Hirdetés
Hirdetés

Még nincs vége: Európához képest is drágák a magyar lakások

2019. május 22., 20:30

A hazai ingatlanpiaci őrületet mostanra már senkinek sem kell bemutatni, még azok is találkoztak az időnként brutális lakás- és házárakkal, akik nem adták mostanában vásárlásra a fejüket. Ebből a szempontból mostani cikkünk sem kecsegtet sok jóval, hiszen az Eurostat statisztikája alapján egyelőre nem igazán látszik a hazai ingatlanpiacon tapasztalt félelmetes áremelkedés vége.

Az Európai Bizottság statisztikai hivatala két érdekes éves statisztikát is frissített, egyrészt az ingatlanárak 2015-höz mért változását tartalmazó mutatót, másrészt a reál, inflációtól tisztított lakásárindexét.

Az Eurostat 2015-höz mért statisztikája alapján az látszik, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedtek az árak a hazai ingatlanpiacon. 2016-ban még csak 13,4 százalékkal kellett többet fizetni a lakásokért, 2018-ban viszont már 31,75 százalékkal.

Hirdetés


Ez a növekedés regionálisan is kiemelkedő, még a második helyezett Szlovákiában is csak 21,3 százalékos drágulást mértek 2018-ban, ahogy az a grafikonunkon is látszik.

Hogy alakult a reál lakásárindex?

Ez a mutató az ingatlanárak emelkedését méri a háztartások végső fogyasztási kiadásaira vonatkozó inflációhoz viszonyítva. Az Eurostat adataiban ugyanakkor csak a piaci árak szerepelnek, a hivatal nem kalkulált a saját építésű házakkal.

Az előző évhez képest 2018-ban jelentősen, csaknem duplájára emelkedett a mutató, 3,3-ről 6,2-re, így az ingatlanok ára az inflációtól szűrve is jelentősen megugrott. Igaz, a helyzet még mindig messze jobb, mint 2015-ben és 2016-ban volt, hiszen akkor 13,3 illetve 13,6 százalékot mértek.

Nemzetközi szinten így Magyarország a lakásárak emelkedését tekintve 2018-ban nem sokkal maradt le az ötödik helyen Lettország mögött. A legjelentősebb drágulást tavaly Portugáliában mérték, mintegy 9 százalékkal, míg Finnországban 0,5 százalékkal már csökkentek a reálárak.


Regionálisan tavaly is tartott az a tendencia, hogy a magyar lakásárak sokkal nagyobb ütemben emelkednek, mint Szlovákiában, Ausztriában, Lengyelországban, Horvátországban, vagy éppen Romániában.

Nincs sok jó hírünk

Összességében tehát az látszik, hogy nem igazán lassul az őrültek háza a hazai ingatlanpiacon, aki pedig mostanában lakásvásárláson gondolkodik, számoljon azzal, hogy a magyarországi piac egész Európában is az egyik legdrágábbnak számít arányosan.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 773 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,87 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 861 forintos törlesztőrészlettel és 2,92 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 177 forintos induló törlesztőrészlet és 3,41 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?