Hirdetés
Hirdetés

Minden út Pekingbe vezet: a magyar is

2011. június 02., 17:55

A német gazdasági növekedés nagy mértékben a kínai gazdasági növekedéstől függ, a magyar pedig a némettől

A német gazdasági növekedés nagy mértékben a kínai gazdasági növekedéstől függ, a magyar pedig a némettől - állapították meg a Citibank és más pénzügyi befektetési szolgáltatók szakértői egy kerekasztal- beszélgetésen csütörtökön, Budapesten.

A drasztikusan növekvő ázsiai import legnagyobb nyertese Ausztrália és Japán, de a harmadik ma már Németország. Magyarország legfontosabb exportpartnerénél ez a gazdasági növekedés motorja.

Piotr Kalisz, a Citigroup vezető elemzője szerint a német GDP egy százalékpontos változása 0,6 százalékponttal változtatja meg a magyar bruttó hazai összterméket (GDP).  

Az elemző szerint a nyersanyagárak a közép-kelet-európai régióban is félelmet keltenek, de nem a magas olajár miatti lassulás akadályozza igazán a gazdasági fejlődést, hanem az infláció. Piotr Kalisz megállapítása szerint a közép-európai régióban a fiskális politika fordulópont előtt áll, az expanzívról a kevésbé növekedésbarát irányvonalra áll át. A legszigorúbb fiskális megszorítás Lengyelországban várható, ahol a kormány a hiányt a GDP 4,5 százalékára szeretné csökkenteni, mindössze két éves időtávon. A Magyarországon és a Cseh Köztársaságban tervezett fiskális megszorítás ennél kisebb mértékű, de még így is elég jelentős, és főként a kiadási oldallal kapcsolatos intézkedéseken alapul.

A 3.500 milliárd dollár értékű vagyont kezelő BlackRock ausztriai és magyarországi lakossági üzletágáért felelős igazgatója, Karl Banyai arról szólt, hogy a feltörekvő országok lakosságának fogyasztása hihetetlen mértékben nő, ami megnöveli a fogyasztási javak termelését.  

A Schroder Alapkezelő térségért felelős igazgatója, Lydia Malaki viszont arról beszélt, hogy a fejlett országok még mindig jó befektetési lehetőségeket kínálnak. A gazdasági válságot követően lassú, fokozatos növekedésre van kilátás ezekben az országokban - állapította meg.  Az alapkezelő európai részvényekért felelős vezetője, Chris Taylor szerint a 80-as évek közepe óta nem volt ilyen jó "belépési lehetőség" a részvénypiacra. Ezt erősítette Nick Smith, az Allianz Alapkezelő ügyvezető igazgatója is, aki szerint a fejlett országok gazdaságának növekedése kedvezően érinti az európai gazdaságot is.

MTI

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41845.95+1.48%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?