Hirdetés

Üzenjük minden főnöknek: merjetek valamihez kevésbé érteni!

2014. december 04., 15:02
Cimkék
főnök
, cégvezetés

Vezetői feladatokról, kritikus döntési helyzetekről volt szó a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciájának panelbeszélgetésén. Az egyik legnehezebb döntés az, amikor el kell engedni a gyeplőt - aki nem teszi időben, könnyen kiéghet, amit ha későn vesz észre, nem fogja tudni élvezni munkája gyümölcsét.

Vezetői feladatokról, kritikus döntési helyzetekről volt szó a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciájának csütörtöki panelbeszélgetésén, amelyet a lap főmunkatársa, Nagy László Nándor moderált.

Az asztalnál

Hirdetés
 • Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary képviselője,
 • Dénes Attila, a marketingplus – humanplus ügyvezető igazgatója
 • Mádi-Szabó Zoltán KPMG szenior auditmenedzsere
 • és Igrici Imre, a Motiv Artist partnere osztotta meg gondolatait a helyes vezetői magatartásról.

Nincsenek általános megoldások, így rengeteg gondolkodásra és döntésre van szüksége annak, aki vezetőt akar kinevelni - ezzel a gondolattal nyitotta Nagy László Nándor a beszélgetést, Mádi-Szabó Zoltán pedig azonnal lecsapta a feldobott labdát. Két lehetőséget lát a szakember: egyből átadni a gyeplőt, vagy egy látszólagos kinevezés után a tényleges irányítást még megtartani.

Mándi-Szabó szerint fontos megtanulnunk elengedni a képzeletbeli gyeplőt. Abban mindenki egyetértett, hogy olyan ez, mint az autóvezetés: ha az asszony ül a volánnál, a férfi bele akar szólni a vezetésbe. A szakértők viszont felhívták a figyelmet, hogy el kell fogadni a stílusbeli különbségeket.

Imre! Motiválj meg!”

De mikor is kell elgondolkozni az öröklésen? Igrici Imre példája szerint az egyik legnagyobb probléma a fásultság. A kiégés elkerülhető, ha időben feltűnik az improduktivitás ártó szelleme. Fontos lenne Igrici szerint, hogy a leadership-kultúra prevenciós jelleggel tegyen a kiégés ellen. A Motiv Artist partnere szerint jóval többet kell dolgozni ezért, mint arra eddig bárki is számított.

Az alcímben említett kifejezést egy vállalatvezető használta: komoly vagyona, drága autója volt, már a gyereknek is megvette a drága lakást - és minden reggel úgy kelt fel, hogy nem volt kedve munkába menni, gyomorgörcse volt már a munkahely gondolatától is. "Imre! Motiválj meg" - ezt kérte a szakembertől, aki a konferencián elmondta: ez az a pont, ameddig már nem szabad eljutni.

 

Dénes Attila, Mádi-Szabó Zoltán, Igrici Imre a Privátbankár konferenciáján
Dénes Attila, Mádi-Szabó Zoltán, Igrici Imre a Privátbankár konferenciáján

Dénes Attila hasonló véleményen volt: nem szabad kizökkenni a flow-élményből. Akik pedig a legjobbak ebben, azok a gyerekek. Egy vezetőnek újra meg kell tanulnia gyereknek lenni: tudjon elmerülni, újradefiniálni önmagát, továbbá legyen képes újra és újra kihívásokat támasztani magával szemben. Akkor tudjuk az irányítást átadni, ha találunk más feladatot, amelyben kinyílhatunk - javasolja a Marketingplus - Humanplus ügyvezető igazgatója.

Nem tudunk feladatot osztani, nem merünk kérdezni

A tapasztalt szakértő szerint a felaprózódás az egyik legnagyobb veszélye a kiégésnek, az apró-cseprő ügyek felhalmozása. Nincs kommunikáció, nincs kérdés a beosztott és a vezető között. Nem lehet tökéletesen delegálni, és nem lehet tökéletesen elvégezni feladatot párbeszéd nélkül.

Nagy ebben a külső tanácsadó felelőssége - véli Igrici. A hibákkal nehéz leszámolni, hiszen a vezetők nagy része jól érzi magát ebben a helyzetben, hiszen ott a kompetencia illúziója. Egy coach, egy tanácsadó, aki kívülről észreveszi a hibákat, segíthet ezen.

Adózás és önreflexió aránylag nem szerepel sokszor egy mondatban, de Hegedűs Sándor ledobta a bombát. Nem győz hálálkodni azért, hogy a vállalatvezetés komplex rendszerébe ezek a külső szemlélők mennyi fejlesztést és egyszerűsítést tudnak bevinni.

Miért vagyok én, ha már mindent delegáltam?

Gyengének hiszik a vezetőt, ha tanácsadóhoz fordul - ez inkább előny Mádi-Szabó szerint. Bátran forduljunk segítségért beosztottjainkhoz, mert ez növeli az elégedettséget és a bizalmat.  Ha megszabadulunk az “Isten-komplexustól” megőrizhetjük hitelességünket - ezt már Hegedűs Sándor tette hozzá.

 1. Végy egy táblázatot!
 2. Az egyik oldalra írd fel a feladatokat, a másik oldalra pedig a kollégákat!
 3. A feladatokat a lehető legalacsonyabb szintre delegáld és állíts sorrendet a munkatársak között, a kiosztott munkák alapján.

Ilyen és ehhez hasonló módszerek segítenek felfedezni, hogy mekkora a súlyunk a vállalatban és szükséges-e leadni más feladatokat.

Hegedüs Sándor, Dénes Attila, Mádi-Szabó Zoltán a Privátbankár konferenciáján
Hegedüs Sándor, Dénes Attila, Mádi-Szabó Zoltán a Privátbankár konferenciáján

Polihisztorok az érzelmek tengerében

Van, aki azt hiszi, mindenhez ért, más tanácsadót kér. Ez a két irány jellemzi a családi vállalkozókat Hegedűs szerint. Érthető az előbbi: valamit elértek az életben és nehezen hajlanak a változtatásra. Egy személyben lehetetlen átlátni például az adózást.

Fájdalom és frusztráció. Ezzel a két szóval terelte a racionális érvek háborúját az emocionális területre Igrici Imre. Azok a vezetők, akik mindenhol meg akarnak felelni, és minden téren az egóval dolgoznak, nagyon gyorsan felemésztik a belső erőforrásaikat. Ez nem csak a munka, hanem a magánélet rovására is mehet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

A Tesla bejelentése a berlini “gigagyár” felépítéséről még a németeket is megosztja. Ami pedig rossz a német autógyáraknak, az nem lehet túl jó a magyaroknak sem. Más szempontból viszont csökkenni látszik a kereslet a cég járműveire, miközben a részvény árfolyama egyre közelebb kerül a mindenkori csúcshoz.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX43216.34-0.63%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?