4p
19-29 éves dolgozó fiatalok 36 százaléka tervezi a külföldi munkavállalást. Azonban nemek között jelentősek az eltérések: a dolgozó férfiak fele, míg a nők mindössze 16 százaléka keresné kenyerét külföldön - derül ki a K&H fiatalok jóléti indexéből. Az oktatási rendszert és a jelenlegi munkájukat is utálják a fiatalok, nem csoda, ha inkább az országhatáron túlra tekintgetnek.

Egyre többen mennének el az országból - főleg a fiatal férfiak

Az idei első negyedévhez hasonlóan a 19-29 éves dolgozó fiatalok 36 százaléka tervezi a külföldi munkavállalást, míg egy évvel ezelőtt még csak 20 százalék gondolkodott komolyan rajta. A nemek között azonban lényeges különbség látszik kirajzolódni: míg a férfiak 50 százaléka fontolgatja a külföldi munkát, addig a nők mindössze 16 százaléka számol ezzel a forgatókönyvvel.

A diákok körében továbbra is népszerű a határon túli munka: a nappali tagozatos felsőoktatási hallgatók 44 százaléka tervezi, hogy legalább egy időre külföldön vállal majd munkát a jövőben, ami enyhe csökkenést jelent az idei első negyedévben mért 46 és a 2016 végi 54 százalékhoz képest. A diákok kicsivel több, mint ötöde (21%) pedig a külföldi tanulást fontolgatja, bár arányuk 2016 harmadik negyedéve óta csökken.

Ehhez persze nem árt nyelveket is tudni - ebben pedig nem állunk valami fényesen. Az előző negyedéves eredménnyel megegyezően a fiatalok többsége, 68 százaléka beszél valamilyen idegen nyelven, de mindössze 36 százalékuknak van legalább egy középfokú nyelvvizsgája. A felsőoktatásban tanuló diákok körében persze magasabb a nyelvvizsgával rendelkezők aránya: 65 százalék egy vagy több középfokú nyelvvizsgával is rendelkezik.

Utálják a fiatalok a magyar oktatási rendszert

Csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma

Soha ennyien nem dolgoztak még a sógoroknál, mint idén júliusban. Év/év alapon 2014 áprilisa óta nem nőtt akkorát az Ausztriában dolgozó magyarok száma, mint most - részletek >>

Lényegesen csökkent a magyar oktatási rendszerrel elégedett fiatalok száma: a diákok közel negyede van pozitív véleménnyel, míg év elején még 34 százalék gondolta, hogy európai viszonylatban magas szintű a magyar oktatás. Budapesten a diákok majdnem fele (47 százaléka) elégedett az oktatási rendszerrel, míg vidéken az arányuk mindössze 15 százalékos. A dolgozó fiatalok viszont optimistábbak lettek: 2016 vége óta 22 százalék helyett már 26 százalék elégedett a színvonallal. Az előző negyedévekhez hasonlóan a fiatalok fele gondolja úgy, hogy az elmúlt egy évben nehezebbé vált a továbbtanulás, és mindössze 14 százalék érzi, hogy könnyebb lett a diplomához vezető út.

Bár a diákok több mint fele, 59 százaléka azt tanulja, amit szeret és ami érdekli is, az elégedettek száma folyamatosan csökken: egy évvel ezelőtt még 82 százalékos volt ez az érték.

A munkájukat is utálják - szerencsére könnyű újat találni

A diákok azonban még így is pozitívabbak, mint a dolgozó fiatalok, akinek a fele nyilatkozott ugyanilyen elégedetten jelenlegi munkájáról.

A bizonyos szektorokban tapasztalt jelentős munkaerőhiányról szóló híreknek megfelelően az álláskereséstől nem tartanak a már munkába állt fiatalok: 34 százalékuk szerint könnyű lenne új állást találni, ami az eddigi megmagasabb érték.

A legpozitívabbak e tekintetben a fővárosban élők voltak, itt a fiatalok több mint fele számít arra, hogy könnyen találna munkát. A diákok is hasonlóan bizakodóak: 40 százalékuk szerint könnyű lesz majd állást szerezni az iskola befejezése után. Bár még mindig optimistábban látják a helyzetet, mint a már dolgozó társaik, ugyanakkor a diákok esetében a 40 százalék visszaesésnek számít az első negyedévben mért 44 százalékhoz képest.

Külföldre készülsz? Egy kis ízelítő a fizetésekből
A legjobban az orvosok, jogászok, pénzügyi és számviteli szakemberek és mérnökök keresnek Németországban, a legjobbak fizetése havi két-hárommillió forint is lehet, de ehhez nagyon sokat kell tudni. A legrosszabbul fizetett állások nem kis részben olyan ágazatokban vannak, mint a vendéglátás, ahová sok magyar is megy. Korábbi összeállításunk >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG