6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Annak ellenére, hogy Budapestet kettészeli a Duna, valódi vízparti ingatlanokból nincs bő kínálat.
A Római-part (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A Duna több mint 25 kilométeren szeli át Budapestet, szigeteket, félszigeteket, öblöket képezve, mégis meglehetősen kevés a közvetlen vízparti ingatlan, hiszen a part jelentős része a közlekedésé, a hajózásé vagy ipari létesítményeké. Van azonban néhány olyan ismert és kevésbé ismert városrész, ahol csak pár méterre van a Duna, sőt itt-ott más vízparti gyöngyszemek is találhatóak.

Meg kell fizetni a panorámát

„Aki dunai panorámára vágyik, annak az esetek nagy részében komoly felárat kell fizetnie érte. A budai és pesti rakpartok ugyan bővelkednek az ingatlanokban, de a szép kilátás akár 20-25 százalékkal is megdrágítja az adott lakást. Ez frekventáltabb területeken, mint a Bem- vagy Belgrád rakparton könnyen több 10 millió forinttal is növelheti az ingatlan árát” – mondja Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A XIII. kerület sok más mellett a Duna közelsége miatt is igen szerencsés fekvésű. A Vizafogó lakótelepről például kiváló a kilátás nem csak a folyóra, hanem a Margit-szigetre és a Budai-hegyekre is. Itt egy nyugat felé néző panellakás ára átlagosan négyzetméterenként 600 ezer forint körül mozog, állapottól függően. Újlipótvárosban, a Szent István park környékén ennek a duplája sem szokatlan, főleg valamelyik patinás bauhaus stílusú épületben, szép panorámával. A kerület északi részén az utóbbi 10-15 évben óriási lakópark-fejlesztések kezdődtek, kihasználva a Duna-part lehetőségeit. A Marina Parton és a számtalan szomszédos új projektben nem ritka az 1 millió forint feletti négyzetméterár sem, de itt már nem kell autókat kerülgetve lejutni a partra, kényelmes fövenyen lehet egészen a vízig sétálni, sőt, akinek saját hajója van, az a közeli kikötőben is elhelyezheti.

Borsos négyzetméterárak

Az V. kerület – amely egyben a főváros legdrágább kerülete mintegy 850 ezres átlagos négyzetméterárával – a dunai panorámás ingatlanokban sem szűkölködik. A jó kilátást ígérő lakások azonban bőven 1 millió forintos négyzetméterár fölött kezdődnek. Pesten maradva, déli irányban, a belvároshoz legközelebb a IX. kerületben lehet olyan közvetlen vízparti szakaszt találni, ahol nincs autós- vagy tömegközlekedés. A Nehru Part ma már igen közkedvelt, hála a néhány éve történt teljes körű felújításnak, illetve a sportpályáknak és vendéglátóhelyeknek, valamint a közeli Bálnának, bár klasszikus értelemben vett vízparti ingatlant itt sem találni még. A Lechner Ödön fasor melletti újszerű társasházakban a dunai panorámáért nagyjából 1,5 millió forintot kell fizetni négyzetméterenként.

A vízparti hangulathoz azonban ennél délebbre kell keresgélni, méghozzá Pesterzsébeten, Csepelen vagy Soroksáron. A Ráckevei (Soroksári) Duna-parton, a XX. kerületben több újépítésű ingatlan-beruházás is zajlik jelenleg, ahol 600-700 ezer forintos négyzetméterár a jellemző. Soroksáron és Csepel keleti partján pedig már lehet jobb állapotú családi házakat is találni a Dunától kőhajításnyira. A soroksári Molnár-sziget hangulatában igazi üdülőövezetet idéz.

Budán a III. kerületi Római-part a sláger, ahol rengeteg új társasház épült az elmúlt években. Itt egy panorámás új vagy újszerű ingatlan négyzetméterára az 1 millió forintot is meghaladhatja. Az ide vágyóknak fel kell azonban készülniük, hogy a vízhez közeli környék nagy része nem lakó-, hanem üdülő övezet, ezért aki lakáshitelből vásárolna vagy építkezne, csak kedvezőtlenebb feltételekkel tud kölcsönt igényelni. Délebbre, a Graphisoft park melletti kis, tizenöt éve épült lakópark igazi kuriózum csendes, nyugodt vízpartjával; ez az 1,2 millió forint körüli fajlagos árakon is tükröződik. Az Árpád fejeledelem útján és a Lajos utcában is van bőven kínálat, ahonnan nem csak a víz, hanem a Margit-sziget zöldje is látható. Egy panellakás négyzetmétere 600, egy téglaépítésű ingatlané pedig 900 ezer forint körül mozog itt.

Ahol 2 millió forint is lehet egy négyzetméter

Az I.-II. kerületi Bem- és Várkert rakparton egy panorámás lakás négyzetméterára akár 2 millió forint is lehet már. Dél felé haladva, a XI. kerületben a Lágymányosi-híd budai hídfőjénél épülő házakban jelenleg 1 millió forint körüli átlagos négyzetméteráron lehet még a tervezőasztalról lakást vásárolni, nem közvetlenül dunai panorámás épületben. Buda legdélebbi kerülete, a XXII. azonban már igazi gyöngyszemeket tartogat: az M0 híd jobb és bal oldalán egyaránt van néhány igen kellemes utca, ahonnan csak pár lépés a csendes Hárosi-Duna.

Van part a Dunán túl is

„Aki valami különlegeset keres, de nem akar beállni a Duna-partra vágyók sorába, viszont mégis vízpart közelébe költözne, azok számára is vannak lehetőségek. Adunk most néhány váratlan tippet, de mindenképp érdemes olyan ingatlanszakértő segítségét kérni, aki tisztában van a piacon található különlegességekkel is” – hangsúlyozza Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Kevésbé ismert, de van pár kisebb-nagyobb tó Budapesten, ahol szinte közvetlen vízparti ingatlanokat találhatunk – már ha éppen van eladó. A 3 hektáros Kána-tó csupán 15 éve szolgálja a fővárosiak kikapcsolódást, de a XI. kerületi tavacskát már az ingatlan-befektetők is megtalálták. A szomszédos újépítésű lakóparkban 700 ezer és egymillió forint közötti árat kell fizetni egy négyzetméterért. A terület adta lehetőségek még kiaknázatlanok, elképzelhető, hogy nagyobb projektek is megvalósulnak majd hosszabb távon. Szintén a XI. kerületben található a Kék-tó, amely ugyan nem nagy, de annál kellemesebb. A családi házakkal övezett vízfelület igazi ritkaság. A környező utcákban az újszerű házak ára gyakran felmegy százmillió forint fölé.

Szintén kis ékszerdoboz a II. kerületi Hidegkúti horgásztó, amely nyugodt környezetével igazi kikapcsolódást biztosíthat. A környéken az önálló házak 400-700 ezer forint körüli négyzetméteráron cserélnek gazdát, állapottól függően. Más kategória a nyüzsgő bel-budai környezetben, a XI. kerületben fekvő Feneketlen-tó, amelyre a patinás házakból remek kilátás nyílik. Egy jó állapotú panorámás lakás négyzetméteréért jelenleg nagyjából 900 ezer forint körül kell már fizetni.

A pesti oldalon szűkösebb a kínálat

A XVIII. kerületi Balázs-tó elsősorban a horgászok kedvence, de a kertvárosi környéken, állapottól függően 300-500 ezer forintos négyzetméteráron lehet ingatlant találni. A X. kerületi Guttmann-tó (Kőbányai bányató) jó időben népszerű kikapcsolódási helyszín, elsősorban a környező panellakótelep lakóinak. A fővárosban itt lehet talán a legolcsóbban élvezni a vízparti, víz közeli hangulatot: a környéken nagyjából 350 ezer forintba kerül a lakások négyzetmétere.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG