3p
2019-ben az európai ingatlanszektor várhatóan növekedni fog és új lehetőségeket is biztosít a piaci szereplőknek, a folyamatos lefelé mutató kockázatok ellenére. A CBRE arra számít, hogy a gazdasági növekedés Európában korábbi átlaga felett teljesít 2019-ben és 2020-ban is, bár a közelmúltban napvilágra került gazdasági mutatók a lendület lassulását sugallják.

Spanyolország, Írország és a közép-európai országok produkálják várhatóan a leggyorsabb bővülést, és Franciaország növekedése gyorsul, ahogy a közelmúlt gazdasági reformjai beérnek. Mindezzel szemben az Egyesült Királyság növekedése várhatóan alacsonyabb lesz, bár hosszabb távon jó potenciállal rendelkezik, amint a jelenlegi, Brexit-körüli bizonytalanságok elmúlnak.

Magyarországi helyzet

A magyar ingatlan-befektetési forgalom várhatóan közel lesz tavalyi szintjéhez - 2018-ban 1,7-1,8 milliárd euró körülire várható. Az ingatlan iránti kereslet továbbra is magas marad itthon - az piac növekedésének gátja egyedül a viszonylag korlátozott új kínálat. Az erős gazdasági növekedés továbbra is kulcsfontosságú az új bérirodák iránti kereslet szempontjából - amelyet 2019-ben is jelentősnek várunk.

A folyamatban lévő irodafejlesztésekre tekintve az látható, hogy számos projekt 2020-ra csúszik, így jövőre a bérlők számára szűk lesz az ismét 100 ezer négyzetméter alatti kínálat – nyilatkozta Borbély Gábor MRICS, a CBRE kutatási és üzletfejlesztési igazgatója.

A CBRE 2019-re Európában is erős befektetési piacot vár, bár a forgalom mérséklődhet a jegybankok mennyiségi lazításának befejezésével, illetve ebbe az irányba hatnak a geopolitikai kockázatok és a számos európai országra jellemző, a rendelkezésre álló ingatlanok alacsony kínálata is.

A várakozások szerint 2019-ben számos ingatlanszektor jól teljesít majd, új lehetőségeket teremtve mind a befektetők, mind a bérlők számára. Az ipari és a logisztikai ingatlanok piacára a gazdasági növekedés és az e-kereskedelem folyamatos bővülése is jótékonyan hat. A lakóingatlanok esetében a legtöbb nagy piac - Németországgal és Hollandiával az élen - várhatóan robusztus növekedést mutat mind a bérleti díjak, mind a tőkeértékek terén is.

Tovább nőnek majd az albérleti díjak

Az európai irodapiacok várhatóan szintén jól teljesítenek és a bérleti díjak további növekedése is valószínű 2019-ben, bár számos nagy európai városban, köztük Párizsban, Berlinben, Stockholmban és Londonban várhatóan alacsonyabb szinten nő a foglalkoztatottság az irodai munkaerőt foglalkoztató szektorokban. A kiskereskedelmi piac továbbra is alkalmazkodik a fogyasztói magatartás mélyreható változásaihoz és óvatosabb befektetői hangulathoz, bár az élményközpontú kiskereskedelmi egységek vagy helyi kis boltok jobban viselik a változásokat.

A világ számos részére jellemző folyamatos makrogazdasági és politikai bizonytalanság ellenére 2019-ben is számos izgalmas lehetőség kínálkozik majd az ingatlan-befektetők és a bérlők számára egyaránt. Míg néhány ingatlanszektor az átlag alatt teljesíthet az EU egyes részein bekövetkező gazdasági lendület elvesztése miatt, az összkép továbbra is (viszonylag) pozitív, és arra számítunk, hogy az európai gazdaság továbbra is korábbi növekedése felett teljesít 2019-ben – mondta Neil Blake, a vállalat globális előrejelzési és elemzési vezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG