Hirdetés
Hirdetés

Négy év múlva jön a szenzáció? Űrkatapultot építenek

2018. június 14., 16:47

A Szilícum-völgybeli SpinLaunch Inc. állítólag minden eddiginél olcsóbb megoldást talált arra, hogyan lehetne hasznos terhet (jellemzően műholdakat) az űrbe juttatni. A módszer amennyire egyszerű, annyira hihetetlen: gyakorlatilag "felhajítanák" az űrbe a rakétát egy különleges katapult segítségével.

Bár ez nem hangzik túl meggyőzően, valamit mégis tudhatnak: a Bloomberg beszámolója szerint a cég 40 millió dolláros tőkebefektetést kapott olyan cégektől, mint az Alphabet (a Google anyacége), a Kleiner Perkins Caufield & Byers és az Airbus Ventures.

Hogy pontosan hogyan működik az űrkatalpult-technika (űrhajítógép? űrtorbacsil?), arról keveset árulnak el, pedig állítólag már létező prototípus is létezik. A lényeg, hogy a szokásos rakétakilövésektől eltérően nem folyékony hajtóanyagok elégetése során keletkező forró gázok segítségével állítanak elő tolóerőt a gravitáció leküzdésére, hanem a rakétát egy berendezés segítségével addig pörgetik körbe-körbe, amíg az óránkénti 5000 mérföldes (nagyjából 8000 kilométeres) sebességet el nem éri - aztán eleresztik. A rakéta nagyjából a világűr széléig tud eljutni ilyen módon, itt aztán begyullad a hajtómű, és pályára állítja, amit pályára kell állítania.

Hirdetés

A kinetikus energiára alapozott kilövőrendszer elektromosságot használna a gyorsításhoz-forgatáshoz, így a megszokottnál sokkal egyszerűbb és persze olcsóbb rakétákat kellene építeni. A tervek szerint 2022-ben "lövik fel" (lövik ki? hajítják ki?) az első rakétát. Állítólag egy akció költsége kevesebb lesz 500 ezer dollárnál, és naponta akár több rakétát is az űrbe küldhetnek. A jelenleg működő hasonló társaságok jellemzően havi 1 kilövést hajtanak végre, a költségek pedig 2 és 10 millió dollár között mozognak alkalmanként a kisebb rakéták esetében.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Robert Mueller, a róla elnevezett különleges bizottság vezetője átadta a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat jelentését. A dokumentumot William Barr igazságügyi miniszter kapta meg. Ezzel a Mueller-bizottság vizsgálatai végleg lezárulnak. A jelentés egyelőre nem nyilvános.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41931.67-0.06%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?