Hirdetés
Hirdetés

Ahol ennyire elszállnak az ingatlanárak, ott elkerülhetetlen az összeomlás

2018. október 24., 15:10

A Brexit közeledtével az Egyesült Királyság több piacán jelentek meg komoly problémák, de a londoni ingatlanpiacon egyenesen az összeomlás réme tűnt fel - itt ugyanis az EU-ból való kilépés nélkül is bőven vannak gondok amiatt, hogy korábban a csillagos égig emelkedtek az árak. A piac papíron sincsen rendben, ám a valóság az ingatlanügynökök tapasztalata szerint még rosszabb.

A Bloomberg megkeresett több helyi ingatlanost. James Hyman, a Cluttons ügynöke már két évtizede dolgozik a piacon, és mint mondta, London központjában már 15 százalékos visszaesés látszik a négy évvel korábbihoz képest, és a következő másfél évben további 7 százalékot eshet.

Az elmúlt években azonban nemcsak az ügynökök, hanem az eladók is megszenvedték az egyre nehezedő körülményeket, azaz a sokasodó új adókat és a külföldi vásárlókra kiszabott szigorításokat. Emellett azzal, hogy az elmúlt években ennyire elszálltak az árak, egyre kevesebben tudják maguknak megengedni a lakásvásárlást.

Hirdetés

Most ugyan áresés látszik a piacon, de még így is csak a fiatal felnőttek harmada engedhetné meg magának, hogy házat vásároljon 10 százalék önrésszel és az éves fizetésüknél maximum 4 és félszer nagyobb jelzáloghitelt felvéve. Ez azonban semmire sem lenne elég: egy tipikus londoni otthon 14-szer annyiba kerül, mint az átlagos éves fizetés a fővárosban.

A mostani árzuhanáshoz az is hozzátartozik, hogy a Brexit közeledtével a tengerentúli vásárlóknak is elment a kedve Londontól, a 2014-es szinthez képest 70 százalékkal csökkent az érdeklődők száma a piacon.

Nem igazán jött be a kormány terve

Hogy kicsit megkönnyítse a londoniak dolgát, a kormányzat megpróbált "lecsapni" a több ingatlannal rendelkezőkre, akik kiadási céllal vásároltak lakásokat. Azaz megnövelték a második otthon megvásárlása utáni adót, valamint megváltoztatták a jelzálogkölcsönök adókedvezményeit a bérbeadási célú ingatlanoknál.

Emellett a frissen bedobott tervek szerint a Londonban ingatlant vásárolni tervező külföldiekre nagyobb adókat vetnének ki, ez a városközpontban körülbelül minden második tranzakciót érintene. Így nem meglepő, hogy kifogyott a lendület a piacból, amely már előtte is gyengélkedett. Az árak elérték a mélypontot, ám Aneisha Beveridge piaci szakértő szerint a Brexit miatt nem fognak újból felemelkedni.

Érezhetően esnek az árak

Az LSL Property és az Acadata augusztusi kimutatása szerint érezhetően estek az árak az elmúlt egy évben, a 33 kerületből 21-ben jelentettek csökkenést, köztük olyan népszerűekben is 10 százalék körüli volt az esés, mint a Tower Hamlets, a Greenwich és Westminster.

A Bloomberg Economics közgazdásza, Niraj Shah szerint a Brexit-megállapodás után ugyan valamennyivel kisebb lesz a nyomás a londoni ingatlanárakon, a főváros ettől még megfizethetőségi válságban marad.

10 millió forint álmaid otthonához?

Megújult lakáshitel kalkulátorunkkal a legkedvezőbb jelzáloghiteleket hasonlithatod össze! Nézzünk egy példát arra az esetre, ha 10 millió forintot szeretnél felvenni lakásvásárlásra 20 éves futamidővel. Ilyen feltételek mellett törlesztőrészlet nagysága alapján a K&H Bank üzleti feltételű jelzáloghitele az egyik legkedvezőbb, az induló havi törlesztőrészlet 53 137 forint (THM: 2,73%), de szintén kedvező konstrukció az Budapest Bank Egyenlítő hitele 60 794 forintos törlesztőrészlettel (THM: 3,12%), illetve az Erste Bank Piaci Kamatozású Lakáscélú jelzáloghitele havi 54 712 forintos induló költséggel (THM: 2,89%) vagy a Raiffeisen Bank Lakáshitele 57 535 forintos törlesztőrészlettel (THM: 3,49%). Magasabb összeg, esetleg személyi kölcsön érdekelne? Használd lakáshitel kalkulátorunkat és találd meg a neked való ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?