5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vezetői feladatokról, kritikus döntési helyzetekről volt szó a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciájának panelbeszélgetésén. Az egyik legnehezebb döntés az, amikor el kell engedni a gyeplőt - aki nem teszi időben, könnyen kiéghet, amit ha későn vesz észre, nem fogja tudni élvezni munkája gyümölcsét.

Vezetői feladatokról, kritikus döntési helyzetekről volt szó a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciájának csütörtöki panelbeszélgetésén, amelyet a lap főmunkatársa, Nagy László Nándor moderált.

Az asztalnál

  • Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary képviselője,
  • Dénes Attila, a marketingplus – humanplus ügyvezető igazgatója
  • Mádi-Szabó Zoltán KPMG szenior auditmenedzsere
  • és Igrici Imre, a Motiv Artist partnere osztotta meg gondolatait a helyes vezetői magatartásról.

Nincsenek általános megoldások, így rengeteg gondolkodásra és döntésre van szüksége annak, aki vezetőt akar kinevelni - ezzel a gondolattal nyitotta Nagy László Nándor a beszélgetést, Mádi-Szabó Zoltán pedig azonnal lecsapta a feldobott labdát. Két lehetőséget lát a szakember: egyből átadni a gyeplőt, vagy egy látszólagos kinevezés után a tényleges irányítást még megtartani.

Mándi-Szabó szerint fontos megtanulnunk elengedni a képzeletbeli gyeplőt. Abban mindenki egyetértett, hogy olyan ez, mint az autóvezetés: ha az asszony ül a volánnál, a férfi bele akar szólni a vezetésbe. A szakértők viszont felhívták a figyelmet, hogy el kell fogadni a stílusbeli különbségeket.

Imre! Motiválj meg!”

De mikor is kell elgondolkozni az öröklésen? Igrici Imre példája szerint az egyik legnagyobb probléma a fásultság. A kiégés elkerülhető, ha időben feltűnik az improduktivitás ártó szelleme. Fontos lenne Igrici szerint, hogy a leadership-kultúra prevenciós jelleggel tegyen a kiégés ellen. A Motiv Artist partnere szerint jóval többet kell dolgozni ezért, mint arra eddig bárki is számított.

Az alcímben említett kifejezést egy vállalatvezető használta: komoly vagyona, drága autója volt, már a gyereknek is megvette a drága lakást - és minden reggel úgy kelt fel, hogy nem volt kedve munkába menni, gyomorgörcse volt már a munkahely gondolatától is. "Imre! Motiválj meg" - ezt kérte a szakembertől, aki a konferencián elmondta: ez az a pont, ameddig már nem szabad eljutni.

 

Dénes Attila, Mádi-Szabó Zoltán, Igrici Imre a Privátbankár konferenciáján

Dénes Attila hasonló véleményen volt: nem szabad kizökkenni a flow-élményből. Akik pedig a legjobbak ebben, azok a gyerekek. Egy vezetőnek újra meg kell tanulnia gyereknek lenni: tudjon elmerülni, újradefiniálni önmagát, továbbá legyen képes újra és újra kihívásokat támasztani magával szemben. Akkor tudjuk az irányítást átadni, ha találunk más feladatot, amelyben kinyílhatunk - javasolja a Marketingplus - Humanplus ügyvezető igazgatója.

Nem tudunk feladatot osztani, nem merünk kérdezni

A tapasztalt szakértő szerint a felaprózódás az egyik legnagyobb veszélye a kiégésnek, az apró-cseprő ügyek felhalmozása. Nincs kommunikáció, nincs kérdés a beosztott és a vezető között. Nem lehet tökéletesen delegálni, és nem lehet tökéletesen elvégezni feladatot párbeszéd nélkül.

Nagy ebben a külső tanácsadó felelőssége - véli Igrici. A hibákkal nehéz leszámolni, hiszen a vezetők nagy része jól érzi magát ebben a helyzetben, hiszen ott a kompetencia illúziója. Egy coach, egy tanácsadó, aki kívülről észreveszi a hibákat, segíthet ezen.

Adózás és önreflexió aránylag nem szerepel sokszor egy mondatban, de Hegedűs Sándor ledobta a bombát. Nem győz hálálkodni azért, hogy a vállalatvezetés komplex rendszerébe ezek a külső szemlélők mennyi fejlesztést és egyszerűsítést tudnak bevinni.

Miért vagyok én, ha már mindent delegáltam?

Gyengének hiszik a vezetőt, ha tanácsadóhoz fordul - ez inkább előny Mádi-Szabó szerint. Bátran forduljunk segítségért beosztottjainkhoz, mert ez növeli az elégedettséget és a bizalmat.  Ha megszabadulunk az “Isten-komplexustól” megőrizhetjük hitelességünket - ezt már Hegedűs Sándor tette hozzá.

  1. Végy egy táblázatot!
  2. Az egyik oldalra írd fel a feladatokat, a másik oldalra pedig a kollégákat!
  3. A feladatokat a lehető legalacsonyabb szintre delegáld és állíts sorrendet a munkatársak között, a kiosztott munkák alapján.

Ilyen és ehhez hasonló módszerek segítenek felfedezni, hogy mekkora a súlyunk a vállalatban és szükséges-e leadni más feladatokat.

Hegedüs Sándor, Dénes Attila, Mádi-Szabó Zoltán a Privátbankár konferenciáján

Polihisztorok az érzelmek tengerében

Van, aki azt hiszi, mindenhez ért, más tanácsadót kér. Ez a két irány jellemzi a családi vállalkozókat Hegedűs szerint. Érthető az előbbi: valamit elértek az életben és nehezen hajlanak a változtatásra. Egy személyben lehetetlen átlátni például az adózást.

Fájdalom és frusztráció. Ezzel a két szóval terelte a racionális érvek háborúját az emocionális területre Igrici Imre. Azok a vezetők, akik mindenhol meg akarnak felelni, és minden téren az egóval dolgoznak, nagyon gyorsan felemésztik a belső erőforrásaikat. Ez nem csak a munka, hanem a magánélet rovására is mehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG