5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Több tízezer cég ellen indul végrehajtás évente Magyarországon, ami sok esetben nem is fizetésképtelenség, hanem valamilyen banális hiba miatt következik be. Ráadásul sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen következményei lehetnek, és mit kell tenniük, ha a vállalkozásuk ellen végrehajtást kezdeményeztek, illetve mit tehetnek, hogy elkerüljék azt.

Tavaly mintegy 700 ezer végrehajtási eljárás volt folyamatban hazánkban, ezek egy része cégek kapcsán indult – a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) adatai szerint a követeléskezelők évente több mint 330 milliárd forintnyi tőkét vesznek át.

A már megkezdett eljárások mellett sok céget fenyegetnek okkal, de esetenként ok nélkül is végrehajtással. A felszólításokban az adósságot behajtani igyekvők ilyenkor igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy akár további eljárás nélkül is végrehajtást indíthatnak, holott a végrehajtás elindításának pontos törvényi kritériumai vannak.

Mikor indulhat végrehajtás?

Leggyakrabban jogerős bírósági határozat, közjegyző által kiállított jogerős fizetési meghagyás, vagy közjegyző által készített közokirat szolgál a végrehajtás alapjául, mondta el Dr. Máté Viktor, közjegyző. „Ha nincs végrehajtás alapjául szolgáló dokumentum, akkor nem kerülhet sor végrehajtásra sem”- hangsúlyozza a szakember.

A közjegyzői okirat alapján indított végrehajtásoknak tipikus példái lehetnek azok a vállalatok közötti megállapodások – vagy hitelszerződések –, amelyeket végrehajtási záradékkal láttak el – magyarázza dr. Máté Viktor. Az ilyen záradék kiállítását akkor lehet kérni, ha egy közjegyzői okiratba foglalt kötelezettségvállalás esetében a kötelezett fél nem teljesít vagy szerződést szeg. Szintén közjegyző rendelhet el végrehajtást jogerős fizetési meghagyás – például egy be nem fizetett parkolási bírság – alapján. A fizetési meghagyás akkor emelkedik jogerőre – és szolgálhat a végrehajtás alapjául –, ha a kötelezett (adós) annak kézhezvételtől számított 15 napon belül nem mond ellent, azaz nem emel kifogást. Emellett végrehajtásra adhat okot például az is, ha egy jogerős bírósági ítélet születik valamely kötelezettség tekintetében vagy vagyonelkobzás elrendelése kapcsán.

Ezekre kell figyelni a cégeknek

A szakértő kiemeli, hogy sok esetben banális dolgok következtében is indulhat végrehajtás. Ilyen lehet egy át nem vett fizetési felszólítás, vagy egy kisebb összegű bírság kapcsán indított fizetési meghagyással kapcsolatos figyelmetlenség – például ha az erre kijelölt személy nem veszi át a hivatalos iratot, vagy elfelejt intézkedni azzal kapcsolatban. Hasonló lehet a helyzet, ha akár kisebb összegű adó vagy járuléktartozás esetén nem működik együtt a vállalkozás az adóhatósággal.

Azért is érdemes figyelni a hivatalos felszólításokra, figyelmeztetésekre, mert a végrehajtás foganatosítását megelőzően a kötelezettnek – az adott eljárástól függően – általában többféle jogorvoslati lehetősége is van. Így például egy jogellenesen indult végrehajtás esetében peres illetve nemperes eljárásokat kezdeményezhet érdekeinek védelmében. A fizetési meghagyás esetén is vitatni lehet az abban foglaltakat, ha a kötelezett határidőben jelzi aggályait a közjegyzőnek, az eljárás a bíróságon folytatódhat, ahol már mindkét félnek lehetősége van bizonyítékok beszerzésére. Fontos azonban tudni, hogy az ilyen jogorvoslati eszközök igénybevétele akkor javasolt, ha a kötelezett biztos igazában és azt megfelelő bizonyítékokkal alá is tudja támasztani, ellenkező esetben csupán további terhekkel (az új eljárás költségeivel) tetézi adósságát.

Örök nyomot hagyhat a végrehajtás

Amennyiben végrehajtás indul egy vállalkozás ellen az az alaptevékenységében technikailag nem korlátozza. A végrehajtás ténye ugyanakkor bekerül a cégbírósági nyilvántartásba, és ez később is fellelhető lesz, ami viszont komoly reputációs veszteséggel járhat, és negatív üzleti megítélést eredményezhet.

A végrehajtás ténye emellett még egy területen jelenthet komoly érvágást Dr. Máté Viktor szerint. Ha ugyanis ez fennáll, akkor számos eljárásból kizárhatják a céget, így nem indulhat adott közbeszerzéseken. Emellett sok egyéb pályázat feltétele, hogy ne álljon végrehajtás alatt a társaság. Szintén problémát jelenthet az ilyen ügy, ha például ez idő alatt ingó vagy ingatlan vagyont szeretne értékesíteni a vállalat, ez ugyanis a – a megfontolt - vevőket eltántoríthatja az ügyletkötési szándéktól.

Mit tehet a cég, ha megindult a végrehajtás?

A végrehajtás megindítása után is tehetnek még lépéseket a kötelezettek, ilyenkor azonban már más lehetőségük van, mint az eljárás korábbi szakaszában. Ezek az alábbiak lehetnek.

  • Amennyiben a végrehajtó jár el törvénysértő módon, akkor vele szemben végrehajtási kifogást lehet előterjeszteni.
  • Ha a végrehajtási záradékot törvénytelenül állították ki, akkor annak törlését lehet kezdeményezni.
  • Ha minden szabályszerű, de a követelés jogszerűtlen akkor a végrehajtás korlátozása, vagy megszüntetése iránti pert lehet kezdeményezni. Fontos kiemelni, hogy a per nem jár automatikusan halasztással, erről ugyanis az illetékes bíróság dönt.

Érdemes megjegyezni, hogy a végrehajtónál is kezdeményezhető részletfizetés, illetve a végrehajtástól függetlenül bármikor adott a lehetőség arra, hogy a jogosulttal megegyezésre jussanak, hiszen ő a végrehajtást bármikor megállíthatja. Amennyiben a végrehajtás során követelt összeget kiegyenlítette a vállalkozás, vagy a végrehajtó más módon behajtotta a követelést akkor felmerül, hogy a cégbíróság által bejegyzett végrehajtási bejegyzést hogyan veszik le. Sokan gondolják ilyenkor tévesen, hogy közjegyzőhöz kell fordulni, mivel a végrehajtást ők rendelik el. Ilyenkor azonban nem hozzájuk, hanem a végrehajtókhoz kell fordulni a dolog tisztázása érdekében.

A cikk a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szakmai közreműködésével készült.

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG