Hirdetés
Hirdetés

Felrobban az ingatlanpiac: mindenki lakást akar venni

2018. augusztus 08., 08:11

Az ingatlanpiac egészét illetően még sosem voltak ennyire derűlátók a piaci szereplők - ez derült ki a GKI júliusi felméréséből. Közel 120 ezer háztartás készül lakást venni vagy építeni, az árak tovább emelkednek.

A fővárosi és országos lakáspiaci indexei (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) a legutóbbi felmérés során egyaránt 11-11 ponttal nőttek. Mindkét index historikus csúcsra ért, azaz a felmérés történetében még sosem lehetett ilyen magas indexértékekkel találkozni. Ez azt jelenti, hogy a lakáspiaci szereplők immár derűlátóbbak, mint a válság előtt voltak - írja összefoglalójában a GKI.

Az ingatlanos cégek mindenhol optimistábbak

Hirdetés

A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó kilátások mindhárom vizsgált körzetben (azaz Közép-, Kelet- és Nyugat-Magyarországon is) kisebb-nagyobb mértékben javultak.

Robbanás a lakásvásárlási és -építési kedvben

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest nagyon jelentősen élénkültek. Áprilishoz képest a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 25, míg a valószínű szándékú körben 43 százalékpontos növekedés következett be. Ennyire derűlátó a lakosság utoljára 2008 elején volt, azaz a lakossági kilátások 10 éves csúcsra emelkedtek.

A lakosság lakásépítési és vásárlási szándékai a következő egy évben, 2008-2018 (ezer háztartás) Forrás: GKI felmérések

A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 24, a biztos szándékú körben 33 százalékpontos bővülés valósult meg. Mindez éves alapon rendre 71 és 56 százalékpontos emelkedést jelent.

Tovább drágulnak a lakások

A használt lakások várható áremelkedési üteme Budapesten összességében kissé emelkedett az egy negyedévvel ezelőttihez képest (3,3-ről 4,5%-re). A vidéki régiókban nem változtak a várakozások, keleten 3, nyugaton 4-5%-os emelkedés várható.

Az új építésű lakások esetében a következő egy évben 3-6%-os áremelkedésre lehet számítani.

A lakásárak következő 12 hónapban várható változása, 2018. július (százalékban a jelenlegi árakhoz képest)

Nem panel társasházi lakások

Budai zöldövezet

7 (3)

Egyéb Buda

4 (5)

Pesti belváros

6 (5)

Pesti zöldövezet

4,5 (3)

Egyéb Pest

4 (2)

Panellakások - Észak-Pest

3 (2)

Panellakások – Dél-Pest

4,5 (2)

Panellakások – Buda

3 (3)

Családi házak – Pest

4 (3)

Családi házak – Buda

4 (5)

Budapest összesen

4,5 (3,3)

Zárójelben az előző – 2018. áprilisi - felmérés adatai. Forrás: GKI felmérések

Az építési telkeknél vége a szárnyalásnak?

Az országos telekpiaci index negyedéves alapon 10, a budapesti 20 ponttal csökkent. Az indexek az előbbi esetben 2, az utóbbi esetben 4 éves mélypontra estek vissza. Az építési telkek ára várhatóan 3-6%-kal nőhet a következő egy évben. A GKI kommentárja szerint a kilátásokat az új lakások kedvezményes áfa-kulcsának kifutása törte le.a

2016 óta az új lakásokat kedvezményes, 5 százalékos áfa terheli. Az intézkedés azonban ideiglenes, 2020. január 1-jén visszaáll a "normál", 27 százalékos áfakulcs - a kormány többször is leszögezte, hogy nem tervezik a kedvezményes áfakulcs meghosszabbítását. Az ingatlanfejlesztők átmeneti intézkedéseket, 2020-tól pedig új, fokozatos adóteher-növelést eredményező, rugalmas áfa- és illetékszabályozást, köztük az eladói illeték bevezetését javasolják - ha ebből semmi sem valósul meg, az összedöntheti az ingatlanpiaci fellendülést. Itt írtunk erről bővebben >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bajban a magyar autóvezetők - te tudod, hogy mit kéne tenned ebben a helyzetben?

Bajban a magyar autóvezetők - te tudod, hogy mit kéne tenned ebben a helyzetben?

Mit tennél, ha egy közúti baleset kapcsán segítséget kellene nyújtanod egy sérült részére? Persze, ha súlyos sérülésről van szó, azonnal hívjuk a mentőket, de addig is amíg kiérkeznek, mi magunk is elkezdhetjük a sebesülések ellátását, hiszen a jogosítvány megszerzéséhez el kellett végeznünk elsősegély tanfolyamot, és az autónkban található egészségügyi doboz is. Tehát elvileg tudjuk, mi baleset esetén a teendő. Vagy mégsem?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?