Hirdetés

Nem akárki árulja el a titkot, hogyan legyünk sikeresek

Fellegi Tamás, 2017. október 05., 16:44

Warren Buffett a világ egyik leghíresebb befektető guruja azt állítja, hogy van egy olyan befektetés, amit nem lehet felülmúlni: az, amit saját magunk fejlesztésére fordítunk. Volt már korábban egy guru, aki hasonlóképp vélekedett: André Kostolany, aki szerint a legjobb befektetés az, amit gyermekünk taníttatására fordítunk. Kommunikáció tréning Buffett módra.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

Buffett abszolút befektetésként ábrázolja azt, amit magunkra fordítunk: senki nem veheti el tőlünk, nem adózunk utána, nem inflálódik. Saját példáját említi: azt állítja, hogy ifjú korában félt közönség elé állni, képtelen volt emberek előtt beszédet tartani. Elment ezért egy olyan terápiára, vagy inkább kommunikációs tréningre, ahol ezt az akadályt sikerült legyőznie, ráadásul ott ismerte meg későbbi feleségét.

Önfejlesztés

Buffett szerint rengeteg olyan képesség van bennünk, amiről nem tudunk, vagy ha sejtjük is, nem tudjuk aktivizálni, hasznunkra fordítani. Emellett vannak olyan gyengeségeink, amelyekkel tisztában vagyunk, de nem teszünk eleget azért, hogy leküzdjük őket, változtassunk rajtuk. Pedig ha ezeket időben kezeljük, sokkal jobb életünk lehet, nem csak pénzügyi értelemben, hanem annyiban is, hogy érezzük magunkat, milyen baráti körünk van, mennyire vagyunk érdekesek mások számára.

Hirdetés

A guru konkrét tanácsokkal is szolgál. Elsőként azt a frázisnak tűnő tanácsot adja, hogy tanuljunk minél többet, minél több témáról rendelkezzünk információval, legyünk naprakészek, ha erre munkánk során szükség lehet, vagy leginkább, ha előadást kell tartanunk egy adott témában. Ha valakit meg akarunk győzni valamiről, legjobb ezt személyesen, élőszóban tenni. Buffett ebben nagyon nagy gyakorlatra tett szert, és azt mondja, hogy ilyenkor közben akár egy-egy anekdotát is bedob, hogy lazítsa a hangulatot, oldja az esetleges feszültséget.

Kommunikáció

Ha valaki megnézi, hogy beszél Buffett, láthatja, hogy soha nincs nála papír, soha nem olvas fel, nem keresgél jegyzetek között. Szerinte egy jó beszéd mindig úgymond szívből jön, az ember saját gondolataiból adódik, ezért nem kellenek hozzá leírt szövegek, legfeljebb egy rövid felsorolás azokról a témákról, amelyekről beszélni szeretne. Ha leírjuk a beszédet, az azért is káros, mert a beszéd közben megpróbálunk arra emlékezni, amit leírtunk, és ez rögtön érződni fog, nem lesz gördülékeny, színes és érdekes a beszéd.

Ami ugyancsak nagyon fontos, hogy olyan témákról tartsunk beszédet, amelyek érdekelnek minket, melyekről véleményünk van, melyekért lelkesedünk. Ez pozitív energiát, magabiztosságot sugároz, és magával ragadja a hallgatóságot, még akkor is, ha közben egyszer-egyszer apró szünetet kell tartanunk, hogy átgondoljuk, mit is akartunk még mondani az adott témával kapcsolatban.

Maga a guru

Buffett természetesen leginkább a befektetésekről, pénzről szeret beszélni, hisz ifjú kora óta ez a téma érdekli, ebben volt sikeres, nem is akármennyire. Évtizedek óta a Berkshire Hathaway részvénytársaságot vezeti, ami sokkal inkább hasonlít egy befektetési alaphoz, mivel részvényeket, illetve különböző vállalatokban kisebb-nagyobb részesedéseket szerez, vagy ad el attól függően, mikor látja erre megfelelőnek az időt. Tevékenysége gyümölcsöző: a saját vagyona 80 milliárd dollárra becsülhető, míg az egész társaság értéke 400 milliárd dollár fölött van, ezzel a világ ötödik legnagyobb értékű tőzsdei társasága.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jövő hétre érik egy összeomlás

Jövő hétre érik egy összeomlás

A múlt hónapban úgy tűnt, hogy megússzuk a komolyabb tőzsdei zuhanást, de most mintha sok lenne a piacnak a kereskedelmi háború, meg a jegybankelnöki dörgedelem. Kritikus szintre került a legfontosabb index, ugyanakkor emelkedésnek indult a klasszikus menekülőeszköz, az arany.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX36940.37-1.1%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?