Hirdetés
Hirdetés

Öldöklő verseny kezdődött: valami történik Debrecenben

2017. szeptember 23., 08:30
Cimkék
ingatlan
, Debrecen
, lakás
, vidék

Gyorsan fejlődik Debrecen és agglomerációjának ingatlanpiaca - az ingatlanokért munkások, egyetemisták és külföldi befektetők is versenyben vannak. A környező településeken még olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni, de a be- és kiköltözőkkel együtt az ingatlanárak is folyamatos mozgásban vannak. A piaci mozgások miatt a beruházók szintén fantáziát látnak a városban.

Az épülő Dóczy-lakópark Debrecenben 2017. május 25-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Az épülő Dóczy-lakópark Debrecenben. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kétszázezres lélekszámú Debrecen újabb jelentős infrastrukturális beruházásokat tervez: gyárat, ipari parkot, irodaházakat, erőművet építenek. Mindez jelentős munkaerőigénnyel jár, az új dolgozók pedig nyomást gyakorolnak a városi és környező települések ingatlanpiacára, amit az egyetemista diákok és a külföldiek amúgy is pörgésben tartanak.

Kilencmilliónál kezdődik a panel - egyre több új lakás épül

Hajdú-Bihar megye országos összevetésben tavaly az ötödik helyen állt 14%-os ingatlanár-emelkedésével, Debrecen azonban önmagában 16%-kal lett drágább egy év alatt. Idén pedig, ha csökkenő ütemben is, de várhatóan még tovább emelkedik az átlagos négyzetméterár. A 236 ezer forintos értékkel Debrecent most csak Győr előzi meg a vidéki városok közül – értékelte az adatokat Nagy Péter, az OTP Ingatlanpont régióvezetője.

Hirdetés

Az új élethez nem csak egy lakás kell

Az OTP Ingatlanpont szakértője azt mondja, hogy a hozzájuk fordulók sokszor komplett pénzügyi megoldást is keresnek az ingatlan mellé, hiszen távolról költöznek ide a munkahely reményében, és az új élet indítása tőkeigényes vállalkozás.

A lakáshiteleket itt hasonlíthatja össze, ha arra kíváncsi, mennyi csok-ra jogosult, azt itt számolhatja ki.

A szakember tapasztalata szerint a városközpont és a Nagyerdő környéke a leginkább kelendő, de nagy a verseny a kisebb, alacsonyabb árú ingatlanokért is. Ezeket főleg az egyetemisták bérlik, illetve vásárolják meg. Befektetési szándékkal külföldiek is megjelentek, elsősorban ukrán és román magánszemélyek. Panellakást 9 millió forinttól lehet most venni a városban, a kertesházak ára ennek többszörösére is rúghat. A piacra rátaláltak a beruházók is, újépítésű ingatlanprojektből 5-10 és 20-30 lakásosak is indulnak a jövőben, de jelenleg már mintegy 350 társasházi lakás építése folyamatban van.

Nem csak Budapestnek lesz agglomerációja

Egyre többen nézelődnek a környező települések ingatlanjai között is. Ebes, Sáránd és Mikepércs a hajdú városokkal együtt – Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúsámson – lassan agglomerációs gyűrűt von a megyeszékhely köré.

Drágulnak a keleti versenytársak is

A kelet-magyarországi különversenyben az OTP Ingatlanpont adatai szerint Nyíregyháza és Miskolc is lemaradt a cívis várostól, országos összevetésben a középmezőnyben, illetve annak végén foglalnak helyet. Nyíregyházán tavaly közel 12%-kal emelkedett, 182 ezer forint körül alakul az átlagos négyzetméterár. Miskolcon valamivel dinamikusabb a bővülés, de olcsóbbak a lakások: 120 ezer forint környékén árulják négyzetméterét, itt 13%-kal mentek fel az árak.

Hasonlítsa össze a bankok ajánlatait - mekkora törlesztőt kell fizetni?

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két óra alatt Pekingből New Yorkba: igyekeznek a kínaiak

Két óra alatt Pekingből New Yorkba: igyekeznek a kínaiak

A polgári repülésben nagy visszalépést jelentett, amikor a néhány, még működő Concorde leállt: azóta a hangsebesség áthatolhatatlan akadályt jelent a légi utas szállításban. Most Kínában álltak elő egy megoldás tervezettel, és nem is aprózzák el: kétszeres helyett hatszoros hangsebességgel süvítene a jármű.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?