Hirdetés
Hirdetés

Munkát keresel? Itt most biztosan találsz magadnak

2017. július 11., 14:06

Két kézzel kapnak a szakképzett munkaerő után a vállalatok, rengeteg a betöltetlen hely.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

A munkanélküliség csökken, a foglalkoztatottság egyre nő, ám mindezek ellenére még mindig rengeteg betöltetlen állás van Magyarországon, amit leginkább a kis- és középvállalatok szenvednek meg, ezt közölte a K&H a Privátbankár.hu-val. A cég felmérése szerint a szektor több, mint harmada (37 százalék) szinte mindig azzal szembesül, hogy nehezen talál új munkaerőt, további 30 százalék pedig időnként fut bele ebbe a problémába. Csupán a kkv-k 28 százaléka mondhatja magát szerencsésnek, mivel ők még nem találkoztak a problémával, fűzte hozzá Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Ha a különböző ágazatokat nézzük, az iparnak és a mezőgazdaságnak van a legnehezebb dolga az utánpótlást illetően, miközben a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban egy fokkal könnyebben találnak megfelelően képzett szakembereket.

Hirdetés

Van itt munkaerő, csak épp nem ahhoz ért

A kutatás azt is feltérképezte, hogy jelenleg milyen szakképzettségű munkavállalók dolgoznak a hazai kkv szektorban. A dolgozók körében elsősorban a középfokú szakképesítés dominál (44%), felsőfokú végzettséggel pedig a munkavállalók harmada rendelkezik. A különböző ágazatok közül egyedül a szolgáltató szektorban találkozhatunk az átlagnál magasabb arányban felsőfokú képzettségű munkavállalókkal (38%), míg a mezőgazdaságban a legalacsonyabb ezen dolgozók aránya, mindössze 14 százalék.

Az sem mindegy, hogy hogyan keresik a munkaerőt, a cégek többsége hagyományos módon toboroz új munkaerőt, majdnem kétharmaduk álláshirdetést ad fel. Hangsúlyos szerepet kap ugyanakkor a dolgozók vagy ismerősök ajánlása is, hiszen minden második cég ez alapján választja ki az új kollégákat, míg minden nyolcadik cég a közösségi média erejét hívja segítségül.

Csupán egy kis réteg (4%) az, akik már közvetlenül az oktatási intézményekben hirdetik meg a megüresedett vagy új pozíciókat.

Mindeközben nincs elég orvos a praxisok betöltéséhez, az áruházakban pedig komoly fennakadás várható ősztől, ha nem találnak elég munkaerőt, erről korábban itt írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Évente átlagosan 4,1 százalékkal nőnek majd az egészségügyi kiadások 2017 és 2021 között világszerte. A magasabb költés ugyanakkor nem feltétlenül jelent jobb egészségügyi eredményeket, az egészségügyi szolgáltatóknak valószínűleg továbbra is csökkenő nyereséggel és növekvő költségekkel kell számolniuk.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38240.09-1.05%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?