Hirdetés
Hirdetés

Nagykanizsai bútorgyárba fektet a Széchenyi Tőkebefektetési Alap

2012. június 13., 10:54

Két ütemben, összesen 53 millió forintot fektet a Széchenyi Tőkebefektetési Alap a nagykanizsai székhelyű Pálmöb Asztalosipari Kft.-be, mely immár húsz éve sikeresen működik. A befektetéssel az alap 34 százalékos részesedést szerez a szállodai bútorgyártásra specializálódott vállalkozásban.

Hirdetés

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap két ütemben, 53 millió forintos befektetéssel emeli meg a Pálmöb Asztalosipari Kft. tőkéjét, ezzel 34 százalékos részesedést szerezve a társaságban. A bútorgyártó Kft. a tőkeemelésből származó összeget a már elnyert szálloda-beruházási munkái sikeres megvalósítására, alkalmazotti létszámbővítésre, valamint marketing tevékenysége erősítésére fordítja.

Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke a döntést azzal indokolta, hogy az egyedi megrendelésre készülő iroda- és szállodai bútorok piacán a magyar beszállítók sikerrel vehetik fel a versenyt a külföldiekkel, ráadásul egy erős bázison tovább folytathatnak terjeszkedést olyan külföldi piacok felé is, ahol ár/érték arányban előnyt élvezhetnek.

A nagykanizsai székhelyű Pálmöb Asztalosipari Kft. mintegy 70 százalékban szállodáknak szállít bútort, illetve közösségi terek asztalosmunkáit is kivitelezi, ezzel nemzetközileg is egyedi és különleges szolgáltatásportfoliót alakított ki. Tette mindezt annak ellenére, hogy a bútoripar az elmúlt három évben élte legmélyebb válságát, ennek során a hazai bútorgyártás mintegy 60 százalékkal esett vissza. A Pálmöb viszont a folyamatosan változó gazdasági és piaci környezetben is eredményesen zárta az elmúlt évet.

A cég számára nem ismeretlen a nehéz piaci környezet élménye, korábban is kényszerült már jelentős irányváltásra: 2003-ban, másfél évtizedes stabil, növekvő és jövedelmező beszállítói pozícióját vesztette el, mikor a Kanizsa Trend Kft. német tulajdonosa önálló gyártóbázist épített, felbontva beszállítói szerződéseit. A társaság korábban évi többszázas nagyságrendben gyártott elemes konyhabútorokat, később a jó minőségű, közepes árfekvésű szériagyártmányok mellett exkluzív kivitelezésű székeket és asztalokat is felvett termékpalettájára. A kereslet hirtelen megszűnésére már akkor is előremeneküléssel reagáltak: a konyhai és hálószobai bútorokon, valamint az az irodai, orvosi és kollégiumi megrendeléseken túl egyre inkább a különleges, egyedi, magas minőségi elvárások kielégítése irányába mozdultak: wellness-szállodáknál szereztek értékes referenciákat. Ezután könnyedén vehették fel a kapcsolatot osztrák, német, holland partnerekkel.

Páli Attila, a Pálmöb Asztalosipari Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a mostani továbblépést a külföldi megrendelések folyamatosságában valamint azok spektrumának kiszélesítésben látják, ezt tudatos és célzott marketing-tevékenységgel szeretnék megtámogatni. A döntéssel kapcsolatban Páli László, a Pálmöb Asztalosipari Kft. társtulajdonosa elmondta, hogy a hitelpiaci válság közepén eszükbe sem jutott a hitelfelvétel gondolata, azonban a megrendelések kielégítésére valamint a minimum 4 fős munkaerő bővülés fedezetére ideális megoldásnak bizonyult a Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkéjének bevonása.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez lehet a közeljövő legizgalmasabb befektetése - de még túl sok a kérdés

Ez lehet a közeljövő legizgalmasabb befektetése - de még túl sok a kérdés

A Magyar Nemzeti Bank az elsők között hoz létre elkülönített zöldkötvény-portfóliót devizatartalékában. A jegybank jó érzékkel időzített akciója ráirányítja a figyelmet egy gyorsan növekvő, de egyelőre nem kellőképpen szabályozott területre, amely nemes célt szolgál, de számos kérdést is felvet.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40475.09+0.22%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?