Hirdetés
Hirdetés

Megtiltották a külföldieknek, hogy lakást vegyenek

2018. augusztus 15., 09:16

Új-Zéland parlamentje szerdán elfogadta azt a törvényt, ami megtiltja a legtöbb külföldinek, hogy használt lakásokat vegyenek. A kormánypárt ezzel valóra váltotta a szeptemberi választások előtti kampány során tett ígéretét.

Az elmúlt években az ingatlanárak jelentősen emelkedtek Új-Zélandon: az ország legnagyobb városában, Aucklandben egy évtized alatt megduplázódtak az árak, az országos emelkedés mértéke 60 százalékos. Az elmúlt években az emelkedés ütemét valamelyest sikerült megfékezni, miután a központi bank korlátozást vezetett be a lakáshitelezésre, hogy a túlfűtött lakáspiac pénzügyi stabilitási kockázatait mérsékeljék.

A most elfogadott intézkedéssel a további áremelkedésnek akarnak gátat szabni, emellett a hajléktalanok arányát is szeretnék csökkenteni. Azt várják, hogy így több új-zélandiból lehet majd lakástulajdonos.

Hirdetés

Működhet ez?

Az eredeti elképzeléseken valamennyit finomítottak, így az újonnan épült lakóparkok lakásainak legfeljebb 60 százalékát továbbra is vásárolhatják, a korlátozás csak a már meglévő ingatlanokra vonatkozik. Vannak kivételek is: a tiltás nem vonatkozik az ausztrál állampolgárokra, de folynak a tárgyalások a felmentésről Szingapúrral is. A statisztikai hivatal szerint a legtöbb külföldi vásárló egyébként Kínából és Ausztráliából érkezett a szigetországba.

Az IMF arra figyelmeztette az országot, hogy a tiltás miatt elmaradhatnak azok a külföldi tőkebefektetések, amelyek az ingatlanépítéseket lehetővé teszik - ezért is finomodhatott az eredeti elképzelés. A hivatalos adatok szerint egyébként a külföldiek ingatlanvásárlása viszonylag alacsony arányú volt, nagyjából az országos ingatlanforgalom 3 százalékát tette ki, és jórészt kisebb régiókra koncentrálódott, Auckland és Queenstown egyes kerületeire.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 234 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,75 százalékos induló THM-mel. Ezt az Erste Bank lakáscélú hitele követi 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 024 forintos induló törlesztőrészlet és 3,38 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. Szintén jó lehet még céljainkhoz a Budapest Bank lakáshitele 58 151 forintos törlesztőrészlettel és 3,83 százalékos kezdő THM-mel. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?