Hirdetés
Hirdetés

Már látszik a lakásépítési boom – meddig örülhetünk?

2018. május 06., 08:02

A KSH ma publikált adatai szerint az év első három hónapjában 3394 lakást adtak át országosan, ami a tavalyi év első negyedévéhez képest 65 százalék növekedést jelent. A szezonálisan működő piacon – ahol jellemzően az év eleje gyenge számokat hoz – 2010 óta ez a legerősebb évkezdet.

Az országos átlaghoz képest még drasztikusabban, közel háromszorosára nőtt a fővárosi lakásátadások száma. A 609 darab lakás önmagában nem tűnik soknak, ugyanakkor egyértelműen mutatja, hogy végre a számokban is megmutatkozik a 2016-ban repülőrajtot vett lakásépítési boom eredménye – áll az OTP Ingatlanpont közleményében.

Hirdetés

A nagyobb társasházépítések átfutási ideje, ha a telek már megvan, jellemzően 1,5-2 év, ráadásul most a munkaerőhiány is lassítja az építkezéseket. Mostanra kezdenek tehát beérni a két éve indított fejlesztések, s ebben ráadásul idén és jövőre további rekorddöntések várhatók” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Nagy a bizonytalanság

A másik fontos mutató, a kiadott építési engedélyek országosan 9850-es száma ugyanakkor alig 3 százalékos bővülést jelez az első negyedévben. A fővárosi és községi csökkenést a városi jogállású települések növekedése ellensúlyozza. Bár ez a volumen 2007 óta a legerősebb évindításnak számít, a tavalyi teljes éves 20 százalékos, vagy a 2016-os 152 százalékos növekedés után látványos lassulást jelez. Az építési hajlandóság mérséklődésének fő oka az a lakásépítőket érintő bizonytalanság, hogy vajon mi lesz az eredetileg 2019 végéig élő csökkentett, 5 százalékos lakásáfa sorsa 2020-tól.

Ketyeg a bomba a piacon

Mindeközben soha nem látott mértékben nőnek ki az új lakások a földből: ahogy arról már korábban írtunk, a KSH adatai szerint  2018 I. negyedévében 3394 darab lakás épült, vagyis 65 százalékkal több, mint 2017 azonos időszakában. Emellett ráadásul az építési engedélyek és az egyszerű bejelentések száma is 3,4 százalékkal nőtt.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület közleménye szerint továbbra is kiáll amellett, hogy ehhez stabil otthonteremtési és építéspolitikára, valamint intézkedésekre van szükség. Meglátásuk szerint csak így biztosítható, hogy ne csak átmeneti fellendülésről legyen szó, hanem a lakásépítések száma egy egészséges szintet érjen el néhány éven belül, és évtizedes távlatban stabilizálódjon, ennek részleteiről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Megrohanták a lakásvásárlók a bankokat

A kormány március közepétől könnyített a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésének feltételein. A pénzintézetek arról számoltak be, érezhetően nőtt az igénylések száma a könnyítés után. Főleg használt lakás vásárlására vettek fel csokot, a legtöbb hitelt az OTP Bank folyósította. További részletek ebben a banki körképben >>>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Zuhan az egész világ: a magyar tőzsde lett a menedék

Zuhan az egész világ: a magyar tőzsde lett a menedék

Pénteken nagyot estek az amerikai tőzsdék, ma követi őket Ázsia és Európa is, de itthon szinte meg sem rezdülnek az árfolyamok, egyedül a Richter gyengélkedik. Esnek a kriptodevizák is, és az olajárat is alig hatotta meg a kitermelés-csökkentés.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?