Hirdetés
Hirdetés

Ide költöznének legszívesebben a magyarok - és ezért nem teszik

2018. augusztus 23., 14:35

A legtöbb magyar még mindig a családi házat helyezi előtérbe, ezzel azonban több probléma is van.

Hatalmas ingatlanfejlesztési lázban ég a főváros: az állami nagyberuházások mellett zömében irodaházak, társasházak épülnek sorra Budapesten. A családi házak népszerűsége továbbra is töretlen, a magyarok nagyon szeretnek családi házban élni – országszerte ezek teszik ki az épülő új otthonok felét, de a városban ennek határt szab a szabadon beépíthető telkek hiánya – derült ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

Budapesten társasházak, lakóparkok, városias beépítésű épületek jellemezőbbek. Itt a családi házak az új építésű lakásoknak mindössze negyedét adják. A fővárosban évente mindössze pár ezer családi házat adnak el, ami az összes lakóingatlan forgalmának 10 százalékát se éri el.

Hirdetés

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a legélénkebb családi ház forgalom a pesti oldal külső részein, valamint a II. és III. kerületben tapasztalható. Itt kerületenként nagyjából 100 és 400 közötti ház talál új tulajdonosra évente. Sokan adják a fejüket építkezésre is, ennek azonban fővárosban a rendelkezésre álló telkek véges száma és azok ára szab határt – tette hozzá Valkó Dávid.

Inkább társasházakat építenek

Az új építkezésekhez leginkább preferált területek 2016-ban a délkelet-pesti periférián a XVI., XVII., XVIII. kerület bizonyult, a budai oldalon pedig a XXII. kerület. Ezekben a kerületekben évente 100-200 új ház épül. A pesti peremkerületekben a négyzetméterenkénti telekár 20-30 ezer forinttól indul és felmegy egészen 50 ezer forintig. A III. kerületben a négyzetméterenkénti telekár már 80-100 ezer forint között alakul.

Óbudán csaknem 50 családi ház épült 2016-ban. Zuglóban ezzel szemben alig épült új családi ház, mert a szabad telkeket felvásárolták a vállalkozók, és kisebb társasházakat építenek rájuk – ez Budapest-szerte érzékelhető egyébként. A főváros egyik legdrágább kerületében, a II.-ban a telekárak felszöknek akár 300 ezer forint fölé is – nem lehet véletlen, hogy itt mindössze 5 új családi ház építését regisztrálták abban az évben.

Az új építkezéseknél a telekárakon kívül meghatározó szempont az építési költség: számítások szerint egy átlagos minőségű családi ház kulcsrakész kivitelezési költsége négyzetméterenként 360 ezer forint – kisebb igényszinttel 5-10 százalék ebből lefaragható, felfelé azonban nincs határ.

Eszement drágulás: itt szálltak el legjobban a lakásárak

Egy friss elemzés szerint Budapesten belül Hűvösvölgyben emelkedtek a legjobban az átlagos négyzetméterárak az elmúlt egy évben. A panellakásoknál a külső kerületekben ment végbe a legjelentősebb áremelkedés. Az összes budapesti városrészt nézve pedig az is látszik, hogy árcsökkenés szinte sehol nem fordult elő a kínálati árak alapján. Ahol nem volt emelkedés, ott is csak stagnáltak az árak. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 724 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,86 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 861 forintos törlesztőrészlettel és 2,92 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 177 forintos induló törlesztőrészlet és 3,41 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Diana kiütötte Gotovina tábornokot

Diana kiütötte Gotovina tábornokot

A háború mindig jó téma a filmművészetben. A 66. Pólai Filmfesztiválon is két háborús film versengett egymással. Az egyik tízezer szerb gyermek megmentéséről szólt, a másik pedig több mint kétmillió euróba került. Az utóbbiból Ante Gotovina tábornok köszönt vissza. Ennek ellenére nem a horvátok többsége által nemzeti hősként tisztelt tábornok nyert. Sőt: a Tábornok című film egyetlen fődíjat sem vitt el.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?