Hirdetés
Hirdetés

Megtiltották a külföldieknek, hogy lakást vegyenek

2018. augusztus 15., 09:16

Új-Zéland parlamentje szerdán elfogadta azt a törvényt, ami megtiltja a legtöbb külföldinek, hogy használt lakásokat vegyenek. A kormánypárt ezzel valóra váltotta a szeptemberi választások előtti kampány során tett ígéretét.

Az elmúlt években az ingatlanárak jelentősen emelkedtek Új-Zélandon: az ország legnagyobb városában, Aucklandben egy évtized alatt megduplázódtak az árak, az országos emelkedés mértéke 60 százalékos. Az elmúlt években az emelkedés ütemét valamelyest sikerült megfékezni, miután a központi bank korlátozást vezetett be a lakáshitelezésre, hogy a túlfűtött lakáspiac pénzügyi stabilitási kockázatait mérsékeljék.

A most elfogadott intézkedéssel a további áremelkedésnek akarnak gátat szabni, emellett a hajléktalanok arányát is szeretnék csökkenteni. Azt várják, hogy így több új-zélandiból lehet majd lakástulajdonos.

Hirdetés

Működhet ez?

Az eredeti elképzeléseken valamennyit finomítottak, így az újonnan épült lakóparkok lakásainak legfeljebb 60 százalékát továbbra is vásárolhatják, a korlátozás csak a már meglévő ingatlanokra vonatkozik. Vannak kivételek is: a tiltás nem vonatkozik az ausztrál állampolgárokra, de folynak a tárgyalások a felmentésről Szingapúrral is. A statisztikai hivatal szerint a legtöbb külföldi vásárló egyébként Kínából és Ausztráliából érkezett a szigetországba.

Az IMF arra figyelmeztette az országot, hogy a tiltás miatt elmaradhatnak azok a külföldi tőkebefektetések, amelyek az ingatlanépítéseket lehetővé teszik - ezért is finomodhatott az eredeti elképzelés. A hivatalos adatok szerint egyébként a külföldiek ingatlanvásárlása viszonylag alacsony arányú volt, nagyjából az országos ingatlanforgalom 3 százalékát tette ki, és jórészt kisebb régiókra koncentrálódott, Auckland és Queenstown egyes kerületeire.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 430 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,79 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 024 forintos induló törlesztőrészlet és 3,36 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína ezzel vág vissza – már háborús filmeket vetítenek

Kína ezzel vág vissza – már háborús filmeket vetítenek

Az elmúlt napokban az amerikai titkosszolgálati vezetők sorban találkoztak a nagy amerikai cégek főnökeivel az USA több pontján és titkos információkkal bizonygatták, hogy miért veszélyes Kínával üzletelni. Kína a múlt héten három Amerika-ellenes háborús filmet adott le, Hszi elnök pedig tegnap politikailag célzott látogatást tett egy ritkaföldfémet bányászó üzemben. Káncz Csaba jegyzete

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?