Hirdetés

Beért az EU-tagság, itt a bérrobbanás?

2017. szeptember 23., 16:16

A lengyel munkaerő-piacon megfigyelhető pozitív változásokról közölt bejegyzést az Alapblog, a tendencia azonban az egész régióra hathat.

Hirdetés
Fotó: 123rf.com)
Fotó: 123rf.com)

Kimerült a lengyel munkaerőpiac (is), krónikus a munkaerőhiány, hiába vágtatnak felfelé a bérek - írja az Alapblog.

A lengyel cégek 900 ezer ukrán munkavállalóra kértek engedélyt az első félévben és már Fehéroroszországból is importálnak munkaerőt. 

Mindeközben a hatékonyságnöveléssel is próbálkoznak: egy építőipari cég például 1000 óráról 350 órára tudta levinni az emberi munkaerőszükségletet egy ház elkészítéséhez. Más cégek az oktatásba fektetnek, hogy kiképezzenek maguknak munkaerőt. 

Ez a folyamat sok alkalmazkodást kíván, de sok pozitívummal járhat a kelet-európai országok számára, hiszen a bérrobbanás munkavállalók és családok tízmillióinak teszi könnyebbé a megélhetést. Mindemellett a régiós cégektől ez a folyamat kikényszeríti a hatékonyság javítását és magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket teremthet, míg az összeszerelőüzem-modellt is alááshatja. Most érik be az EU-tagság, az összenyitott piac gyümölcse - összegzi az Alapblog.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX36039.060%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?