Hirdetés
Hirdetés

Ezért nem vagyunk elég versenyképesek

2014. május 27., 18:06

Egy újabb kutatás mutatja, hogy a magyar kisvállalatok nem elég versenyképesek. Nem csoda, sok helyen nem beszélnek nyelveket, nem költenek marketingre és nem járnak továbbképzésekre. Ezen állami támogatásokkal sem igen lehetne segíteni.

A kisvállalatok nem kisméretű nagyvállalatok, a kutatásuk is teljesen eltérő módon történik – mondta el Szerb László, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar egyetemi tanára a magyar kisvállalatok versenyképességére vonatkozó kutatást ismertetve a Privátbankár Versenyképesség 2014 konferenciáján. Magyarországon minél kisebbek a cégek, annál kevésbé hatékonyak, ebből is látszik, hogy komoly versenyképességi problémával néznek szembe.

A kutatás nagyon szomorú képet fest a magyarországi kisvállalkozásokról. A cégek 41 százalékánál nem beszélnek idegen nyelvet, 58 százalékánál nem voltak továbbképzésen több mint egy éve. Marketing-innovációt kevesebb, mint öt százalékuk hajtott végre az utóbbi időben, 32 százalékuk pedig semmilyen marketing-kommunikációt nem végez. Pedig lassan aki a virtuális világban nem létezik, az a való világban sem – mondta Szerb László.

Hirdetés

Az egyedi, vállalati szinten jelentkező problémák kezelése gazdaságpolitikai eszközökkel nem igazán lehetséges – következtet a kutatás. Az állami eszközökkel történő támogatás csak az erőforrások pocsékolását és a hatékonytalanság konzerválását jelentené. (Egy másik hasonló kutatásról a konferencián Chikán Attila volt gazdasági miniszter beszélt.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megéri Pakson dolgozni: csaknem 22 százalékkal nőttek tavaly a fizetések

Megéri Pakson dolgozni: csaknem 22 százalékkal nőttek tavaly a fizetések

Egyelőre nem az oroszoktól vásárolja a legtöbb szolgáltatást az új atomerőművi blokkokat építő cég. Lapunk számításai szerint 2018-ban átlagosan 21,7 százalékkal emelkedett a járulékoktól megtisztított bérköltség az új paksi blokkokat előkészítő állami vállalatnál, a Paks II. Zrt.-nél. Ami azt jelentette, hogy egy dolgozó bérköltsége átlagosan havi 1 238 313 forint volt az előző évben, míg egy évvel korábban 1 017 068 forintot számfejtettek az alkalmazottaknak.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40119.04+0.14%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?