Hirdetés
Hirdetés

Ide költöznének legszívesebben a magyarok - és ezért nem teszik

2018. augusztus 23., 14:35

A legtöbb magyar még mindig a családi házat helyezi előtérbe, ezzel azonban több probléma is van.

Hatalmas ingatlanfejlesztési lázban ég a főváros: az állami nagyberuházások mellett zömében irodaházak, társasházak épülnek sorra Budapesten. A családi házak népszerűsége továbbra is töretlen, a magyarok nagyon szeretnek családi házban élni – országszerte ezek teszik ki az épülő új otthonok felét, de a városban ennek határt szab a szabadon beépíthető telkek hiánya – derült ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

Budapesten társasházak, lakóparkok, városias beépítésű épületek jellemezőbbek. Itt a családi házak az új építésű lakásoknak mindössze negyedét adják. A fővárosban évente mindössze pár ezer családi házat adnak el, ami az összes lakóingatlan forgalmának 10 százalékát se éri el.

Hirdetés

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a legélénkebb családi ház forgalom a pesti oldal külső részein, valamint a II. és III. kerületben tapasztalható. Itt kerületenként nagyjából 100 és 400 közötti ház talál új tulajdonosra évente. Sokan adják a fejüket építkezésre is, ennek azonban fővárosban a rendelkezésre álló telkek véges száma és azok ára szab határt – tette hozzá Valkó Dávid.

Inkább társasházakat építenek

Az új építkezésekhez leginkább preferált területek 2016-ban a délkelet-pesti periférián a XVI., XVII., XVIII. kerület bizonyult, a budai oldalon pedig a XXII. kerület. Ezekben a kerületekben évente 100-200 új ház épül. A pesti peremkerületekben a négyzetméterenkénti telekár 20-30 ezer forinttól indul és felmegy egészen 50 ezer forintig. A III. kerületben a négyzetméterenkénti telekár már 80-100 ezer forint között alakul.

Óbudán csaknem 50 családi ház épült 2016-ban. Zuglóban ezzel szemben alig épült új családi ház, mert a szabad telkeket felvásárolták a vállalkozók, és kisebb társasházakat építenek rájuk – ez Budapest-szerte érzékelhető egyébként. A főváros egyik legdrágább kerületében, a II.-ban a telekárak felszöknek akár 300 ezer forint fölé is – nem lehet véletlen, hogy itt mindössze 5 új családi ház építését regisztrálták abban az évben.

Az új építkezéseknél a telekárakon kívül meghatározó szempont az építési költség: számítások szerint egy átlagos minőségű családi ház kulcsrakész kivitelezési költsége négyzetméterenként 360 ezer forint – kisebb igényszinttel 5-10 százalék ebből lefaragható, felfelé azonban nincs határ.

Eszement drágulás: itt szálltak el legjobban a lakásárak

Egy friss elemzés szerint Budapesten belül Hűvösvölgyben emelkedtek a legjobban az átlagos négyzetméterárak az elmúlt egy évben. A panellakásoknál a külső kerületekben ment végbe a legjelentősebb áremelkedés. Az összes budapesti városrészt nézve pedig az is látszik, hogy árcsökkenés szinte sehol nem fordult elő a kínálati árak alapján. Ahol nem volt emelkedés, ott is csak stagnáltak az árak. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

10 millió forint álmaid otthonához?

Megújult lakáshitel kalkulátorunkkal a legkedvezőbb jelzáloghiteleket hasonlithatod össze! Nézzünk egy példát arra az esetre, ha 10 millió forintot szeretnél felvenni lakásvásárlásra 20 éves futamidővel. Ilyen feltételek mellett törlesztőrészlet nagysága alapján a K&H Bank üzleti feltételű jelzáloghitele az egyik legkedvezőbb, az induló havi törlesztőrészlet 53 137 forint (THM: 2,73%), de szintén kedvező konstrukció az Budapest Bank Egyenlítő hitele 60 794 forintos törlesztőrészlettel (THM: 3,12%), illetve az Erste Bank Piaci Kamatozású Lakáscélú jelzáloghitele havi 54 712 forintos induló költséggel (THM: 2,89%) vagy a Raiffeisen Bank Lakáshitele 57 535 forintos törlesztőrészlettel (THM: 3,49%). Magasabb összeg, esetleg személyi kölcsön érdekelne? Használd lakáshitel kalkulátorunkat és találd meg a neked való ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, ám tavaly hirtelen úgy belassult a növekedés, amilyenre közel harminc éve nem volt példa. A hosszú ideig tartó dübörgés annak volt köszönhető, hogy a kínai munkások egy része mert váltani, kockáztatni, és miután kaptak némi teret az államtól a szabad mozgásra, megcsinálták a szerencséjüket: szalagmunkásból gyárigazgatókká váltak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?