Hirdetés
Hirdetés

Hackerek célkeresztjében a KKV-k

A cyberbűnözők már nem csak „nagyhalakra” vadásznak, hanem kis- és középvállalkozásokra, intézményekre, közintézményeke egyaránt. De mit tehet egy átlagos magyar cég a cybertámadások ellen?

Zsarolóvírusok, e-mailben és weben érkező kártevők, célzott támadások, adathalászat, adathordozók elvesztése, elhagyása, belső dolgozók által (szándékosan vagy véletlenül) okozott adatszivárgás, weboldal feltörése, DOS (túlterheléses) támadás – szakértők szerint a felsorolt esetek előbb, vagy utóbb szinte minden cégnél előfordultak, vagy várhatóan elő fognak.

Mindez persze nem meglepő, ha egy kicsit a statisztikák mögé nézünk: a CheckPoint 2018-as fenyegetettségi riportja szerint a vállalatok 97 százaléka elavult IT biztonsági infrastruktúrát használ, a cégek informatikai területen dolgozó szakembereinek 77 százaléka pedig úgy gondolja, a saját szervezetének információvédelmi területe nem megfelelően felkészült, és nem képes a biztonsági kihívásokkal megküzdeni.

Emellett nagyon gyakori, hogy a cégek az amúgy is leterhelt rendszergazdára bízzák az IT-biztonsági feladatokat, akinek ez púp a hátán, ráadásul, mivel az információvédelem nem csak a vírusirtásról szól, hanem a teljes szervezetet átható gondolkodásmódról, stratégiáról, szervezeti kultúráról – a rendszergazdának esélye sincs ezt a feladatkört jól ellátni. Érdemes tehát az IT-tól független IT-biztonsági szakértőt alkalmazni, akár munkavállalóként, akár alvállalkozóként.

A probléma másik része, hogy a vállalatok szinte minden alkalmazottja informatikai felhasználó is. Ha ők nem ismerik a veszélyeket, akkor hibázni fognak, becsaphatják őket és rajtuk keresztül veszélybe kerülhet az egész szervezet.  Éppen ezért javasolt folyamatosan képezni a munkatársakat, hiszen a támadók mindig előttünk járnak és semelyik vállalat sem engedheti meg magának, hogy egy gondatlan felhasználói kattintás miatt szenvedjen el milliós nagyságrendű károkat.

Mit tehetünk, ha megtörténik a baj?

A cégeknek van lehetőségük enyhíteni a kárt. A Generali kínálatában nemrég megjelent több olyan kiegészítő termék, ami a kis és középvállalatoknak akkor segít, ha azokat online támadás éri, és emiatt megsérül egy fontos adathordozó, vagy a vállalkozás által kezelt személyes adatok illetéktelen kezekben kerülnek, esetleg szüneteltetni kell a munkát, ami bevételkiesést von maga után.

Címlapon

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Az EU azért vezette be a csúcsjelölti rendszert 2014-ben, hogy demokratikusabbá tegye az Európai Bizottság vezetőjének megválasztási folyamatát. Az volt a cél, hogy az új elnök személye ne csupán hatalmi alkuk eredménye legyen, hanem az uniós polgárok is beleszólhassanak a választásba. Ezt a rendszert rúgná fel most az Európai Tanács egy része.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX0.000%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?