Hirdetés
Hirdetés

Te álmaid lakásában élsz? Itt van, milyen otthonra vágynak a magyarok

2018. július 08., 09:20

A magyarok vásárlási szokásai arról árulkodnak, hogy kényelmes, stílusos, tágas otthonra vágynak, ami kifejezi személyiségüket, de a bútoraik többsége nem alkalmas ezek megteremtésére és nehezen változtatnak. A többség ugyan elégedett otthonával, de sokat küzdenek a rendetlenséggel, és nem tűrik azt a lakásban.

Nemcsak azért van szükség otthonra, hogy az fizikailag védjen, tető legyen az emberek feje fölött, hanem érzelmileg is kell egy kijelölt tér, ahol fel lehet töltődni, ahol bárki önmaga lehet. A magyaroknak az otthon a biztonságot, az állandóságot jelenti, ahová személyes emlékeik kötik őket, ahol a legtöbb időt töltik – derül ki az IKEA kutatásából.

A kikapcsolódás Magyarországon általában passzív, otthon töltött pihenést jelent. A megkérdezettek 85 százaléka szabadidejét legszívesebben számítógépe előtt, vagy zenehallgatással, főzéssel, házimunkával tölti, de a családi és baráti összejövetelek fő színhelye is mindig az otthon.

Hirdetés

Elégedettek otthonukkal, de küzdenek a rendetlenséggel

A magyarok 7 százaléka vallja, hogy álmai otthonában él, 65 százalékuk néhány dolgot változtatna, 23 százalék inkább elégedetlen, húszból egy válaszadó pedig kifejezetten nem kedveli környezetét. Minden harmadik válaszadó a nappaliját és konyháját építené át, nem meglepő módon: ezekben a helyiségekben töltjük napjaink legnagyobb részét.

A lakások átlagos alapterülete kicsi, és a városiasodás következtében egyre csökken. Emiatt a rendetlenség és a zsúfoltság állandó probléma – többfunkciós bútorokra, okos tárolásra lenne szükség. Ezzel szemben a bútorok többségéről elmondható, hogy sötétek és nehezek, a nappalit még mindig a többszemélyes, sok helyet foglaló ülőgarnitúrák és a mai tárolási igényeknek már kevésbé megfelelő beépített szekrények uralják. A rendetlenség további problémákat szül: az embereknek csaknem a fele (49%) mondta, hogy az otthoni viták tárgya többnyire a lakásban kialakuló káosz.

A változtatás kevesebből

A magyarok akkor költenek lakberendezésre, ha az élet egy új fejezete kezdődik, azaz albérletbe, saját lakásba vagy az előző otthonukhoz képest nagyobb élettérbe költöznek. Ilyenkor a céljuk az, hogy az otthon kényelmes, praktikus és stílusos legyen, illeszkedjen az ott élők személyiségéhez, életviteléhez. Fontos szempont még, hogy a berendezésnek köszönhetően nagyobbnak tűnjön a tér, kényelmesebb legyen a vendégfogadás, ezért sokan vágynak többek közt a nappalival és az étkezővel egybenyitott konyhára.

A változtatásnak azonban vannak akadályai. Sokan azért nem vágnak bele az átalakításba, mert albérletben laknak, vagy hamarosan otthont váltanak. Gyakran abban sem biztosak, hol is kezdjék az átalakítást, illetve hogy mihez kezdjenek régi bútoraikkal. A többség – sokszor tévesen – azt gondolja, hogy csak nagyobb összegből lehet megvalósítani a kívánt változtatást, holott például tárolási rendszerek akár már 4000 forinttól is elérhetőek. Továbbá sem az idejét, sem az otthona alapterületét nem látja elegendőnek hozzá.

Ez egybevág az IKEA negyedik Élet otthon kutatásának tavalyi eredményeivel, amelyből kiderül, hogy az emberek 26 százaléka minden változtatást egyszerre szeretne megcsinálni otthonában,  ennek ellenére sokszor csak kisebb alakításokat végeznek. Az emberek ötöde pedig attól tart, hogyha egyszer nekikezd lakása megújításának, akkor sosem fejezi be azt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ezt is túlélte a brit miniszterelnök

Ezt is túlélte a brit miniszterelnök

Éjszakába nyúlt a brit Konzervatív párt parlamenti képviselőcsoportjának szavazása, melynek során a délelőtt Theresa May miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványáról döntöttek. A miniszterelnököt megerősítették posztján, nem sikerült megbuktatni, de vajon mi változik az előző naphoz képest, amikor nem merte megszavaztatni a parlamentet az EU-val kötendő egyezményéről?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?