Hirdetés
Hirdetés

Ha nem akarsz milliókat kiszórni az ablakon, ne most fogj ingatlanvásárlásba!

2017. október 17., 18:20

A szakértők azt tanácsolják: érdemes eltolni a nyaralóvásárlást jövő év elejére, az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan most is kissé visszaesnek majd az árak az erős őszi szezon után. Az átlag hirdetési ár a hétvégi házak esetén 19 millió forint, a balatoni települések azonban jóval drágábbak.

A nyaralók kínálati ára – az előző évek tapasztalatai alapján – az év első hónapjaiban éri el a legalacsonyabb szintet, ilyenkor ugyanis az előző negyedévhez képest csökkenés következik be. Jól példázza ezt a 2016-os év, amikor az első és a második negyedévben 14 millió forintos átlagárral lehetettszámolni, majd ez folyamatos növekedésnek indult és év végére elérte a 19 milliós határt. 2017 ehhez nagyon hasonló mintázatot mutat mostanáig, így bátran prognosztizálható az év eleji áresés, ami vásárlási szempontból sokkal kedvezőbb – áll az Otthontérkép októberi nyaralópiaci elemzésében.

Siófok viszi a prímet

A 10 legdrágább térségek egy kivétellel a Balaton közelében helyezkednek el, így kijelenthető, hogy a nyaralópiac abszolút vezére továbbra is a magyar tenger, jóllehet az átlag hirdetési árak tekintetében itt is nagy a szórás. Míg a legdrágább helyen, Siófokon átlagosan 29 millió forintba kerül egy nyaraló (annyiba, mint egy családi ház), addig a Keszthelyi térségben csaknem 10 millió forinttal kevesebbe.

Hirdetés

„Az ingatlanfejlesztők olyan társasházakat építenek a part mentén és nem túl távol tőle, amelyek állandó lakásra is kiválóan alkalmasak. Jelenleg hat-nyolc nagyobb és néhány kisebb ilyen is zajlik a térségben. Az árak nem ritkán megközelítik, egyes esetekben meg is haladják az átlagos budapesti négyzetméterárakat” – számolt be Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Építőanyag tekintetében természetesen a tégla a kedveltebb, az azonban meglepő, hogy ez milyen jelentősen megmutatkozik az árakban is, a tégla nyaralóért ugyanis átlagban 30 százalékkal kérnek többet, mint egy fa vagy könnyűszerkezetes házért, ami bizony több millió forintos eltérést is jelenthet.

Új balatoni lakóingatlan fejlesztések

Beruházás neve

Fejlesztő

Lokáció

Lakásszám

Tervezett átadás

Lelle Resort

OTP Ingatlan

Balatonlelle

151

2018

LelaApartment&Residence

LelaInvest

Balatonlelle

83

átadva

Villa Siófok

GreenHomes

Siófok

5

2018

Panoráma Part Siófok

Struktúra Zrt.

Siófok

148

2018

VIP Lakópark

VIP Service Kft.

Siófok

137

2007-től

SunsetResort

Otthon Centrum

Fonyód

86

2019

Party Villa Family

Proper Holding

Szántód

14

2018

Germering 7 Társasház

Royal 21 Kft.

Balatonfüred

30

átadva

Honvéd utca Társasház

Royal 21 Kft.

Balatonfüred

17

átadva

CarinaResidence

Vex-Holding Zrt.

Balatonfüred

64

2018

Mediterrán Udvar

Arizzo Bt.

Balatonboglár

12db

2017

Platán Lakópark

OTP Ingatlan

Balatonboglár

76

átadva

Royal Homes

Royal Homes

Keszthely

175

2018-tól

Komárom-Esztergom és Csongrád a legolcsóbb

Megyei bontásban Somogy és Veszprém vezetik a rangsort, ezeken a helyeken van a legtöbb nyaraló, melyek átlagosan 23-24 millió forintba kerülnek. A 19 milliós országos átlagárat felülmúlja még Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is 20 millió forinttal. A több országrészekben átlag alatti nyaralóárakkal lehet kalkulálni, a legolcsóbban pedig Csongrád és Komárom-Esztergom megye.

A lakáspiac sokszínűsége a nyaralók terén is megmutatkozik, leginkább az árak tekintetében. A balatoni fölény mindenféle szempontból elvitathatatlan, hiszen itt találhatók a legdrágább ingatlanok, itt fordulnak elő legnagyobb számban a nyaralók és az országrész ismertsége is a legmagasabb.

Számolj velünk!

Segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt és lakástakarékot gyorsan és egyszerűen!
A bankok legjobb ajánlatait itt találhatod >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?