3p
Warren Buffett a világ egyik leghíresebb befektető guruja azt állítja, hogy van egy olyan befektetés, amit nem lehet felülmúlni: az, amit saját magunk fejlesztésére fordítunk. Volt már korábban egy guru, aki hasonlóképp vélekedett: André Kostolany, aki szerint a legjobb befektetés az, amit gyermekünk taníttatására fordítunk. Kommunikáció tréning Buffett módra.

Buffett abszolút befektetésként ábrázolja azt, amit magunkra fordítunk: senki nem veheti el tőlünk, nem adózunk utána, nem inflálódik. Saját példáját említi: azt állítja, hogy ifjú korában félt közönség elé állni, képtelen volt emberek előtt beszédet tartani. Elment ezért egy olyan terápiára, vagy inkább kommunikációs tréningre, ahol ezt az akadályt sikerült legyőznie, ráadásul ott ismerte meg későbbi feleségét.

Önfejlesztés

Buffett szerint rengeteg olyan képesség van bennünk, amiről nem tudunk, vagy ha sejtjük is, nem tudjuk aktivizálni, hasznunkra fordítani. Emellett vannak olyan gyengeségeink, amelyekkel tisztában vagyunk, de nem teszünk eleget azért, hogy leküzdjük őket, változtassunk rajtuk. Pedig ha ezeket időben kezeljük, sokkal jobb életünk lehet, nem csak pénzügyi értelemben, hanem annyiban is, hogy érezzük magunkat, milyen baráti körünk van, mennyire vagyunk érdekesek mások számára.

A guru konkrét tanácsokkal is szolgál. Elsőként azt a frázisnak tűnő tanácsot adja, hogy tanuljunk minél többet, minél több témáról rendelkezzünk információval, legyünk naprakészek, ha erre munkánk során szükség lehet, vagy leginkább, ha előadást kell tartanunk egy adott témában. Ha valakit meg akarunk győzni valamiről, legjobb ezt személyesen, élőszóban tenni. Buffett ebben nagyon nagy gyakorlatra tett szert, és azt mondja, hogy ilyenkor közben akár egy-egy anekdotát is bedob, hogy lazítsa a hangulatot, oldja az esetleges feszültséget.

Kommunikáció

Ha valaki megnézi, hogy beszél Buffett, láthatja, hogy soha nincs nála papír, soha nem olvas fel, nem keresgél jegyzetek között. Szerinte egy jó beszéd mindig úgymond szívből jön, az ember saját gondolataiból adódik, ezért nem kellenek hozzá leírt szövegek, legfeljebb egy rövid felsorolás azokról a témákról, amelyekről beszélni szeretne. Ha leírjuk a beszédet, az azért is káros, mert a beszéd közben megpróbálunk arra emlékezni, amit leírtunk, és ez rögtön érződni fog, nem lesz gördülékeny, színes és érdekes a beszéd.

Ami ugyancsak nagyon fontos, hogy olyan témákról tartsunk beszédet, amelyek érdekelnek minket, melyekről véleményünk van, melyekért lelkesedünk. Ez pozitív energiát, magabiztosságot sugároz, és magával ragadja a hallgatóságot, még akkor is, ha közben egyszer-egyszer apró szünetet kell tartanunk, hogy átgondoljuk, mit is akartunk még mondani az adott témával kapcsolatban.

Maga a guru

Buffett természetesen leginkább a befektetésekről, pénzről szeret beszélni, hisz ifjú kora óta ez a téma érdekli, ebben volt sikeres, nem is akármennyire. Évtizedek óta a Berkshire Hathaway részvénytársaságot vezeti, ami sokkal inkább hasonlít egy befektetési alaphoz, mivel részvényeket, illetve különböző vállalatokban kisebb-nagyobb részesedéseket szerez, vagy ad el attól függően, mikor látja erre megfelelőnek az időt. Tevékenysége gyümölcsöző: a saját vagyona 80 milliárd dollárra becsülhető, míg az egész társaság értéke 400 milliárd dollár fölött van, ezzel a világ ötödik legnagyobb értékű tőzsdei társasága.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG