Hirdetés
Hirdetés

Megtiltották a külföldieknek, hogy lakást vegyenek

2018. augusztus 15., 09:16

Új-Zéland parlamentje szerdán elfogadta azt a törvényt, ami megtiltja a legtöbb külföldinek, hogy használt lakásokat vegyenek. A kormánypárt ezzel valóra váltotta a szeptemberi választások előtti kampány során tett ígéretét.

Az elmúlt években az ingatlanárak jelentősen emelkedtek Új-Zélandon: az ország legnagyobb városában, Aucklandben egy évtized alatt megduplázódtak az árak, az országos emelkedés mértéke 60 százalékos. Az elmúlt években az emelkedés ütemét valamelyest sikerült megfékezni, miután a központi bank korlátozást vezetett be a lakáshitelezésre, hogy a túlfűtött lakáspiac pénzügyi stabilitási kockázatait mérsékeljék.

A most elfogadott intézkedéssel a további áremelkedésnek akarnak gátat szabni, emellett a hajléktalanok arányát is szeretnék csökkenteni. Azt várják, hogy így több új-zélandiból lehet majd lakástulajdonos.

Hirdetés

Működhet ez?

Az eredeti elképzeléseken valamennyit finomítottak, így az újonnan épült lakóparkok lakásainak legfeljebb 60 százalékát továbbra is vásárolhatják, a korlátozás csak a már meglévő ingatlanokra vonatkozik. Vannak kivételek is: a tiltás nem vonatkozik az ausztrál állampolgárokra, de folynak a tárgyalások a felmentésről Szingapúrral is. A statisztikai hivatal szerint a legtöbb külföldi vásárló egyébként Kínából és Ausztráliából érkezett a szigetországba.

Az IMF arra figyelmeztette az országot, hogy a tiltás miatt elmaradhatnak azok a külföldi tőkebefektetések, amelyek az ingatlanépítéseket lehetővé teszik - ezért is finomodhatott az eredeti elképzelés. A hivatalos adatok szerint egyébként a külföldiek ingatlanvásárlása viszonylag alacsony arányú volt, nagyjából az országos ingatlanforgalom 3 százalékát tette ki, és jórészt kisebb régiókra koncentrálódott, Auckland és Queenstown egyes kerületeire.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Négy százalék feletti kamat Magyarországon? Igen, mától!

Négy százalék feletti kamat Magyarországon? Igen, mától!

Új inflációkövető állampapírokat árulnak mától, amelyek kamatprémiumát megemelték. Így az első hónapokban évi 4,1 százaléknak örülhetnek a vevők, utána még magasabb várható. Kérdés azonban, mi lesz hosszú távon, mennyire száguld majd az infláció.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?