Hirdetés
Hirdetés

Négy év múlva jön a szenzáció? Űrkatapultot építenek

2018. június 14., 16:47

A Szilícum-völgybeli SpinLaunch Inc. állítólag minden eddiginél olcsóbb megoldást talált arra, hogyan lehetne hasznos terhet (jellemzően műholdakat) az űrbe juttatni. A módszer amennyire egyszerű, annyira hihetetlen: gyakorlatilag "felhajítanák" az űrbe a rakétát egy különleges katapult segítségével.

Bár ez nem hangzik túl meggyőzően, valamit mégis tudhatnak: a Bloomberg beszámolója szerint a cég 40 millió dolláros tőkebefektetést kapott olyan cégektől, mint az Alphabet (a Google anyacége), a Kleiner Perkins Caufield & Byers és az Airbus Ventures.

Hogy pontosan hogyan működik az űrkatalpult-technika (űrhajítógép? űrtorbacsil?), arról keveset árulnak el, pedig állítólag már létező prototípus is létezik. A lényeg, hogy a szokásos rakétakilövésektől eltérően nem folyékony hajtóanyagok elégetése során keletkező forró gázok segítségével állítanak elő tolóerőt a gravitáció leküzdésére, hanem a rakétát egy berendezés segítségével addig pörgetik körbe-körbe, amíg az óránkénti 5000 mérföldes (nagyjából 8000 kilométeres) sebességet el nem éri - aztán eleresztik. A rakéta nagyjából a világűr széléig tud eljutni ilyen módon, itt aztán begyullad a hajtómű, és pályára állítja, amit pályára kell állítania.

Hirdetés

A kinetikus energiára alapozott kilövőrendszer elektromosságot használna a gyorsításhoz-forgatáshoz, így a megszokottnál sokkal egyszerűbb és persze olcsóbb rakétákat kellene építeni. A tervek szerint 2022-ben "lövik fel" (lövik ki? hajítják ki?) az első rakétát. Állítólag egy akció költsége kevesebb lesz 500 ezer dollárnál, és naponta akár több rakétát is az űrbe küldhetnek. A jelenleg működő hasonló társaságok jellemzően havi 1 kilövést hajtanak végre, a költségek pedig 2 és 10 millió dollár között mozognak alkalmanként a kisebb rakéták esetében.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Tényleg autóval indulsz el nyaralni? Ha ezekre nem figyelsz, rémálom lesz belőle

Tényleg autóval indulsz el nyaralni? Ha ezekre nem figyelsz, rémálom lesz belőle

Rengeteg előnye van annak, ha saját autónkkal indulunk neki a nyaralásnak, de ilyenkor a felelősség is sokkal nagyobb rajtunk: az autónk műszaki állapotát mindenképp ellenőrizni kell, ha nem akarunk ott ragadni egy ismeretlen helyen, egy másik országban az út szélén. Mire figyeljünk a gumiabroncsoknál? A Hankook egy valóban hasznos összeállítást készített az autósoknak.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX35396.62+0.99%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?