Hirdetés

Mosolygó hölgy a szakadó esőben: új csillag született a vébé alatt

Wéber Balázs, 2018. július 17., 16:31

A horvát elnökasszony végigszurkolta a foci vb-t, félmeztelen focistákkal ünnepelt az öltözőben, a vesztes döntő után pedig bőrig ázva vigasztalta a játékosokat. Kolinda Grabar-Kitarovic ügyesen használta fel pr célokra a világ egyik legnézettebb eseményét, ami alighanem otthon és külföldön is jól jön majd neki.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök és férje, Jakov Kitarovic érkezik a 2018-as foci vb döntőjére Moszkvában, 2018. július 15-én.
Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök és férje, Jakov Kitarovic a foci vb döntőjében Moszkvában

A képet valószínűleg senki sem fogja elfelejteni: egy bőrig ázott nő mosolyogva öleli keblére hazája fiait. A helyszín a moszkvai Luzsnyiki Stadion, a dekoratív hölgy pedig nem más, mint Horvátország elnöke. Kolinda Grabar-Kitarovic a francia-horvát vb-döntő utáni éremátadáson gratulált a csapatoknak, és a szakadó esőre fittyet hányva ölelgette a horvát és a francia játékosokat. Mindezt több százmillió ember nézte a képernyők előtt.

Megelőzte Modricot

Hirdetés

A horvát elnökasszony performansza hatásos volt: egy horvát felmérés szerint a vb döntőről szóló hírekben többet szerepelt, mint Luka Modric, Ivan Perisic és horvát csapat többi csillaga, a róla szóló híradások több mint nyolcvan százaléka pozitív volt. Hirtelen ő lett a csapat új sztárja.

Grabar-Kitarovic tehát kiaknázta a világbajnokság jelentette nyilvánosságot. Saját költségén, a szurkolókkal együtt utazott Oroszországba, egy mérkőzést kivéve minden horvát találkozón jelen volt. Gyakran nem is a VIP szektorból szurkolt, a meccsek után pedig együtt ünnepelt a játékosokkal az öltözőben.

"Jelenléte a vb-n olyan volt, mint egy hosszú, választások előtti videó” – idézte a brit Guardian Boris Dezulovic horvát politikai kommentátort. Szerinte Grabar-Kitarovic már eddig is szeretett "a nép elnökeként” pózolni, most pedig az egész világnak megmutathatta magát.

Az első női elnök

Az ötvenéves, kétgyermekes politikusasszony az elmúlt 15 évben számos kormányzati és diplomáciai pozíciót betöltött. 2003 és 2005 között Európa-ügyi miniszter, majd uniós integrációs miniszter volt, 2008-ban pedig kinevezték Horvátország amerikai nagykövetének. Később a NATO-nál töltött be vezető tisztséget.

A Horvát Demokratikus Közösség őt indította a 2014-2015-ös elnökválasztáson, amit hajszállal ugyan, de megnyert. Ezzel ő lett Horvátország első női elnöke.

Elemzők szerint ő a párt új arca, aki feledtetni próbálja a korrupciós ügyeket, ugyanakkor továbbviszi a párt örökségét, a jobboldali, hazafias politikát, és képviseli az országot szerte a világban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Robert Mueller, a róla elnevezett különleges bizottság vezetője átadta a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat jelentését. A dokumentumot William Barr igazságügyi miniszter kapta meg. Ezzel a Mueller-bizottság vizsgálatai végleg lezárulnak. A jelentés egyelőre nem nyilvános.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41931.67-0.06%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?