Veszélyesebb lett dolgozni? Évek óta nem volt ennyi munkabaleset

2017. június 14., 12:42

Több ezren váltak hónapokra munkaképtelenné, a legtöbb baleset a gépiparban fordult elő.

Enyhén nőtt a munkabalesetek száma 2017 első negyedévében – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentésében. A közzétett adatok szerint 4646-an váltak három hónapnál hosszabb időre munkaképtelenné, ez a szám az előző év azonos időszakában csak 4633 volt. A halálos kimenetelű munkabalesetek száma 22-re emelkedett a 2016 első negyedévében mért 16-ról.

Az ágazatokat tekintve a gépipar volt a leginkább balesetveszélyes: a január-márciusi időszakban itt 950 munkabaleset történt. A feldolgozóiparban 833, a szállítás, raktározás, posta, távközlés területén dolgozók körében pedig 626 esetet regisztráltak, utóbbiak közül 7 halálos kimenetelű volt. A mezőgazdaságban és az építőiparban 144, illetve 136 munkabaleset történt az év első három hónapjában, ezek közül 5, illetve 4 volt halálos kimenetelű.

Forrás: NGM
Forrás: NGM

A legtöbb baleset Budapesten történt, itt mintegy 765 esetet regisztráltak. Ezt követi Fejér megye 364 és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 327 balesettel. A legkevesebb baleset Tolna és Nógrád megyében történt, itt összesen kevesebb, mint 160 szerencsétlenség fordult elő. A balesetek közül több mint 1600 a 250 munkavállalónál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál fordult elő.

A leginkább érintett korcsoport a 45-54 éveseké, a 4646 munkabalesetből 1157 ehhez a korosztályhoz köthető. A jelentés szerint a felügyeleti szervek az év első negyedévében több mint 24 millió forint munkavédelmi és 70 ezer forint eljárási bírságot szabtak ki. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel kapcsolatos tájékoztatója innen letölthető.

Forrás: NGM
Forrás: NGM

A kollégák is sérülnek

Egy munkahelyi balesetnél nem csak testi sérülésekről kell beszélni, egy ilyen szerencsétlenségnél ugyanis a többi munkatárs is szenvedhet lelki traumát. Ezeknek a kezelésével kapcsolatban Magyarországon az utóbbi években egyre pozitívabb a kép – nyilatkozta a Trend FM-nek Németh Gergely munkapszichológus.

A szakember szerint főként a nagyobb vállalatoknál figyelhető meg, hogy az ilyen eseteket szakszerű intézkedések követik, kisebb cégeknél azonban ritkán fordul elő. Németh Gergely elmondta: súlyosabb munkahelyi baleseteknél kötelező a hatósági vizsgálat lefolytatása, a kisebb sérüléseket azonban a cégen belül kezelik.  Hozzátette: mindenképpen fontos az élvonalban dolgozó vezetők megfelelő képzése, hogy képesek legyenek felismerni nem csak az eseti traumákat, de az olyan hosszútávú lelki folyamatokat is, ami a dolgozó kiégéséhez vezethet. A beszélgetés ide kattintva elérhető.

Téged hogyan akarnak kinyírni a munkahelyeden? Ez derült ki a magyar cégekről

Alig volt javulás a munkavédelmi szabályok betartásában az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest Magyarországon, az ellenőrzött 3853 munkáltató 77 százalékánál találtak szabálytalanságot az ellenőrök. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Erre nem lehetünk büszkék: a magyarok a legelhízottabb nemzet Európában

Erre nem lehetünk büszkék: a magyarok a legelhízottabb nemzet Európában

Május 18-a az Európai Elhízás Napja. Az elhízás népbetegség, sőt nem túlzás azt állítani, hogy már-már világméretű járvány. Sajnos hazánk Európa legelhízottabb nemzete az OECD adatai alapján, így nem csak a megelőzés, hanem a kezelés is kiemelt fontossággal bír. Az egyéni egészségügyi kockázatokon túl az elhízás következtében kialakuló betegségek mintegy 207 milliárd forintos többletterhet rónak az államkasszára.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Privátbankár Árkosár

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX39877.82-1.02%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?