Hirdetés
Hirdetés

Megtiltották a külföldieknek, hogy lakást vegyenek

2018. augusztus 15., 09:16

Új-Zéland parlamentje szerdán elfogadta azt a törvényt, ami megtiltja a legtöbb külföldinek, hogy használt lakásokat vegyenek. A kormánypárt ezzel valóra váltotta a szeptemberi választások előtti kampány során tett ígéretét.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Az elmúlt években az ingatlanárak jelentősen emelkedtek Új-Zélandon: az ország legnagyobb városában, Aucklandben egy évtized alatt megduplázódtak az árak, az országos emelkedés mértéke 60 százalékos. Az elmúlt években az emelkedés ütemét valamelyest sikerült megfékezni, miután a központi bank korlátozást vezetett be a lakáshitelezésre, hogy a túlfűtött lakáspiac pénzügyi stabilitási kockázatait mérsékeljék.

A most elfogadott intézkedéssel a további áremelkedésnek akarnak gátat szabni, emellett a hajléktalanok arányát is szeretnék csökkenteni. Azt várják, hogy így több új-zélandiból lehet majd lakástulajdonos.

Hirdetés

Működhet ez?

Az eredeti elképzeléseken valamennyit finomítottak, így az újonnan épült lakóparkok lakásainak legfeljebb 60 százalékát továbbra is vásárolhatják, a korlátozás csak a már meglévő ingatlanokra vonatkozik. Vannak kivételek is: a tiltás nem vonatkozik az ausztrál állampolgárokra, de folynak a tárgyalások a felmentésről Szingapúrral is. A statisztikai hivatal szerint a legtöbb külföldi vásárló egyébként Kínából és Ausztráliából érkezett a szigetországba.

Az IMF arra figyelmeztette az országot, hogy a tiltás miatt elmaradhatnak azok a külföldi tőkebefektetések, amelyek az ingatlanépítéseket lehetővé teszik - ezért is finomodhatott az eredeti elképzelés. A hivatalos adatok szerint egyébként a külföldiek ingatlanvásárlása viszonylag alacsony arányú volt, nagyjából az országos ingatlanforgalom 3 százalékát tette ki, és jórészt kisebb régiókra koncentrálódott, Auckland és Queenstown egyes kerületeire.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán Viktor hátradőlhet: maradnak a német cégek

Orbán Viktor hátradőlhet: maradnak a német cégek

A német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt, derült ki a privátbankár.hu háttérbeszélgetéseiből. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?