Hirdetés
Hirdetés

Szó nélkül fizetnek a NAV-nak a vállalkozások - van rá magyarázat

2018. június 20., 12:36

Az adózók inkább reklamálás nélkül fizetnek, csak engedjék el a bírság felét.

Idén vezették be a "feltételes adóbírság" intézményét - ennek lényege, hogy ha valakinél adókülönbözetet állapít meg a NAV, és az adózó ezt nem vitatja, hanem inkább lemond fellebbezési jogáról és határidőre befizeti azt az államkasszába, akkor a bírság felét elengedik neki.

A NAV friss közleménye szerint bevált az újdonság: eddig több mint 4,9 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe ilyen forrásból.

Hirdetés

Az adóhivatal adatai szerint május végéig 403 adózó mondott le fellebbezési jogáról az első fokú határozattal szemben, és összesen 4 milliárd 719 millió forint adókülönbözetet, valamint 221 millió forint szankciós kötelezettséget rendeztek is. Azok, akik teljesítették az adóbírság-kedvezmény feltételeit, automatikusan mentesültek 504 millió forint adóbírság megfizetésétől.

Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy ha ezzel a lehetőséggel nem él az adózó, a jogszabály csak kivételes méltánylást érdemlő körülmény fennállásakor engedi az adóbírság mérséklését, a bevétel-eltitkolásánál vagy hamis bizonylatok esetén erre egyáltalán nincs lehetőség.

Abban, hogy az adózók nem reklamálnak, hanem inkább fizetnek, az is közrejátszhat, hogy a feltételes adóbírság bevezetésével párhuzamosan szűkítették a jogorvoslati lehetőségeket az adóperek esetében - részletek >>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

A héten dőlt el, hogy a kormány nem támogatja azt a minisztériumi törvénytervezetet, amely megemelte volt a műanyag zacskók környezetvédelmi termékdíját. A Greenpeace Magyarország nem érti, miért táncolt vissza a kormány, szerintük felháborító a döntés. Petíciójukat az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáról már 154 ezren írták alá.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39328.39+0.66%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?