5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint két éve már annak, hogy napi szinten a Magyarországra érkező menekültek áradatával foglalkoztunk. Akkoriban a lelkes kormányzati kerítésépítés mellett a katonákra, és a rendőrség által frissen képzett határvadászokra is nagyobb feladat hárult. Azóta eltelt nem kevés idő, az átlag magyar továbbra sem látott menekültet, azonban a határvadászok képzése továbbra is pörög.
Orbán Viktor miniszterelnök a határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Annak apropóját, hogy kérdéseinkkel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, az adta, hogy a police.hu oldalon most is hatalmas bannerben keresik a további határvadászokat, holott az elmúlt egy hónapban alig 50 elfogott migránsról számolt be a rendőrség - a válsághelyzet csúcsán, a kerítés felépítése előtt, 2015 szeptemberében volt olyan nap, amikor 24 órán belül több mint 10 ezer illegális bevándorló szerepelt a rendőrségi statisztikában.

A határvadászok képzése ezzel együtt sem lassul, az ORFK válasza szerint a Készenléti Rendőrség hivatásos állományának létszámbővítése érdekében szervezett határvadász-képzés iránt folyamatos az érdeklődés.

Több mint 15 ezer érdeklődő, de kevés jelentkező

Az ORFK Országos Toborzó Központjánál 2016. augusztus 25-től 2017. december 21-ig összesen 15 101-en érdeklődtek (telefonon, e-mailben, SMS-ben, határvadász-képzés Facebook oldalán).

A Privátbankár.hu-n sokat foglalkoztunk a menekültválsággal, cikkeinket itt és itt lehet megtalálni. >>>

Ugyan az érdeklődés hatalmas, a lelkesedés sokszor elapad, ugyanis kicsit több mint ötödük, 3884 fő nyújtotta be pályázatát a vizsgált időszakban. A felvételi eljárások eredményeként 1478 fő vett, illetve vesz részt az iskolarendszeren kívüli képzésben. Mivel ez 16 hónap alatt jött össze, ez azt jelenti, hogy átlagosan naponta hárman állnak határvadásznak.

A Készenléti Rendőrség még 2016 szeptemberében kezdte meg a határvadász-képzésre a toborzást, a tervezett 3000 fős állománybővítésből a toborzás eredményeként felvett közel 1500 fő mellett sokakat át is helyeztek a határvadászokhoz. A létszámfejlesztés keretében állományba vett, illetve áthelyezett létszám mindösszesen 2743 fő, amely a létszámkeret 91,4 %-a. (Cikkünk korábbi verziójában az áthelyezéseket nem vettük figyelembe, így a létszámkeret feléről írtunk - a pontosítást köszönjük az ORFK-nak.)

Jelenleg egyébként 3020 fő hivatásos állományú lát el határrendészeti feladatokat.

Főleg fiatal férfiak

Talán nem meglepő, hogy a határvadászat egy erősen férfi szakma, míg a határvadász-képzés keretein belül felvett munkatársak átlagéletkora 28 év, a nemek szerinti megoszlás alapján 85 százalék férfi, 15 százalék nő, addig a teljes határvadász-állomány átlagéletkora 34 év, a nemek megoszlási aránya 83 százalék férfi, 17 százalék nő.

A határ mellől jönnek

Az ORFK válasza szerint alapvetően az egész országból érkeznek jelentkezések a képzésre, de kiemelkedő a lelkesedés Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád megyékben.

De kiből lehet határvadász?

A határvadásszá válásnak egész komoly követelményei vannak, kizáró ok például nőknél 160 cm, férfiak esetében 165 cm-nél alacsonyabb a testmagasság. De nem kerülhet be cukorbeteg, gyomorfekélyes, szívbeteg és elhízott sem.

Érdekesség, hogy a túlzott pollenallergia is kizáró ok, valamint a pikkelysömör is. Az sem mindegy, hogy a jelentkezők fogazata rendben van-e, az elülső fogak hiánya és szuvasodása is elutasítást jelent. Nem lehet színvaknak és túlzottan rövidlátónak lenni (-4.0-es dioptriánál rosszabb), de a kancsalság is kizáró ok.

Leendő határvadászokat oktatnak 2017. január 27-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az alkalmassági vizsgához pszichológiai teszt is tartozik, öngyilkossági kísérletek, alkohol, drog és gyógyszerfogyasztás, depresszió, szorongásos kórképek, és kezelés utáni állapotok mind kizáró okok.

Emellett az alacsony önkontroll, a határozatlanság, a túlzott agresszió, az alacsony felelősségtudat és az alkalmazkodási készség hiánya is azonnal kizáró ok. De a rossz kommunikációs képességek és az IQ-teszten elért gyenge eredmény is nem alkalmassá tehet valakit.

A fizikai felkészültség is fontos, az erőnléti alkalmassági vizsgán egyebek mellett fekvőtámasz, hajlított karú függés, fekve-nyomás, távolugrás és síkfutás is a feladatok között szerepel.

Az érettségizett közmunkásokat bevették

Ahogy arról korábban is szó volt, a megyei rendőr-főkapitányságok toborzó csoportjai az illetékességi területükön működő kormányhivatalokkal együttműködve tartottak tájékoztatókat a határvadász program iránt érdeklődő, érettségivel rendelkező munkanélküliek számára is. Ezek során közmunkások jelentkezése is biztosított volt a képzésre, és az alkalmas pályázók állományba kerültek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG