Hirdetés

Hűl az osztrák munkaerő-piac, de a magyar dolgozók még megvannak

Eidenpenz József, 2019. június 20., 06:06

Látszólag jól teljesít az osztrák munkaerő-piac, a munkanélküliség májusban is csökkent, de a kifulladás jelei már mutatkoznak. A magyar és egyéb külföldi munkavállalók száma sem nő olyan mértékben, mint korábban. Azért nem vagyunk nagyon messze az eddigi rekordoktól sem.

Bécs, Főpályaudvar
Bécs, Főpályaudvar

Májusban Ausztriában 3,794 millió dolgozót tartottak nyilván, ami 22 800 fővel több az egy hónappal korábbinál, és mintegy 57 500 fővel több, mint a tavalyi hasonló hónapban. Ez látszólag jó hír, de valójában látható lassulást jelent a munkaerőpiacon. Áprilisban és márciusban ugyanis év/év alapon még mintegy 71-71 ezer fő volt a foglalkoztatottak számának növekedése.

Ami a magyarokat illeti, a Hauptverband.at szervezet szerint 94 781 fő dolgozott odakint hivatalosan, ami mintegy négyezer fős növekedés áprilishoz képest. Tavasszal és ősszel, az idegenforgalmi uborkaszezonban a létszám mindig visszaesik, ezért lehet, hogy a februári, 98 ezer feletti rekordot nem sikerült még elérni.

Hirdetés

A nyári hónapok mindig erősek, így ettől még lehet, hogy nemsokára megint csúcsot dönt a magyarok foglalkoztatása. Ahogy szinte minden évben (lásd a grafikonokat). (A balatoni munkaerő-hiányról itt írtunk.)

Csökkenő növekedés

Az osztrák Der Standard portál szerint májusban is csökkent az osztrák munkanélküliség, 4,6 százalékkal 343 ezer főre. Aggasztó viszont, hogy az ötven év felettiek körében, valamint Vorarlberg szövetségi tartományban a munkanélküliség már emelkedett.

Az AMS munkaügyi szervezet vezetője szerint a gazdasági növekedés lassulása az osztrák munkaerő-piacon is érezhető. A munkanélküliség ugyanis már nem csökken olyan ütemben, mint tavaly. De egyelőre így is pozitív a fejlődés.

A románok nagyon jönnek

A múlt hónapban regisztrált plusz 4055 magyar dolgozó egyébként az összes ország között a legmagasabb szám. Utána a románok következnek 2500 fővel, a németek, lengyelek, szlovákok mintegy 1000-1000 fővel.

Év/év alapon, tehát májustól májusig viszont a román állampolgárok száma nőtt legjobban, 5700 fővel, a magyarok a másodikok 4500-al, majd a németek és a szerbek következnek. Az “ázsiai” illetőségű személyek – vélhetően főleg menekültek – száma egy év alatt 8600 fővel nőtt, így ők is komoly tényezővé váltak a munkaerőpiacon.

Állásbörze menekülteknek

Januárban a “türkiz-kék koalíció” állásbörzét rendezett az Ausztriában élő menekülteknek, amelynek eredményeit most értékelték ki – írta a Der Standard. Csak elismert menekültek vehettek rajta részt. Az esemény botrányos véget ért, mert a vádak szerint a szélsőséges, migráció-ellenes FPÖ által irányított minisztérium először kihúzta a jelentésből a menekültek sikeres elhelyezkedéséről szóló adatokat.

Azután a koalíció megbukott, az ez után napvilágra került adatok szerint közel ezer résztvevőből az állásbörze után 244-nek, 23 százaléknak van munkája. Sokan Irakból és Szíriából, Afganisztánból érkeztek. Így a számokat jó eredménynek tartják, mivel a menekültek iskolai végzettségét nem lehet megfeleltetni az osztrák bizonyítványoknak.

Az internet visszaüt

Ám egy másik adat szerint valójában 1600 menekült járt a helyszínen, csak sokan nem is regisztráltatták magukat. Egy újabb kiegészítés pedig arról szól, hogy a vállalatok sokszor inkább saját internetes oldalaik álláskereső menüpontjára irányították a jelentkezőket a helyszínen.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

A hét egyik legizgalmasabb gazdasági eseménye az olajárfolyam elképesztő ugrálása volt, amelyhez hasonlóra évtizedek óta nem volt példa. Mi történt az olajjal, milyen következményei lehetnek a hét elején bekövetkezett eseményeknek? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ videós elemzésünkben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41116.92+0.48%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?