Hirdetés
Hirdetés

Túl szép, hogy igaz legyen: valamit kezdeni kell a zöld kötvényekkel

Gáspár András, 2019. július 03., 20:08

Miközben világszerte, így a pénzügyekben is hódít a "zöld gondolat", a világ legnagyobb nyugdíjalapjának befektetési vezetője a zöld kötvények körüli kétségeiről beszélt a Financial Times-nak: szerinte ha nem alakítják át az alapoktól kezdve ezt az eszközosztályt, akkor könnyen lehet, hogy csak egy "múló szeszély" lesz belőle.

Egy évtizede még nem is nagyon létezett zöld kötvény, ehhez képest idén az első negyedévben már 47 milliárd dollárnyit bocsátottak ki ilyen értékpapírból a Moody's hitelminősítő adatai szerint. A kizárólag zöld beruházások finanszírozására fordítható forrásokat biztosító kötvényekből 2019-ben összesen 200 milliárd dollár értékben bocsáthatnak ki a 2018-as 167 milliárd dolláros érték után.

Japán kormányzati nyugdíjbefektetési alapját is egyre jobban érdekli a téma, miután a portfóliómenedzserektől azt várják, hogy befektetési döntéseik meghozatalakor egyre inkább vegyenek figyelembe környezeti, társadalmi vagy kormányzati szempontokat is. Márpedig a zöld kötvények vásárlása pont megfelelne az ilyen kritériumoknak - vélik a közel 400 ezer milliárd forintnak (!) megfelelő összegű befektetéseket kezelő alapnál. Ezt egy június végi közleményében írták - a nyugdíjalap befektetési vezetője, Hiro Mizuno viszont most azt mondta a Financial Times-nak, hogy egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy az ilyen kötvények "mainstream befektetési termékek" lehetnek.

Hirdetés

Csak akkor éri meg a macera a zöld kötvénnyel, ha tolonganak érte a befektetők

Szerinte a kibocsátók szempontjából a zöld kötvények kibocsátásának megszervezése költséges, bonyolult és nehézkes. A befektetők számára viszont szimplán csak ugyanolyan minősítésű és hozamú kötvények, mint a "normál" papírok, viszont kisebb a likviditásuk.

Mizuno szerint ha valóban fejleszteni akarják a zöld kötvények piacát, akkor költséghatékonnyá kell tenni őket a kibocsátók számára. A Verizon példáját hozta fel: idén az amerikai telko-szolgáltató 1 milliárd dolláros zöldkötvény-aukcióján nyolcszoros volt a túljegyzés, így a hozamot be tudták nyomni a "normál" kötvények hozama alá - magyarán összességében jóval olcsóbban jutott forráshoz a cég, mint ha hagyományos kötvényeket bocsátott volna ki. Ha egy kibocsátó azt tapasztalja, hogy a zöld kötvényei iránt rendre sokkal nagyobb a kereslet, akkor az ilyen papírok kibocsátásaval járó többletköltségeket a piac képes kiegyenlíteni - véli Mizuno.

Vannak kétségek

A japán befektetési szakember egy tavaly novemberi ENSZ-konferencián "lose-lose" címkét aggatott a zöld kötvényekre, magyarán úgy vélekedett, hogy az ilyen papírokon mindenki csak veszíthet. Ez nagyon nem tett jót a piacnak, miután a portfóliómenedzserek és a többi intézményi befektető rendszerint odafigyel a gigantikus japán nyugdíjalaptól érkező jelzésekre.

Hiro Mizuno Fotó: ICGN
Hiro Mizuno Fotó: ICGN

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, az egyébként a rendkívül szexi környezet- és klímavédelmi témára felfűzött zöld kötvényekkel kapcsolatban még valóban vannak megválaszolatlan kérdések, a szabályozás még gyerekcipőben sem jár. Nehéz definiálni és mérni egy beruházás klíma- vagy környezetbarát jellegét illetve annak mértékét, nem tudni, mi történik, ha a zöld cél, amelyre hivatkozva kibocsátották a papírt, nem valósul meg, és persze rendezni kell a zöld besorolást visszaélésszerűen használók kérdését is – erre már egy külön angol kifejezés is született, a greenwashing.

Mizuno tehát nincs egyedül a zöld kötvényeket övező kétségeivel és kérdéseivel. Így állhatott elő az a fura helyzet, hogy egyik oldalról a japán nyugdíjalap, amelyre Japán (és azért a világ) befektetési szakemberei egyfajta véleményvezérként tekintenek, a zöld kötvények népszerűsítését tervezi, és maga is vásárolt egy 500 milliós pakkot "ízelítőnek", a másik oldalról viszont ugyanennek a cégnek a befektetési vezetője kétségeit fejezi ki a témával kapcsolatban. Ha ezekre a felmerülő kérdésekre nem születnek megfelelő válaszok, megvan a kockázata annak, hogy a zöld kötvény csak egy múló szeszély lesz - véli Mizuno.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Égnek a vonalak Londonban, sorsdöntő meccsre készül Johnson

Égnek a vonalak Londonban, sorsdöntő meccsre készül Johnson

Rendkívüli ülést tart holnap a brit parlament alsóháza az EU-val kötött új kilépési megállapodás miatt – szombaton legutóbb 37 évvel ezelőtt, a falklandi háború idején ültek össze a brit honatyák. A Privátbankár.hu által megkérdezett elemző szerint ötven százalék esély van arra, hogy az alsóház megszavazza az egyezményt. Ez egyébként jó lenne Magyarországnak is, hiszen így biztosan nem gördülne akadály a kereskedelem útjába.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?