Hirdetés

Méghogy elveszi a technológia a munkahelyeket? Lárifári!

2017. november 09., 12:17

Nem akárki, nyilatkozott az ügyben: a Facebook alapító-tulajdonosa, Mark Zuckerberg. A technológiai állások ráadásul egyre jobban fizetnek, köszönhetően az állandó képzési igénynek.

Mark Zuckerberg körüljár minden amerikai szövetségi államot, és tájékozódik a gazdasági helyzetről és a munkaerőpiacról. Útja során most nyilatkozott, és összefoglalta, hogy látja a technológiai szektor és a munkaerőpiac kapcsolatát.

Elmondta, hogy tapasztalatai szerint a technológiai szektorban ugyan nem bővül az állások száma, de nem is csökken. Az egyszerűbb munkafolyamatokban nyilván jellemző a gépesítés, ellenben a kutatást, innovációt, sokrétű feladatmegoldást igénylő munkakörök száma növekszik. Ráadásul ezek egyre jobban fizetnek, miután az itt dolgozók örökös tanulásra, fejlődésre kényszerülnek, és ezt a munkaadók megbecsülik, jutalmazzák.

Hirdetés

Az utóbbi időben egyre több tanulmány jelent meg arról, hogy a technikai fejlődés mérsékelni fogja a munkaerő iránti igényt, de ezt már Marx és Lenin is emlegette, és a gyári munkásság nagy része valóban meg is szűnt a gépesítésnek köszönhetően, azonban más szektorok munkaerőigénye megnőtt, így összességében 100-150 év alatt nem lett nagyobb a munkanélküliség. Most ráadásul kvázi teljes foglalkoztatottság van Amerikában és Németországban, ami megint csak nem arra utal, hogy a kérdés aktuális lenne.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Az előző negyedévhez képest egyes szegmensekben kis mértékben mérséklődtek a különbségek a munkavállalói bizalom terén novemberben, ugyanakkor továbbra is magas, csaknem 70 pontos értéket vett fel az index - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös novemberi munkaerőpiaci kutatásából. Csakhogy így folyamatosan csökken a dolgozók motivációja is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38240.09-1.05%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?