Hirdetés

Hét évtizedet élt a haláltábor után a világ legidősebb embere

2017. augusztus 12., 10:37
Cimkék
rekord
, idős
, életkor

Egy hónappal 114. születésnapja előtt meghalt Jiszráel Krisztál, a világ legöregebb férfija Izraelben.

 Jiszráel Krisztál egy 2015-ös fotón. EPA/Abir Sultan
Jiszráel Krisztál egy 2015-ös fotón. EPA/Abir Sultan

A Haifán élő lengyel holokauszttúlélő csütörtökön rosszul érezte magát, kórházba vitték, ahol péntek délben elhunyt - közölte lánya a Jediót Ahronót lappal."Nagyon optimista volt annak ellenére, amin átment, hiszen elvesztette az egész családját a vészkorszakban, de mindenben a szépet és a jót látta. Volt arányérzéke, és tudta mi a fontos, és mi nem. Ezt tanultam tőle" - emlékezett lánya.

Túlélte a haláltábort

Hirdetés

A világéletében cukorkakészítéssel foglalkozó Jiszráel Krisztál 1903. szeptember 15-én született a lengyelországi Zarnow faluban. 1940-ben a gettóba kellett költöznie feleségével és két gyermekével, ahonnan 1944-ben Auschwitzba deportálták. Két hónap után más lágerekbe került, és amikor felszabadult, 37 kilós volt. Felesége és gyermekei nem élték túl a világégést. A háború után Lódzban újraindította cukorkaüzemét és ismét megnősült. 1950-ben új családjával Izraelbe költözött és Haifán telepedett le, ahol újfent cukorkák gyártásával kezdett foglalkozni.

Lehetséges, hogy volt nála idősebb férfi, de a Guinness Rekordok könyve csak azt fogadja el, aki élete első húsz évéből származó okmányokkal képes igazolni életkorát. Jelenleg a világ legidősebb embere a 117 éves jamaicai Violet Brown. Az eddigi valaha élt legidősebb ember a 122 évesen és 164 naposan 1997-ben elhunyt francia Jeanne Louise Calment volt.

Élhet valaki 146 évig?

Májusban halt meg Saparman Sodimejo, közismertebb nevén Ghoto papa, aki saját bevallása szerint 146 éves volt. A Közép-Jáván élt férfi 1870 decemberében született, Indonézia azonban csak 1900 után kezdett pontos születési adatokat jegyezni - így a statisztikusok nem is fogadták el hivatalosan, hogy valóban megérte a 146 éves kort a férfi.

Ahogy azonban haladunk előre az időben, egyre megbízhatóbbak a nyilvántartási adatok és egyre inkább kitolódik a várható élettartam, különösen a fejlett országokban - így biztos, hogy hivatalosan is sorra dőlnek majd a rekordok a következő évtizedekben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fizetős lett az ország egyik leghosszabb szabadstrandja

Fizetős lett az ország egyik leghosszabb szabadstrandja

Zamárdiban a múlt hét péntektől parkolási díjat kell fizetniük az autósoknak. Sokan nem szívesen fizetik, még kedvezményesen sem, mások szerint azonban nem tartható, hogy számos vendégből a városnak semmiféle bevétele sem származik. Miközben az infrastruktúrát használják.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX35505.46-1.48%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?