Veszélyesebb lett dolgozni? Évek óta nem volt ennyi munkabaleset

2017. június 14., 12:42

Több ezren váltak hónapokra munkaképtelenné, a legtöbb baleset a gépiparban fordult elő.

Enyhén nőtt a munkabalesetek száma 2017 első negyedévében – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentésében. A közzétett adatok szerint 4646-an váltak három hónapnál hosszabb időre munkaképtelenné, ez a szám az előző év azonos időszakában csak 4633 volt. A halálos kimenetelű munkabalesetek száma 22-re emelkedett a 2016 első negyedévében mért 16-ról.

Az ágazatokat tekintve a gépipar volt a leginkább balesetveszélyes: a január-márciusi időszakban itt 950 munkabaleset történt. A feldolgozóiparban 833, a szállítás, raktározás, posta, távközlés területén dolgozók körében pedig 626 esetet regisztráltak, utóbbiak közül 7 halálos kimenetelű volt. A mezőgazdaságban és az építőiparban 144, illetve 136 munkabaleset történt az év első három hónapjában, ezek közül 5, illetve 4 volt halálos kimenetelű.

Forrás: NGM
Forrás: NGM

A legtöbb baleset Budapesten történt, itt mintegy 765 esetet regisztráltak. Ezt követi Fejér megye 364 és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 327 balesettel. A legkevesebb baleset Tolna és Nógrád megyében történt, itt összesen kevesebb, mint 160 szerencsétlenség fordult elő. A balesetek közül több mint 1600 a 250 munkavállalónál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál fordult elő.

A leginkább érintett korcsoport a 45-54 éveseké, a 4646 munkabalesetből 1157 ehhez a korosztályhoz köthető. A jelentés szerint a felügyeleti szervek az év első negyedévében több mint 24 millió forint munkavédelmi és 70 ezer forint eljárási bírságot szabtak ki. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel kapcsolatos tájékoztatója innen letölthető.

Forrás: NGM
Forrás: NGM

A kollégák is sérülnek

Egy munkahelyi balesetnél nem csak testi sérülésekről kell beszélni, egy ilyen szerencsétlenségnél ugyanis a többi munkatárs is szenvedhet lelki traumát. Ezeknek a kezelésével kapcsolatban Magyarországon az utóbbi években egyre pozitívabb a kép – nyilatkozta a Trend FM-nek Németh Gergely munkapszichológus.

A szakember szerint főként a nagyobb vállalatoknál figyelhető meg, hogy az ilyen eseteket szakszerű intézkedések követik, kisebb cégeknél azonban ritkán fordul elő. Németh Gergely elmondta: súlyosabb munkahelyi baleseteknél kötelező a hatósági vizsgálat lefolytatása, a kisebb sérüléseket azonban a cégen belül kezelik.  Hozzátette: mindenképpen fontos az élvonalban dolgozó vezetők megfelelő képzése, hogy képesek legyenek felismerni nem csak az eseti traumákat, de az olyan hosszútávú lelki folyamatokat is, ami a dolgozó kiégéséhez vezethet. A beszélgetés ide kattintva elérhető.

Téged hogyan akarnak kinyírni a munkahelyeden? Ez derült ki a magyar cégekről

Alig volt javulás a munkavédelmi szabályok betartásában az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest Magyarországon, az ellenőrzött 3853 munkáltató 77 százalékánál találtak szabálytalanságot az ellenőrök. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mindenki tudta, hogy nagy bukás lesz Londonban - ütni kezdték a forintot

Mindenki tudta, hogy nagy bukás lesz Londonban - ütni kezdték a forintot

Mivel borítékolható volt, hogy elbukik a parlamentben a Brexit-megállapodás tervezete, inkább a várható kínai gazdaságélénkítő lépések mozgatják a piacokat - Londonban azért van egy kis hullámvasutazás, a brit fontot is megrángatták. Budapesten két papír is limittel emelkedik, a forint viszont határozottan gyengül az inflációs adatközlés óta.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Privátbankár Árkosár

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX40588.11-0.03%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • november 19
  november 20
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 50 mrdFt
  november 21
  PM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2018. október végi helyzetéről
  Thyssenkrupp - 2018 Q4
  Jelzáloghitel igénylések - november
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (végleges) - november
  november 22
  KSH: Keresetek - január–szeptember
  Fogyasztói árindex (év/év) - október
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - november
  november 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés) - szeptember
  Moody's hitelminősítői felülvizsgálat
  GDP (év/év, munkanaphatással igazított) - 2018 Q4
  Feldolgózipari BMI (előzetes) - november
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - november
  Feldolgózipari BMI (előzetes) - november
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - november
  Szolgáltatóipari BMI - november
  Feldolgozóipari BMI - november
  BMI - november

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?