Hirdetés
Hirdetés

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Fellegi Tamás, 2019. április 19., 11:41

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Épp tegnap reggel írtuk, hogy heves normalizálódás bontakozott ki az európai kötvénypiacokon, köztük leginkább a legfejlettebb országokén, ahol a legalacsonyabbak a hozamok. Tegnap aztán máris megfordult a trend: a kötvényhozamok egészen nagyot zuhantak napon belül, némelyik 20 százalékkal, már ha egyáltalán a nagyon alacsony számoknál értelmezhető a százalékos érték.

Adatok

Hirdetés

Az osztrák 10 éves államkötvény hozama 0,37-ről 0,30 százalékra esett, ez nagyjából 20 százalék, a belga papír 0,52-ről 0,46-ra, a finn 0,41-ről 0,34-re (ugyancsak 20 százalék), a francia 0,43-ról 0,37-re. A legdurvább persze most is a német hozam volt: 0,08-ról 0,02 százalékra csökkent, ami akárhogy is nézzük, 75 százalék, csak a nullát gyakorlatilag elérve már nem értelmezhető ez a szám.

Az ijedelem oka

A heves reakciót az váltotta ki, hogy az úgynevezett IHS menedzser beszerzési index, ami az ipari és szolgáltatási szektor aktivitását mutatja 5000 vállalkozás megkérdezése alapján, 51,3-as értékre esett áprilisban az 51,6-os márciusi értékről. Amíg a szám 50 fölött van, fokozott üzleti aktivitást mutat, vagyis semmi különösebb gond nincs, de néhány elemző máris a recesszió rémével kezdett fenyegetni, mint mostanában oly gyakran.

Csoszogásnak nézik a dübörgést

Mindeközben Amerikában az új munkanélküli ellátások iráni igények száma a múlt héten 50 éves mélypontra esett 192 ezres értékkel, ami azt jelzi, hogy Amerikában a munkanélküliség továbbra is minimális, sőt közgazdasági értelemben inkább a munkaerőhiány jellemző. Ugyanez a helyzet az eurózóna fejlett országaiban, ahol pedig nem, ott torzítja az adatokat a bőkezű, a munkanélküli ellátások akár indokolatlan igénybevételére is ösztönző rendszer (Spanyolország, Franciaország).

Talán majd az új főjegybankár

Mivel a foglalkoztatás csúcsra jár az eurózónában, a recesszió teljesen kizárt, mégis sokan félnek tőle. Ebben nem csekély az Európai Központi Bank szerepe, amely maga is retteg, állandóan aggályoskodó közleményeket hoz nyilvánosságra a kamatdöntő ülések után. Ez a helyzet talán csak akkor fog megváltozni, ha októberben új jegybankelnök váltja Mario Draghit, aki más szemléletet fog alkalmazni a jelen helyzetben, amikor a magas, sok esetben teljes foglalkoztatottság viszonylag alacsony inflációval párosul.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha a bolondok pénze sem elég, jöhetnek az angyalok

Ha a bolondok pénze sem elég, jöhetnek az angyalok

Teljesen másként nézett ki 5-10 évvel ezelőtt a finanszírozási térkép, az úgynevezett ökoszisztéma Magyarországon. Az alapokat mára lerakták, emellett számtalan pozitív változás történt az elmúlt években. Honnan szerezhet fejlesztési forrásokat egy magyar vállalkozás életciklusának kezdeti szakában? Többek között erre adtak választ a Privátbankár.hu Finanszírozás 2019 konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?