4p
A téglából épült új vagy újszerű lakásokat keresik a leginkább a vásárlók, de továbbra is sokan vennének jó állapotú panelt - derült ki egy friss felmérésből. Ugyanakkor a rendkívül magas lakásárak miatt növekedhet azon családok köre, amelyek inkább az olcsóbb, külterületi kertes házak között fognak válogatni.

Magyarországon a legtöbb ember az új és újszerű ingatlanokat keresi, 18 százalék, illetve 20 százalék vásárolna jó állapotú és felújított otthont, valamivel több mint 10 százalék pedig közepes állapotút vagy felújítandót  – világított rá az Otthontérkép.hu január elején készült elemzése, amelyet a Privátbankár.hu-val közölt.

A többség a lakásra voksol

Az Otthontérkép.hu keresési adatai szerint a vásárlásra készülők 65 százaléka lakást keres, 30 százaléka házat, 2 százalék nyaralót, 2 százalék telket, 1 százalék pedig garázst. Ennek hátterében egyfelől a Budapest-centrikusság, illetve az új építésű társasházak népszerűsége lehet.

Ingatlanok állapot szerinti keresettsége (Grafikonok forrás: Otthontérkép)

"A következő 2-3 évben a családi házak népszerűsége tovább növekedhet, mivel várhatóan egyre több fiatal családban döntenek úgy, hogy a számukra megfizethetetlenül drága lakás helyett - ugyan külső kerületekben vagy az agglomerációban - inkább kertes házat vagy sorházat vásárolnak" - véli Mester Nándor, az Otthontérkép. hu vezető elemzője.

A szakértő szerint egyes kiemelt nyaralóövezetekben (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) a nyaralóvásárlás aránya is emelkedhet, mivel ezek egy része közel fekszik a nagy iparvárosokhoz,  és nem ritkán teljesítik az állandó lakás összes feltételét, viszont olcsóbban megszerezhetők, mint a vezető nagyvárosok központjában a lakások. A fiatal családosok egy része ilyen ingatlant vásárolva bátran vállalhatja az ingázást.

Népszerű a panel

Egyértelműen a tégla a legnépszerűbb építési alapanyag, a keresettségi részaránya 67 százalék. Ott van azonban a panel is, csaknem 15 százalékos részaránnyal. 10 százalék alatt van a zsalu, a könnyűszerkezetes, a kő és a fa alapanyagból készült házak.

Ingatlanok típus szerinti keresettsége

Az ingatlanpiac tovább élénkülésére enged következtetni egy korábbi kérdőíves felmérés is, amelyből világosan kiderül, hogy a kitöltők 84 százalék tervezi, hogy elköltözik abból az ingatlanból, ahol jelenleg él, 28,5 százalékuk már most keresi jövőbeni otthonát, 27,6 százalék pedig néhány éven belül tervezi a költözést.

Az Otthontérkép.hu egy másik elemzéséből az is kiderül, hogy a csok-hatásnak köszönhetően 2016 és 2017 között megnövekedett a 75 négyzetméternél nagyobb alapterületű otthonok iránti kereslet, ár tekintetében pedig a drágább ingatlanok irányába érezhető az eltolódás. Míg 2016-ban a keresők 30 százalék-a 7-12 millió forint közötti ingatlant szeretett volna vásárolni, addig 2017-ben ez 22 százalékra csökkent. A 12-20 milliós és a 20-35 milliós ingatlanok keresettsége azonban növekedett, 2 százalékkal illetve 5 százalékkal.

A korábbi keresési statisztikákból kiolvasható a „lakópark” szó keresési népszerűség is. Ez, hasonlóan az ingatlantematikához, az utóbbi években vált igazán favorittá. Különösen 2015-2016 fordulóján, a csok kiterjesztésének időszakában ugrott meg a lakópark szó keresettsége.

Ingatlanok építési anyag szerinti keresettsége

Mikor költöznénk?

Az ingatlan tematika népszerűsége a Google szerint 2014 óta trendszerűen emelkedik. Általánosságban elmondható, hogy a lakáspiaci folyamatoknak van egyfajta szezonalitása, ilyen például, hogy a téli hónapok jellemzően csendesebbek, míg például az augusztus kifejezetten aktív a tranzakciók szempontjából. A nagy ingatlanpiaci boom egyértelműen 2016-ban robbant, ez az ábrán is jó látható a szélsőséges értékeknek köszönhetően. Tavaly egy lecsillapult roham szemtanúi lehettünk, 2018-ra pedig további racionalizálódás várható - jósolják az elemzés készítői.

Számolj velünk!

Segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt és lakástakarékot gyorsan és egyszerűen!
A bankok legjobb ajánlatait itt találhatod >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG