3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elszabaduló lakásárakat csak egy ideig tudták követni a lakásbérleti díjak, a fizetőképes kereslet csökkenése miatt ma már sok esetben alacsonyabb hozamot tudnak elérni azok, akik hosszú távú kiadás céljából most vásárolnak lakást.

A befektetési céllal vásárlóknak segít a Rentingo.com legfrissebb elemzése, mely alapján a budapesti bérlakáspiacon most a legnagyobb kereslet a VIII., a XI., és a XIII. kerületben található 40-55 négyzetméteres, két külön bejáratú szobával rendelkező lakások iránt van

A belvárosban csak az Airbnb-nek jut hely?

A legszűkebb belvárosnak számító I., V., VI. és VII. kerületekben továbbra is az Airbnb-n keresztül történő pár napos kiadás a jellemző, ami inkább turisztikai szolgáltatásnak számít, mint hosszú távú lakáskiadásnak. Ennek ellenére ez a jelenség hatással van a bérlakáspiacra is, hiszen az említett belvárosi kerületekben a szűkebb kínálat miatt jelentősen növekedtek a bérleti díjak, így a hosszú távú bérlés sokak számára megfizethetetlenné vált. Lakásbérlésre továbbra is a belvárosban van a legnagyobb igény, hiszen a bérlők többsége a felsőoktatási intézményekhez és a belvárosi munkahelyekhez közel szeretne lakni, így a bérlők ma már kénytelenek a szűkebb belváros közelében lévő kerületekben keresni lakást.

A legnagyobb érdeklődés pesti oldalon a VIII. és a XIII., míg budai oldalon a XI. kerület iránt mutatkozik. Ezek a kerületek még egyrészt közel vannak a belvároshoz és a főbb intézményekhez, másrészt jó tömegközlekedéssel is rendelkeznek. Az itt található bérlakások esetében az Airbnb árnövelő hatása már nem érvényesül, így ezekben a kerületekben nem emelkedtek jelentősen a bérleti díjak.

Mit keresnek a vevők?

A Rentingo.com portálon idén eddig a legnagyobb érdeklődés a VIII., a XI., és a XIII. kerületben található, 40-55 négyzetméter közötti alapterületű, másfél vagy kétszobás lakások iránt volt.  Az átlagos bérleti díj ezeknél a lakásoknál közel 3 ezer forint négyzetméterenként, ami egyrészt a lakás állapotától és felszereltségétől, másrészt attól függően változik, hogy a lakás külön bejáratú vagy egymásból nyíló szobákkal rendelkezik.

A nagyobb vagy kedvezőtlen beosztású lakásoknál előfordul, hogy 2 ezer forint alatti négyzetméterre vetített bérleti díjakkal is találkozunk, ezzel szemben a kis méretű, 40 négyzetméter alatti galériázott garzonok esetében az átlagos bérleti díj többnyire eléri a 4000-4500 forintot négyzetméterenként. Lakásbérlés esetén természetesen nem csak a bérleti díjjal, hanem a rezsivel és a közös költséggel is számolniuk kell a bérlőknek, ami a Rentingo.com számításai szerint átlagosan négyzetméterenként további közel 700 forintos kiadást jelent havonta.

Itt keress, ha kiadnád a lakást

A magánszemélyek számára a hosszú távú lakáskiadás a legjellemzőbb formája az ingatlanpiaci befektetésnek. Bérbeadóként fontos szempont, hogy minél könnyebben találjunk bérlőt az ingatlanunkba, ne álljon hetekig, hónapokig üresen. A bérlakást keresők többsége erősen árérzékeny, ezért érdemes a VIII., XI. és XIII. kerületi használt lakások között keresgélnie annak, aki befektetési céllal vásárolna, mert a bérlők részéről mostanában itt van a legnagyobb kereslet.  A használt lakóingatlanok 500-600 ezer Ft-os négyzetméterárával kalkulálva egy jól megválasztott ingatlannal akár 7 százalékos bérleti hozamot is elérhetünk – mondta Danóczy Balázs a Rentingo.com ügyvezetője.

Vásárlásra adnád a fejed, de szükséged van lakáshitelre? Számolj velünk!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG