Hirdetés
Hirdetés

A nyári otthonvásárlás előnyei

2019. május 18., 11:53

Otthont keresel, de még nem találtad meg az igazit? Akkor érdemes kihasználnod a nyári időszakot, amikor kevésbé pörög a piac. Míg mások a vakációt tervezik, addig megéri a hirdetéseket böngészned, mert igazán előnyös ajánlatokra bukkanhatsz.

A nyári lakásvásárlással ráadásul nemcsak pénzt spórolhatsz, hanem azokat a kellemetlen meglepetéseket is elkerülheted, amikbe más időszakokban könnyű belefutni. De mi is teszi a június-augusztusi időszakot ideálissá az ingatlankeresésre?

Hirdetés

Kihasználhatod, hogy kevesebb az érdeklődő

Nem mindegyik kategóriáról mondható el, hogy a nyári időszakban kisebb iránta az érdeklődés – az új építésű ingatlanok például egész évben egyformán keresettek –, de a használt lakások piacán van némi mozgástér ebben az időszakban. A legtöbben ugyanis pihennek, nem foglalkoznak a lakásvásárlással, ezért valamelyest csökken a kereslet.

Ezt pedig kihasználhatod, és akár a nyaralásod árát is megspórolhatod. Ha ugyanis nincs annyi potenciális vevő, de az eladónak sürgős az értékesítés – például mert külföldre költözik, vagy nem tudja törleszteni a hitelt, stb. –, akkor nagyobb esélyed lesz alkudni, és egy igazán jó árban megegyezni.

A nyár mindig hoz némi áresést

Az Ingatlannet.hu által készített, több egymást követő évet vizsgáló ingatlanpiaci statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a nyár mindig hoz valamekkora áresést. Ezt pedig érdemes kihasználni, mert biztosan lesz helye máshol az itt megspórolt pénznek.

Az adatokból az is kiderül, hogy az ősz viszont erőteljesebb áremelkedéssel köszönt be, vagyis, ha egyébként is tervben van a projekt, akkor nem tanácsos addig várnod, amíg újra beindul a piac.

Jobban felmérheted a környéket és az ingatlant

Amikor egy hétköznap délelőtt nézel meg egy ingatlant, akkor esélyed sincs rá, hogy valós képet kapj a környékről. Az emberek dolgoznak, a gyerekek iskolában vannak, vagyis becsapós a helyzet. Nyáron viszont sok család otthon tartózkodik, belakják a környéket, így sokkal reálisabb képet kapsz a szomszédságról.

Ugyanez igaz a lakásra is. Ahelyett, hogy egy gondosan kitakarított, steril ingatlant néznél meg, azt is láthatod, hogy milyen a mindennapi élet a leendő otthonodban. Megnézheted használat közben a kertet is, ha van, és így még jobban el tudod képzelni magad az adott helyen.

Az sem mellékes továbbá, hogy első kézből szerezhetsz információt arról, milyen az ingatlan hőszigetelése, és mire számíthatsz a legnagyobb kánikulában.

Marad időd a szükséges felújításokra

A nyári vásárlás további előnye, hogy a szükséges felújításokat is el tudod végezni még a tél beállta előtt. Sőt, még azelőtt, hogy egyáltalán beköltöznél az új lakásba! Így a későbbiekben nem okoz majd kényelmetlenséget a fúrás-faragás, nem kell a munkásokat kerülgetned, vagyis érdemes ezt a szempontot is figyelembe venned.

Ha tehát ingatlanvásárlást tervezel, akkor ideje készülnöd, hiszen mindjárt itt a nyár – legalábbis a naptár szerint.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 479 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,80 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 811 forintos törlesztőrészlettel és 2,91 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 126 forintos induló törlesztőrészlet és 3,40 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fejenként havi 1500 forinton bukott el a magyar klímavállalás?

Fejenként havi 1500 forinton bukott el a magyar klímavállalás?

Az EU 2050-re szóló klímavállalását négy ország vétózta meg - néhány extrém magyarázat mellett leginkább azért, mert sokallják a költségeit az energiatermelés karbonsemlegessé tételének. A magyar kormány a rezsiköltségek emelkedése miatt aggódik - pedig ha kiszámoljuk, ez mekkora terhet jelentene "Európa gazdasági motorjának", van ok a csodálkozásra. Inkább előbb, mint utóbb tudomásul kellene venni: a bolygót élhető állapotban tartani pénzbe kerül. Jegyzet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?