Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas robbanás: már tudjuk, mitől van ekkora beruházási kedve a magyar cégek

2017. augusztus 31., 11:26

Jelentős növekedést ért el az európai és a hazai lízingpiac.

Tavaly 333 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket az európai lízingcégek - derül ki a nemzeti lízingszövetségeket tömörítő szervezet, a Leaseurope végleges adataiból, amelyet a Privátbankár.hu-nak köüldtek. A 333 milliárd eurós eredmény az előzetes adatoknál kedvezőbb, azok ugyanis 312 milliárd eurós kihelyezésről szóltak.

Két számjegyű bővülés

Hirdetés

A 333 milliárd eurós összeg 10,3 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az európai lízingpiac 2014 óta fokozatosan bővül. A Leaseurope elemzése szerint az új kihelyezések a személyautó-finanszírozásban 12,6 százalékkal nőttek tavaly 2015-höz képest. A haszongépjárműveknél 13,1 százalékos bővülést könyvelhettek el az európai lízingcégek. A gépek és ipari berendezéseknél pedig 10,3 százalékkal nőtt az új kihelyezések összege.

Jurgita Bucyte, a Leaseurope vezető tanácsadója azt mondta, hogy az előző években látható növekedést az autófinanszírozás hajtotta, de biztató látni, hogy a gép- és ipari berendezések finanszírozásánál is két számjegyű növekedés következett be. A cégeknél, különösen a kis- és középvállalkozások táborában egyre nagyobb az igény a lízingkonstrukciók iránt, azaz készen állnak új beruházásokra. Sok cég beruházása a meglévő gépek cseréjét célozza. Az Leaseurope elemzése szerint bár a finanszírozási feltételek kedvezőek, a beruházási döntéseket érinti a piaci bizonytalanság. Ezért kiugró bővülés nem várható, de stabil növekedésre lehet számítani a jövőben.

Az európai lízingszakemberek körében végzett felmérés is pozitív várakozást mutatott 2017 második felére. A válaszadók 78 százaléka növekvő volumenekre számít, és többségük – a változatlan vagy csökkenő kamatrések ellenére – eredmény-növekedéssel számol.

A nagy európai lízingcégek adataiból végzett elemzés szerint 2016 a különböző eredményességi mutatók szempontjából is jó év volt. Bevételarányosan minden fő eszközcsoportban növekedett a jövedelmezőség, míg eszközarányosan különösen az eszköz- és a haszongépjármű-finanszírozás teljesített jól.

Hasonlóságok és növekedés

„A magyar lízingpiac több szempontból is együtt mozgott az európaival, mind a növekedés ütemében, mind annak szerkezetében. A járműfinanszírozás

Magyarországon is a lízingpiac egyik legfontosabb húzóereje volt 2016-ban, különösen a nagyhaszon-gépjárművek csoportja. Ugyanakkor kedvező, hogy a gépfinanszírozás is egyre nagyobb teret nyer hazánkban is” - értékelte a Leaseurope elemzését Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Hozzátette, hogy a magyar piac az európaihoz hasonlóan dinamikusan bővül. Az idei első félévben a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintra rúgott, ami 19 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben és az elmúlt öt év legjobb féléves eredménye.

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke pedig azt mondta, a lízingpiac szempontjából különösen kedvező, hogy mind Európában, mind Magyarországon egyre több kis- és középvállalkozás nyitott a lízingfinanszírozásra, ha beruházásról van szó. Nyikos Katalin közölte: „Az év elején még óvatosak voltunk, a Magyar Lízingszövetség szakértői 2017-ben a finanszírozott összeg 5 százalékos növekedésére számítottak, de a kedvező gazdasági környezet miatt ennél nagyobb lehet a növekedés”.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Az előző negyedévhez képest egyes szegmensekben kis mértékben mérséklődtek a különbségek a munkavállalói bizalom terén novemberben, ugyanakkor továbbra is magas, csaknem 70 pontos értéket vett fel az index - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös novemberi munkaerőpiaci kutatásából. Csakhogy így folyamatosan csökken a dolgozók motivációja is.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38240.09-1.05%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?