Hirdetés
Hirdetés

Hirtelen megugrottak az albérletárak – eláruljuk, miért!

2017. augusztus 29., 10:38

Jócskán megnőtt a kereslet albérletek iránt a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után.

Az albérletek iránti fokozott érdeklődést mutatja, hogy a nyári hónapokban lezárt tranzakcióknál átlagosan két hét és másfél hónap között találtak egymásra a bérbeadók és a leendő bérlők, a leggyorsabban a jó tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkező kisebb alapterületű és havi bérleti díjért hirdetett lakásokat adták ki, míg a drágább belvárosi és budai nagy lakások és családi házak bérbeadóinak akár 3-4 hónapba is beletelt, míg megfelelő fizetőképes bérlőt találtak - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

Mennyiért találni Budapesten?

Egy garzon teljes költségéhez képest, amelyen 1, esetleg 2 hallgató osztozik továbbra is kedvezőbb, ha egy nagy lakást bérelnek többen. 100-120 négyzetméteren akár 4-5 fő is kényelmesen osztozhat, igaz a konyhát és a fürdőszobát közösen használják, viszont az egy főre eső költség az önállóan bérelt garzonlakás bérleti díjának fele-kétharmada. Fejenként 40-50 ezer forinttal kalkulálva, egy négy fős társaság 150 – 200 ezer forintért a XIII. kerületben vagy a VIII. kerületben a Palota negyedben és a Corvin negyed közelében, sőt még a VI. kerületi diplomata negyedben is kifoghat erre alkalmas lakást. Az említett árak valamivel magasabbak most, mint a roham előtt voltak: júniusban, akár 150 ezer forint alatt is ki lehetett fogni egy-egy jó helyen lévő nagyobb lakást Budapesten.

Hirdetés

Néhány jellemző példa albérlet típusokra

Település

Ingatlantípus

Méret

Szobaszám

Albérleti díj

Győr, belváros

tégla

64 m2

2

90e Ft/hó

Pécs, Belváros

tégla

47 m2

2

60e Ft/hó

Székesfehérvár, Belváros

tégla

56 m2

2

70e Ft/hó

Kecskemét, Belváros

tégla

68 m2

2 és fél

90e Ft/hó

Debrecen, Belváros

tégla

65 m2

2 és fél

110e Ft/hó

Debrecen, Belváros

panel

71 m2

3

160e Ft/hó

Budapest XIII. kerület, Angyalföld

tégla

46 m2

2

150e Ft/hó

Budapest, VIII. kerület, Palotanegyed

tégla

90 m2

3

200e Ft/hó

Budapest, VII. kerület (Külső Erzsébetváros)

tégla

40 m2

1 és fél

154e Ft/hó

Júliusban és augusztus első két hetében a pesti oldalon a XIII. kerületben voltak a legdrágábbak az albérletek, ezt követte a IX. kerület. Legolcsóbban a VIII. kerületben lehetett albérletet találni, és a 2000 Ft/m2/hó átlagos bérleti díj a korábbi években tapasztalt értéknél kicsit kedvezőbb is.

A budai oldalon az I. kerületben voltak 3000 Ft-os havi átlagot meghaladó havi fajlagos bérleti díjszinten megkötött szerződések, de jelentősebb számban a II. és XI. kerületben adott ki lakásokat az Otthon Centrum jellemzően 2600 – 2700 Ft/m2/hó fajlagos átlagáron. Legolcsóbbak a XXII. kerület belvárostól távolabbi részei, ahol akár 2000 Ft/m2áron is bérelhető lakás.

A régióközpontokban a fővároshoz képest kedvezőbb áron keltek el az albérletek és nem volt lényeges árnövekedés. A legolcsóbban Pécsett, a legdrágábban Szegeden adott ki lakásokat az Otthon Centrum. Az átlagos bérleti díj a drágább városokban 2000 Ft/m2, az olcsóbbak esetében 1100-1500 Ft/m2 között alakult.

Ahol mélyen a zsebbe kell nyúlni

Abszolút értékben a legdrágább ingatlanokért 250 és 600 ezer forint között fizettek a bérlők, ezek legtöbbje nagy alapterületű családi ház és belvárosi 3-5 szobás új építésű vagy felújított patinás épületben található lakás, például az Andrássy úton vagy Vizafogón. Drágán bérelt nagyméretű családi házakra akad példa Budaörsön, Aranyhegyen, de Budatétényben is. Az öt legdrágább albérletbe adott lakás között mindössze egy vidéki volt egy Debrecen-nagyerdei társasházi lakás. Általában a bérlet ingatlanok 5-10 százaléka esik az említet kategóriába.

A legolcsóbb albérletek

Az elmúlt másfél hónapban Békéscsabán, Kecskeméten, Tatabányán adták ki a legolcsóbb lakásokat. A bérlők 55-60 ezer forint havi díjat fizetnek az átlagosan két szobás, régebbi építésű téglalakásokért. 75 és 90 ezer forintért Győrben, Szegeden, Székesfehérváron és Nagykanizsán, ennél kicsit magasabb havi bérleti díjért már a külső pesti kerületekben, Kispesten, Árpádföldön lehetett társasházi lakást bérelni. 120 – 140 ezer forintért a pesti belső kerületekben, Zuglóban 1-2 szobás, a VIII. kerületben, Debrecen és Győr kedvelt városrészeiben 3 szobás lakást is lehet bérelni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mire elég a kormány ingyenpénze a családoknak? Kiszámolták

Mire elég a kormány ingyenpénze a családoknak? Kiszámolták

Tizenegyszeres különbség van egy átlagos budapesti és egy salgótarjáni használt lakóingatlan ára között: előbbi 49,6, utóbbi 4,5 millió forintért kelt el az elmúlt másfél év átlagát tekintve. Hasonlóan nagy a szórás, ha azt vizsgáljuk, hogy mekkora részét fedezi a kiválasztott lakás- vagy lakóház árának a csok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?