Hirdetés
Hirdetés

Új lakást akarsz venni? Mutatjuk, mennyire kell a zsebedbe nyúlni!

2017. április 10., 10:46

Csúcsra jár a vállalkozói lakásépítés a fővárosban: jelenleg 391 darab négy vagy több lakásos futó projekt van, melyből 321-ben, összesen 7100 lakást hirdetnek eladásra a beruházók - derült ki az újonnan indult ujotthon.hu portál friss elemzéséből. A vállalkozók által épített fővárosi újlakások 61 százaléka vár jelenleg vevőre, ezek közül minden harmadik a XIII. kerületben, míg minden ötödik a XI. kerületben érhető el.

Új építésű, eladó lakások. Mellette egy már lakott, új társasházi épület a főváros IX. kerületében. Kép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ez nem meglepő, hiszen a legtöbb lakást a vállalkozók ezekben a kerületekben építik vagy itt találhatóak. Az ujotthon.hu szerint 300 ezer Ft/m2 alatt nincs eladó új építésű társasházi lakás a fővárosban, a legdrágább ingatlanokért pedig 1,8 millió forintot/négyzetméter kérnek. A legnagyobb számban 500-700 ezer Ft/m2 között válogathatnak a vevők a vállalkozók által épített új, budapesti társasházi lakáskínálatból.

Élen a XIII. és XI. kerület

A felmérés szerint a legtöbb online piactéren meghirdetett fővárosi lakásprojekt a XIII. kerületben (79 db) és a XI. kerületben (59 db) épül, a tervezett és épülő lakásszám alapján a XI. kerület van az élen (6677 lakás), míg a XIII. kerület a második helyen áll (5547 lakás). A meghirdetett lakások jó része már kivitelezés alatt áll, de számos projekt jelent meg a hirdetési portálokon, amely még a tervezés valamely fázisában tart.

A legnagyobb lakásszámú projektek közül kiemelkedik a városrész léptékű BudaPart a XI. kerületben a Kopaszi gáton, amelynek keretében közel 3 ezer lakást tervez a fejlesztő Property Market Zrt. A Sasad Liget projektben összesen közel ezer lakás épül a fejlesztő Biggeorge Property Zrt. tervei szerint, míg a harmadik helyezett a CORDIA. A cég Sasad Resort nevű projektjének keretében közel 850 lakás épülhet fel a tervek szerint. A felmérésben szereplő három legnagyobb projekt mindegyike a XI. kerületben helyezkedik el, míg a 100 lakásosnál nagyobb beruházások legnagyobb számban a XIII. kerületben épülnek (az összes ilyen léptékű projekt bő egy-harmada).

Hirdetés

A jelenleg még vevőre váró új építésű lakások közül a legtöbb a XI. kerületben található, de a képet árnyalja, hogy itt van a fent említett legnagyobb fővárosi lakásberuházás is, melynek csak az első üteméből (267 lakás) hirdetnek még 57 lakást. Nem panaszkodhatnak azok sem, akik a XIII. vagy a IX. kerületben keresik új társasházi lakásukat, hiszen ezer felett van a még megvásárolható ingatlanok száma ezekben a kerületekben, míg 500-nál több új társasházi lakóingatlan között válogathat, aki a III., a VIII., a X., vagy a szintén keresett XIV. kerületet választaná – foglalta össze Soóki-Tóth Gábor, az ujotthon.hu elemzője.

A projektek száma jellemzően alacsony a sűrűn beépített belső városrészekben, ahol a meglévő beépítés jelentősen korlátozza a fejlesztőket, így például az I. és az V. kerületben. Hasonlóan kis számban jelentek meg társasházi projektek a kertvárosias hangulatú peremkerületekben is, ahol jellemzően tíznél kevesebb beruházást hirdettek meg a fejlesztők.

300.000 Ft/m2 alatt semmi

Szeptember óta 5,5 százalékkal emelkedtek a fővárosi projektek kínálati lakásárai; 641 ezer Ft/m2-ről 677 ezer Ft/m2-re. A legnagyobb mértékű drágulás a VI. kerületben (23,5%), valamint a IV. kerületben (22,5%) mérhető. Széles a spektrum, legalábbis ami a legolcsóbb (322 ezer Ft/m2) és a legmagasabb áron (1,8 millió Ft/m2) kínált ingatlanok fajlagos ára közötti közel hatszoros különbséget illeti.

A kép azonban nem ennyire változatos: az ujotthon.hu felmérése szerint összesen nem több mint tíz projekt kínál még 400 ezer forintos, vagy ennél kedvezőbb fajlagos áron megvásárolható újépítésű társasházi ingatlant a fővárosban. Ez összességében 183 lakást jelent, aminek a felmérés időpontjában (2017 március) már csak harmada volt megvehető. A megfizethető árazású projektek jellemzően a peremkerületekben, Árpádföldön és Cinkotán (XVI. kerület), Kispesten (XIX. kerület), Rákospalotán (XV. kerület) és Soroksáron (XXIII. kerület) találhatók.

Elképesztő árakkal is találkozni

A négyzetméterenként 400 ezer és 500 ezer forint közötti ársávban kínált újépítésű társasházi lakások már jóval több kerületben elérhetők, de jellemzően itt is azért a városhatárhoz közelebb találjuk őket: a III. kerület és Budakalász határában, vagy Újpest (IV. kerület) kertvárosi részén, illetve Alsórákoson (XIV. kerület). Pestszentlőrincen (XVIII. kerület), Rákospalotán (XV. kerület), Pesterzsébeten (XX. kerület), illetve a X. kerület Újhegy városrészében is számos projekt lakásaiból választhatunk ebben az árszegmensben.

Aki a városközponthoz kicsit közelebb keres új lakást ezen az árszinten már Angyalföldön vagy a VIII. kerületben, azon belül a Magdolna negyedben talál eladó újépítésű lakást. Több mint félezer olyan lakás közül választhatunk az ujotthon.hu felmérése szerint ebben a kategóriában, amelyek a vételár megjelölésével szerepelnek az online hirdetési felületeken.

Közel háromszáz lakás érhető el a bűvös 1 millió Ft/m2 felett, zömében a II. kerületben – Pasaréten, Szemlőhelyen, Törökőr és Zöldmál városrészekben – a XII. kerületben, Svábhegyen, Orbánhegyen, Farkasvölgyben, de ebben a kategóriában a XI. kerületi Gellérthegyen és Madárhegyen is akadnak, jellemzően kis lakásszámú projektekben eladó luxuslakások. A magasan árazott lakások másik fókuszterülete Budapesten a pesti belváros, ezen belül az V. kerület (Belváros és Lipótváros), a VI. és VII. kerület Nagykörúton belüli részei (Belső-Terézváros, Belső-Erzsébetváros), de a XIII. kerületi Újlipótvárosban és Vizafogón is elérhető magas presztízsű és ennek megfelelően drága újépítésű lakás. Tavaly szeptemberben a legdrágább lakásért 1,4 millió forintot kértek négyzetméterenként, idén márciusban a rekorder 1,8 millió forintos áron eladó.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Őrült ötlettel állt elő a véres kezű diktátor

Őrült ötlettel állt elő a véres kezű diktátor

Duterte elnök kijelentése megrázta Dél-Kelet-Ázsiát, a fülöp-szigeteki közélet pedig szinte felrobbant. Duterte a tűzzel játszik, hiszen Harris admirális, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság kőkemény vezetője múlt csütörtökön szólította fel az amerikai döntéshozókat, hogy készüljenek föl egy lehetséges háborúra Kínával. Duterte kormánya a jelenlegi magyar politikai kurzust példaképének tekinti.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?