6p
A következő másfél évben szinte borítékolható az áremelkedés az ingatlanpiacon, a főváros azonban kezd kifogyni az azonnal beköltözhető új lakásokból - a mostani ütem mellett már jövő nyárra elfogyhat a kínálat. A kedvezményes áfa-kulcs eltörlése komoly terhet rótt a beruházókra, hogy határidőre átadhassák a projekteket - épp ezért nem mindegy, vevőként milyen beruházót választunk új otthonunkhoz.

Ahogy arról korábban már írtunk, az újépítésű lakások jóval drágábbak a piacon, mint a használtak, ennek ellenére még mindig népszerűbbek a lakásvásárlást fontolgatók körében. Az újépítésű lakás kényelmet nyújt, a modernitás érzetét kelti és környezettudatos – írja az OTP Ingatlanpont közleményében.

Gyorsan elfogyhatnak az újépítésű lakások, ha nem lesznek a kedvezményes áfa-kulcshoz vagy a CSOK-hoz fogható piacélénkítő kormányzati intézkedések. Jelenleg szerint azonnal költözhető új lakásból mindössze 170 van a fővárosban, további 5200 épülőfélben, valamint több mint kétezer építési engedéllyel rendelkező, de még nem épülő ingatlan – derül ki az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképéből. Ez az alig 7500 lakás azonban – figyelembe véve a mostani értékesítési ütemet – már jövő nyárra elfogyhat.

Sürget az idő

A lakásátadásoknak ráadásul csak kisebb része valósul meg határidőre, a projektek többsége már most több negyedévet csúszik az eredeti tervekhez képest. A rossz árazás, vagy helyszínválasztás, illetve az értékesítési nehézségek mellett a legnagyobb gondot ma az építőipari kapacitáshiány jelenti.

Kegyetlen drágulás a lakáspiacon: ennek tényleg soha nem lesz vége?

Fél év alatt átlagosan 15 százalékkal lettek drágábbak a lakások, mint 2017 év végén. Magyarországon egy ingatlan átlagos négyzetméterára idén nyáron már 336 ezer forintba került. Tovább a cikkhez >>>

Idén az első félévben 15-20, már meghirdetett beruházás állt le végül. Van köztük olyan nagy projekt is, ahol a lakások nagy részére már előszerződést is kötött a beruházó, de nem látta biztosítottnak, hogy a vállalt 2019 végi határideig meg tudja építeni a házat. A jövő év végi kedvezményes áfa-kulcs eltörlése ugyanakkor arra kényszeríti a beruházókat, hogy tegyenek meg mindent a mihamarabbi átadás, illetve az eladások felpörgetése érdekében. A kereslet további erősödése mellett azonban nem várható árcsökkenés a következő másfél évben – írják.

Látványos marad a drágulás

A vevőknek fontos, hogy olyan beruházót válasszanak, aki a szerződéses kötelezettségeit betartja, és képes a törvényben leírt garanciákat és szavatosságot ténylegesen is biztosítani – mondta az OTP Ingatlanpont új építésű lakások projektmenedzsere. Homolya Gergely Pál szerint csak komoly hátterű beruházó tudja garantálni a megfelelő mennyiségű szakmunkást a kivitelezésekhez és a javítási munkák elvégzéséhez.

„Az új lakások iránti kereslet nem fog csökkenni a következő években sem, és az áremelkedés is látványos marad, ezért aki ilyen befektetésben gondolkozik, forduljon ingatlanszakértőhöz, aki segít kiválasztani a legbiztonságosabb megoldást.” – tette hozzá a szakértő.

Mennyire egyedülálló a magyar ingatlan-csoda?

A lakásépítések felfutásában Magyarország a legerősebb az egész EU-ban - de alapvetően igaz, hogy pozitív képet mutatnak a térség építőipari viszonyai. Dél-Kelet Európa egyértelműen robosztus bővülést mutat, amely támogatja a magasépítési szektort, míg Kelet-Európa vegyesebb képet mutat már. Többen már túlfűtöttségről beszélnek, az elvándorló munkaerő pedig komoly problémát okoz a kivitelezéseknél. Részletek >>>

Piacélénkítő intézkedések híján a fővárosban nagyjából 25 ezer, jelenleg még nem értékesített, de előkészítési vagy engedélyeztetési fázisban lévő új lakás tervei egyelőre fiókban maradhatnak, illetve sok, hosszú távú piaci jelenlétre berendezkedő cégnél indulhat el a koncepciók újratervezése.

Bár van néhány olyan beruházás, amelyet már most 2020-as, sőt 2021-es átadással hirdetnek, kérdéses, hogy hány cég hajlandó a nettó ár csökkentésére, hogy fenntartsa a vásárlók érdeklődését. Ha más központi ösztönző intézkedést nem vezetnek be, akkor bátran kijelenthető, hogy 2021-től látványosan csökkenhet az átadott lakások száma, így erőteljes piaci átrendeződés is indulhat.

Miért jobb új lakást venni?

1: A beruházás korai fázisában vásárolt lakásnál még ingyenesen és szakértő segítséggel módosítható az alaprajz, eldönthető, hogy milyenek legyenek a burkolatok, színek. Az épület minden elemében új lesz, és csak átvételtől kezdve kezd ketyegni a jogszabályban rögzített garancia és a szavatosság. Ha minden jól megy, hosszú ideig nem kell semmihez hozzányúlni, nem kell rákölteni a lakásra.

Ne mondj le évi 72 ezer forintról! Kihagyhatatlan lehetőség a lakásvásárlóknakTovább >>>

2: Az újépítésű lakások gyakran komfortosabb a kialakítás, jól berendezhetőek a helyiségek. Az újépítésű lakásokhoz ma már szinte mindig építenek erkélyt. Általában épül hozzá tároló, amely -- ha nem is túl nagy --, rengeteg tárgyat képes kulturált formában elraktározni. A tetőtéri projektek kivételével a parkolás is megoldott, általában teremgarázzsal, vagy ha ezt nem is, de fedetlen, felszíni beállót szinte mindenütt biztosítanak.

3: A tervezési folyamat során ma már kiemelt szempont a környezettudatosság és energiatakarékosság. Egyrészt 2020-tól ez lesz a hivatalos szabvány, másrészt a lakók hajlandóak többet áldozni a lakásért, ha annak fűtése-hűtése kisebb környezetterheléssel jár – és persze a rezsi is mérsékeltebb lesz. Ma már nem ritka, hogy olyan hőszivattyús, kvázi-passzív házakat építenek a beruházók, amelyekkel már most megfelelnek a jövőbeni szabványoknak.

Vége a jó világnak: őrült roham indul az új lakásokért

Komoly bajba kerültek a vevők és az építőipar egésze, a kormány ugyanis nem tervezi meghosszabbítani az alacsony áfát az újlakásokra. Aki 2019 végéig nem jut lakáshoz, már lényegesen nagyobb adót fizet, ez pedig keresleti és kínálati oldalról is komoly versenyt eredményez. A pénzintézetek próbálnak okoskodni, miként lehet minél nagyobb összeget a határidő előtt kifizetni, ennek azonban komoly veszélyei lehetnek. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ártott Orbán Viktor a debreceni lakásáraknak 
Mester Nándor | 2024. március 13. 18:48
Továbbra is erős hiány van Debrecenben a minőségi új lakásokból, de a felújított használtakból is. A beruházók az összes új otthonnak csak egyharmadát hirdették meg, s ha elkelnek, akkor mennek tovább a többivel. Az árak főleg a tavalyi országos gazdasági visszaesés miatt csökkentek kissé. Közvetlen kapcsolat nem mutatható ki az akkugyárak és az árak között, de azt tudni lehet, hogy sokan féltik a jövőjüket és ingatlanuk értékét miattuk, s ezért vagy az ipari parkoktól távol vagy más városban keresnek ingatlant – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Irgalmatlan összeget meg lehet spórolni egy ügyes hitelkiváltással
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 09:51
Érdemes megfontolni, hogy a tavalyi évben kötött, bőven tíz százalék feletti kamatozású lakáshiteleket átváltsuk mostani, alacsonyabb kamatozású hitelre. Ám van néhány apróság, amit érdemes figyelembe venni.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aranyárú családi házak Budán
Mester Nándor | 2024. március 6. 18:59
Nem lehetetlen jó állapotú családi házat kifogni Budán. De persze nem akárhol, a II. vagy a XII. kerületben sokkal kisebb az esély olyan használt házat elcsípni, ami a többség számára megfizethető árkategóriában van. A panelből vagy lerobbant pesti társasházból kertes házba vágyók inkább Óbuda külső részein vagy Budafokon nézhetnek körül. Már csak azért is, mert akár 20-25 százalékkal is olcsóbban juthatnak hozzá - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:14
Minden nagybefektető arra vár egész Európában, így a tágabb közép-európai térségben is, hogy tovább csökkenjenek az irányadó kamatlábak és folytatódjon a dezinfláció. Természetesen a kereslet számottevő növekedése is kell ahhoz, hogy újabb beruházások induljanak a kereskedelmi ingatlanpiacon, s mindezt persze hitelezni is kell. Mit mondanak minderről a bankok? - kérdezte a KPMG a főszereplőket. Jöjjenek a részletek!
Ingatlan Budapest belvárosa az ötödik legolcsóbb az EU-ban a lakáspiacon
Mester Nándor | 2024. február 29. 05:42
Átmenetinek bizonyult a 2022 közepétől 2023 tavaszáig tartó kisebb árcsökkenés az európai lakáspiacon. Tavaly nyártól sok uniós országban lelassult az olcsóbbodás, több államban stagnálásba váltott a trend, idén már több helyütt ismét elkezdtek felfelé kúszni az árak. Budapest a korábbi drágulás ellenére is az olcsóbb városok között van az EU-ban – derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor februári összegzéséből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG