Hirdetés
Hirdetés

Vége az adóelkerülésnek Magyarországon? Zárulnak a kiskapuk

2018. szeptember 17., 07:21

Két és fél hónappal a rendszer indulása után beérkezett az adóhivatalhoz a tízmilliomodik számla.

Varga Mihály vitte a jó hírt az MTI-nek; a pénzügyminiszter szerint az online számla bevezetésének egyik fő célja az volt, hogy az áfabevallási tervezetet is ki tudja majd ajánlani az adóhivatal (hasonlóan a magánszemélyeknek kiküldött e-szja-bevalláshoz hasonlóan). Emiatt szerinte a kisebb értékű számlákat is érdemes bevonni az online számlarendszerbe, jelenleg ugyanis csak a 100 ezer forintot elérő, illetve azt meghaladó áfatartamú számlák esetében kötelező az online adatszolgáltatás.

Buknak a számlagyárak?

Az online számlázás bevezetésével nemcsak az államkassza járt jól, hanem a megbízható vállalkozások is - jegyezte meg. A csalárd vállalkozók a költségvetés mellett a tisztességes piaci szereplőket is jelentősen megkárosítják, hiszen a számlagyárak adóeltitkolásból származó árelőnye versenyhátrányt jelent számukra. Az adóhivatalhoz érkező számlaadatokat a kockázatelemzők azonnal megvizsgálják, és összevetve az egyéb rendelkezésre álló információkkal, könnyen kiszűrik a gyanús céghálókat, a fiktív számla-kiállítókat.

Hirdetés

Nem is vagyunk az adócsalók országa?

Magyarországon két év alatt több mint hét százalékponttal csökkent az adóelkerülés, sőt 2015-re csaknem feleakkora lett, mint a régió más országaiban. Az Európai Bizottság tanulmánya szerint míg a hazai adórés - azaz a költségvetésből kieső áfabevétel - 13,7 százalék volt, addig a régiós átlag 25,5 százalék - mondta Varga Mihály. Ez szerinte az online kasszák, az ekáer, az online számlázás illetve az étel- és italautomaták adóhivatali bekötésének köszönhető.

A gazdaságfehérítés négy - nemzetközi szinten is másolandó modellként számon tartott - eszköze a tisztességtelen vállalkozások előtt bezárja az összes kiskaput, és biztosítja azt, hogy Magyarországon 10 százalék alá csökkenjen az adóelkerülés mértéke

- szögezte le a pénzügyminiszter

Tényleg csodafegyver: a jövő adócsalóit is elkapja a NAV?

Nemcsak a jelen, de a jövő adócsalóit is kiszűrheti az adóhivatal - mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemrégiben kinevezett új vezetője. Részletek >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40588.18+0.29%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?