%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 26
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  március 27
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt

  Fogyasztói bizalom (végleges) - március
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - március

  március 28
  KSH: Foglalkoztatottság - 2017. december–2018. február
  KSH: Munkanélküliség - 2017. december–2018. február
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - Q4
  Yahoo! - 2017 Q4

  március 29
  KSH: Ipari termelői árak - február
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom - január
  Munkanélküliségi ráta - március
  Munkanélküliek számának változása (ezer fő) - március
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - március
  GDP (év/év, végleges) - Q4
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 30
  Munkanélküliségi ráta - február

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?