Hirdetés
Hirdetés

Pukkan a lufi: már jövőre kifogy a piac az új lakásokból?

2018. szeptember 14., 08:31

A következő másfél évben szinte borítékolható az áremelkedés az ingatlanpiacon, a főváros azonban kezd kifogyni az azonnal beköltözhető új lakásokból - a mostani ütem mellett már jövő nyárra elfogyhat a kínálat. A kedvezményes áfa-kulcs eltörlése komoly terhet rótt a beruházókra, hogy határidőre átadhassák a projekteket - épp ezért nem mindegy, vevőként milyen beruházót választunk új otthonunkhoz.

Ahogy arról korábban már írtunk, az újépítésű lakások jóval drágábbak a piacon, mint a használtak, ennek ellenére még mindig népszerűbbek a lakásvásárlást fontolgatók körében. Az újépítésű lakás kényelmet nyújt, a modernitás érzetét kelti és környezettudatos – írja az OTP Ingatlanpont közleményében.

Gyorsan elfogyhatnak az újépítésű lakások, ha nem lesznek a kedvezményes áfa-kulcshoz vagy a CSOK-hoz fogható piacélénkítő kormányzati intézkedések. Jelenleg szerint azonnal költözhető új lakásból mindössze 170 van a fővárosban, további 5200 épülőfélben, valamint több mint kétezer építési engedéllyel rendelkező, de még nem épülő ingatlan – derül ki az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképéből. Ez az alig 7500 lakás azonban – figyelembe véve a mostani értékesítési ütemet – már jövő nyárra elfogyhat.

Hirdetés

Sürget az idő

A lakásátadásoknak ráadásul csak kisebb része valósul meg határidőre, a projektek többsége már most több negyedévet csúszik az eredeti tervekhez képest. A rossz árazás, vagy helyszínválasztás, illetve az értékesítési nehézségek mellett a legnagyobb gondot ma az építőipari kapacitáshiány jelenti.

Kegyetlen drágulás a lakáspiacon: ennek tényleg soha nem lesz vége?

Fél év alatt átlagosan 15 százalékkal lettek drágábbak a lakások, mint 2017 év végén. Magyarországon egy ingatlan átlagos négyzetméterára idén nyáron már 336 ezer forintba került. Tovább a cikkhez >>>

Idén az első félévben 15-20, már meghirdetett beruházás állt le végül. Van köztük olyan nagy projekt is, ahol a lakások nagy részére már előszerződést is kötött a beruházó, de nem látta biztosítottnak, hogy a vállalt 2019 végi határideig meg tudja építeni a házat. A jövő év végi kedvezményes áfa-kulcs eltörlése ugyanakkor arra kényszeríti a beruházókat, hogy tegyenek meg mindent a mihamarabbi átadás, illetve az eladások felpörgetése érdekében. A kereslet további erősödése mellett azonban nem várható árcsökkenés a következő másfél évben – írják.

Látványos marad a drágulás

A vevőknek fontos, hogy olyan beruházót válasszanak, aki a szerződéses kötelezettségeit betartja, és képes a törvényben leírt garanciákat és szavatosságot ténylegesen is biztosítani – mondta az OTP Ingatlanpont új építésű lakások projektmenedzsere. Homolya Gergely Pál szerint csak komoly hátterű beruházó tudja garantálni a megfelelő mennyiségű szakmunkást a kivitelezésekhez és a javítási munkák elvégzéséhez.

„Az új lakások iránti kereslet nem fog csökkenni a következő években sem, és az áremelkedés is látványos marad, ezért aki ilyen befektetésben gondolkozik, forduljon ingatlanszakértőhöz, aki segít kiválasztani a legbiztonságosabb megoldást.” – tette hozzá a szakértő.

Mennyire egyedülálló a magyar ingatlan-csoda?

A lakásépítések felfutásában Magyarország a legerősebb az egész EU-ban - de alapvetően igaz, hogy pozitív képet mutatnak a térség építőipari viszonyai. Dél-Kelet Európa egyértelműen robosztus bővülést mutat, amely támogatja a magasépítési szektort, míg Kelet-Európa vegyesebb képet mutat már. Többen már túlfűtöttségről beszélnek, az elvándorló munkaerő pedig komoly problémát okoz a kivitelezéseknél. Részletek >>>

Piacélénkítő intézkedések híján a fővárosban nagyjából 25 ezer, jelenleg még nem értékesített, de előkészítési vagy engedélyeztetési fázisban lévő új lakás tervei egyelőre fiókban maradhatnak, illetve sok, hosszú távú piaci jelenlétre berendezkedő cégnél indulhat el a koncepciók újratervezése.

Bár van néhány olyan beruházás, amelyet már most 2020-as, sőt 2021-es átadással hirdetnek, kérdéses, hogy hány cég hajlandó a nettó ár csökkentésére, hogy fenntartsa a vásárlók érdeklődését. Ha más központi ösztönző intézkedést nem vezetnek be, akkor bátran kijelenthető, hogy 2021-től látványosan csökkenhet az átadott lakások száma, így erőteljes piaci átrendeződés is indulhat.

Miért jobb új lakást venni?

1: A beruházás korai fázisában vásárolt lakásnál még ingyenesen és szakértő segítséggel módosítható az alaprajz, eldönthető, hogy milyenek legyenek a burkolatok, színek. Az épület minden elemében új lesz, és csak átvételtől kezdve kezd ketyegni a jogszabályban rögzített garancia és a szavatosság. Ha minden jól megy, hosszú ideig nem kell semmihez hozzányúlni, nem kell rákölteni a lakásra.

Ne mondj le évi 72 ezer forintról! Kihagyhatatlan lehetőség a lakásvásárlóknakTovább >>>

2: Az újépítésű lakások gyakran komfortosabb a kialakítás, jól berendezhetőek a helyiségek. Az újépítésű lakásokhoz ma már szinte mindig építenek erkélyt. Általában épül hozzá tároló, amely -- ha nem is túl nagy --, rengeteg tárgyat képes kulturált formában elraktározni. A tetőtéri projektek kivételével a parkolás is megoldott, általában teremgarázzsal, vagy ha ezt nem is, de fedetlen, felszíni beállót szinte mindenütt biztosítanak.

3: A tervezési folyamat során ma már kiemelt szempont a környezettudatosság és energiatakarékosság. Egyrészt 2020-tól ez lesz a hivatalos szabvány, másrészt a lakók hajlandóak többet áldozni a lakásért, ha annak fűtése-hűtése kisebb környezetterheléssel jár – és persze a rezsi is mérsékeltebb lesz. Ma már nem ritka, hogy olyan hőszivattyús, kvázi-passzív házakat építenek a beruházók, amelyekkel már most megfelelnek a jövőbeni szabványoknak.

Vége a jó világnak: őrült roham indul az új lakásokért

Komoly bajba kerültek a vevők és az építőipar egésze, a kormány ugyanis nem tervezi meghosszabbítani az alacsony áfát az újlakásokra. Aki 2019 végéig nem jut lakáshoz, már lényegesen nagyobb adót fizet, ez pedig keresleti és kínálati oldalról is komoly versenyt eredményez. A pénzintézetek próbálnak okoskodni, miként lehet minél nagyobb összeget a határidő előtt kifizetni, ennek azonban komoly veszélyei lehetnek. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 479 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,80 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 811 forintos törlesztőrészlettel és 2,91 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 126 forintos induló törlesztőrészlet és 3,40 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Az EU azért vezette be a csúcsjelölti rendszert 2014-ben, hogy demokratikusabbá tegye az Európai Bizottság vezetőjének megválasztási folyamatát. Az volt a cél, hogy az új elnök személye ne csupán hatalmi alkuk eredménye legyen, hanem az uniós polgárok is beleszólhassanak a választásba. Ezt a rendszert rúgná fel most az Európai Tanács egy része.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?