Hirdetés
Hirdetés

Tömegesen mennek tönkre a magyar kisboltok - mi történik?

2017. november 27., 09:31

2017 első félévében két és félezer bolttal lett kevesebb a friss adatok szerint. Öt év alatt - 2012 óta - összesen húszezerrel csökkent a boltok száma: minden hetedik bolt bezárásra volt ítélve. Csökkent a boltos települések száma is: több a falu, ahol helyben nincs bolt. A KSH a fekete péntek napján tette közzé friss adatait, az adatsort a blokkk.com elemezte.

Garázsbolt Győrben - forrás: Wikipedia / Majomkerék
Garázsbolt Győrben - forrás: Wikipedia / Majomkerék

Tízezrével mennek tönkre a boltok

Hiába nő 2013-tól folyamatosan a kiskereskedelmi forgalom, a boltok száma pontosan ellenkezőleg változik. Miközben a kiskereskedelmi forgalom 20%-kal bővült az elmúlt öt évben, a boltok száma ugyanilyen arányban csökkent. Ezek az adatok csak a tönkrement, bezárt és a kinyitott új boltok számainak különbségéből adódnak: évente tízezrével mennek tönkre és nyitnak új boltok.

A végleg tönkrement boltok 85%-a olyan kisvállalkozás, akiknek egy, vagy legfeljebb öt üzletük van. Eközben valamelyest nőtt a 20 üzletnél nagyobb láncok száma - írja a blokkk.com.

Hirdetés

Az okok: versenyképtelenség, magas minimálbér

A kisboltok tönkremenetelében több ok is fellelhető. Hosszabb távú folyamat a térvesztés, így a döntő az erős piaci verseny, ahol a nagyobb alapterületű áruházak - nem csak a nemzetköziek, hanem a hazaiak is - adottságaik miatt eleve fölényben vannak a széles választékkal és a kedvezőbb árakkal, ráadásul folyamatosan terjeszkednek, az online csatornán is.

A portál szerint mindehhez hozzátartozik az is, hogy a magyar kiskereskedelmi bolthálózat Európában az egyik legelaprózottabb. Ez azt jelenti, hogy egy magyar bolt az átlagosnál kevesebb vásárlót szolgál ki, tehát ebben a viszonylatban a hatékonysága, versenyképessége gyengébb.

Sokat emlegetett kérdés volt 2017-ben és lesz 2018-ban, hogy a kisboltok nehezen, vagy egyáltalán nem bírják a megemelt minimálbér terheit. Feltehetően ez is döntő oknak számított a 2017 évben megfigyelt térvesztésben a blokkk.com elemzése szerint. A kistelepüléseken a legnagyobb a baj, mivel ott nagyobbrészt élelmiszerboltok vannak, ahol a pult mögé már szakképzett eladó kell. Ez drága egy kisboltosnak, a 160 ezer forint feletti kötelező minimálbérrel, ami 2018-ban még több lesz.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38122.87-1.4%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?