Hirdetés
Hirdetés

Mit tegyünk, ha a cég helyett tőlünk követelik a pénzt?

2014. december 04., 19:00

A Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciájának két előadója is foglalkozott a vezetői felelősségre vonás kérdésével. Míg Dr. Nehéz-Posony Márton előadása a jogszabály értelmezéséről szólt, addig Kiss Viktor felvázolta, hogyan segíthet a biztosító, ha baj van.

Legyen jó irányító, akkor nem kell félnie

Rémhír terjengett 2008-ban a vezetők felelősségéről szóló jogszabályokról - kezdte Dr. Nehéz-Posony Márton ügyvéd az előadását, feldobva nyitómondatait a feudális büntetés-végrehajtás véresebb példáival.

Hirdetés

A helyzet a híresztelések ellenére nem vészes: a vezető azért felel, hogy törvényesen, hatékonyan és szabályszerűen működjön a vállalat. Az ügyvéd a fokozott gondossági kötelemre hívta fel a figyelmet. A kötelezettségek megszegése vezet problémákhoz, amelyek kétfélék lehetnek: vagy a vállalatnak okoz kárt, vagy a harmadik személynek.

Dr. Nehéz-Posony Márton a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciáján
Dr. Nehéz-Posony Márton a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciáján

Az utóbbi jelentőségét nem lehet túlhangsúlyozni a szakember szerint. Amiatt, hogy 500 éve nem pörög a gazdaság itthon, egyre erősebben fog felmerülni a kérdés: ha maga a cég fizetésképtelenné válik, akkor a hitelezőnek tudomásul kell ezt vennie, vagy nyúlhat más eszközökhöz?

Ahogy Kiss Viktor előadásában is elhangzott, a tartozással rendelkező vállalat vezetője felelősségre vonható és vagyona bevonható egy esetleges perbe a legújabb szabályok szerint.

A vezető tisztviselőnek arra kell figyelnie, hogy a hitelező ne nyújtson be kérelmet a felszámolás alatt álló céggel szemben bíróságra. Ekkor ugyanis a vállalkozás első emberének kell bebizonyítania, hogy nem a hitelezők érdekei ellen dolgozott. Ennek hiányában azonban megítélhető a kártérítés.

Védi a hitelezőt a törvény

Ha a vezető tisztségviselő akadályozza az ügymenetet és nem működik együtt, akkor vélelmezik az érdeksértést. A fizetésképtelen, kényszertörlési eljárás alatt álló cégek tulajdonosai eddig hamarabb jutottak pénzhez, mint a hitelezők. A jövőben ez is másképp lesz: csak akkor juthat pénzhez a cégtulajdonos, ha már minden károsultat kifizettek.

Dr. Nehéz-Posony Márton végül minden cégvezetőnek tanácsolta: legyenek jogkövetők és működjenek együtt a bírósággal, ha eljárás alá kerül a vállalkozás.

Akár előre is gondolkodhatunk

Kiss Viktor nagyon is mai esetekkel és milliós tételekkel mutatta be, milyen nagyságrendű kártérítéseket hajthatnak be vállalati vezetőkön az egykori hitelezők. A Dr. Risk szakmai és ügyvezetője gépvásárlástól az uniós szerződésszegésig terjedő skálán bizonyította, hogy a vezetőségi felelősségre vonás nem csak lehetőség, hanem használt eszköz is a végrehajtó hatalom kezében.

Kiss Viktor a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciáján
Kiss Viktor a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciáján

A legjobb védekezés…

Lassan egy éve - a jogszabályi változásokra szinte azonnal reagálva – érhetőek el az összes kárigényre vonatkozó biztosítási csomagok a hazai piacon, amelyek fedezetet jelentenek a vezetői minősítésben okozott veszteségekre is. Erre szükség is van, Kiss szerint ugyanis szinte bárki felléphet ilyen követeléssel velünk szemben. Az átfogó bemutató alapján ezek a biztosítások kiterjednek például a jó hírnév sérelméből adódó költségekre is, amelyekre rágalmazás esetén nagy szükségünk lehet.

Itt sem lehet mindent

Három esetben nem fizet a biztosító:

 • ha bebizonyosodik, hogy szándékos bűncselekmény történt,

 • személyi sérülés vagy dologi kár keletkezik (ezek viszont minden más biztosítással fedezhetők),

 • illetve ha már ismert ügyekről van szó.

A magyar piacon két biztosító – AIG és az Allianz – rutinos ezekben az ügyekben, ők már a 2014-es jogszabályi változtatás előtt vezették be a szolgáltatást.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

A Tesla bejelentése a berlini “gigagyár” felépítéséről még a németeket is megosztja. Ami pedig rossz a német autógyáraknak, az nem lehet túl jó a magyaroknak sem. Más szempontból viszont csökkenni látszik a kereslet a cég járműveire, miközben a részvény árfolyama egyre közelebb kerül a mindenkori csúcshoz.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX43216.34-0.63%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?