Hirdetés

Betelt a pohár: diákok szerveznek tüntetést a Parlament elé

2018. január 06., 15:16

Nem tetszik nekik a rendszer. A demonstrációra több ezer résztvevőt várnak.

MTI Fotó: Kovács Tamás
2016 februárjában a pedagógusok tüntettek a Kossuth térnél. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

"Ne menj suliba!" címmel szerveznek diáktüntetést január 19-ére a Parlament elé, hogy a gyenge oktatási rendszer ellen demonstráljanak -  szúrta ki az Index.

Az atv.hu szerint a demonstrációt diákok kezdeményezték, ők fordultak a Független Diákparlamenthez, akik szervezésbe fogtak. Gyetvai Viktor, a tiltakozás szervezője a portálnak azt mondta, bár felesleges tudás nem létezik, mégis úgy gondolják, racionalizálni kell a tanítást.

Hirdetés

A tüntetés szervezői a Facebookon azt írták:

Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna és, hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani. Igenis fontos tanulni a múltat, de ahogy telik az idő, bővülnek az ismeretek, velük együtt a tananyag, és ez egy idő után borzalmasan felhalmozódik. A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnánk ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban. A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnánk ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban.

A finn példa

Az esemény leírásában a szervezők a finn oktatási rendszert is említik, ahol nincs osztályzás az első években, ezáltal nem alakul ki stressz a gyerekekben, rövid a napi tanítási idő, ezáltal nem fáradnak el a diákok és jobban tudnak koncentrálni. Szerintük ott a szakértelemre, a kutatásokra és a gyermekpszichológusok véleményére is ad az oktatási miniszter. "Magyarországon nem. Még csak szakértő oktatási minisztérium sincs, aki odafigyelne a diákokra" - írják.

A szervezők szerint a tüntetés teljesen független és csak diákoknak szól. (Bár az esemény 15 órakor kezdődik, így a demonstráció címe aligha lesz kivitelezhető, talán az utolsó óráról el lehet még lógni...)

Mindenesetre a szervezők azt írják az eseményben, hogy céljuk:

 • Összefoglalni a diákság problémáit.
 • Felvilágosítani a diákságot az oktatás modern rendszereiről.
 • Felhívni a figyelmet a problémákra, és azokra megoldást keresni.
 • Egy élhetőbb, gyerekekre szabottabb oktatási rendszerben tanulni.
 • Szinte csak diákok részvételével demonstrálni, hogy a diákoknak vannak gondolataik, amiket érvényesíteni szeretnének.
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX38122.87-1.4%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?